Politika

Burna polemika u Skupštini: Teme od sankcija Rusiji, do optužbi o "partijskim koalicijama"

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

14:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Tokom rasprave po amandmanima na predloženi zakon o elektronskim komunikacijama, poslanici srpskog parlamenta su danas polemisali i o uvođenju sankcija protiv Rusije, evropskom putu Srbije, ali i o partijskim koalicijama.

Polemiku je pokrenuo samostalni poslanik Aleksandar Olenik, koji je govoreći o izveštaju Evropske komisije naveo da u njemu piše da se Srbija posle agresije na Ukrajinu uskladila sa većim delom međunarodne zajednice, glasajući za dve rezolucije u UN, ali se, kaže, nije uskladila ni sa jednom od restriktivnih mera EU, niti sa većinom deklaracija visokog predstavnika u ime EU protiv Rusije.

"Srbija je održala bliske odnose sa Rusijom, što je i otvorilo pitanje o strateškom pravcu Srbije. Opet ne radite ništa kako bi ušli u EU već radite sve suprotno tome", ocenio je Olenik, koji smatra da bi evropski plan za rešavanje pitanja  KiM bio bolji da se Srbija uskladila sa EU.

Na njegovu izjavu reagovao je šef poslaničke grupe Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, rekavši da je "neverovatno da samo u Srbiji možete da imate ljude i poslanike koji su spremni da se odriču dela naše teritorije ili da rade u interesu centara moći".

"Hvala Bogu što sa nama ovde više nisu veterani te prozapadne politike, od Vuka Draškovića, preko Nenada Čanka, do Čedomira Jovanovića, ali evo stižu nastavljači te politike”, rekao je Obradović.

Kako je ocenio, Srbija nigde nije odmakla za 23 godine evropskog puta i proširenja nema, ali uslovljavanja traju.

Obradović: SNS i SSP obnovili prijateljstvo; Jovanov: Nikakve koalicije nema, osim onih postizbornih

"I dalje traje uslovljavanje od toga da moramo priznati lažnu državu Kosovo, preko ovoga što zagovara Olenik, ali i Đilas i Grbović i mnogi drugi, da moramo da uvedemo sankcije Rusiji. Da li smo suvereni u odlučivanju u sopstvenoj državi ili moramo da igramo kako Brisel svira? Tu je veoma interesantna ta koalicija koja postoji u ovom trenutku između SNS i SSP, između nekadašnjih prijatelja koji su obnovili prijateljstvo", rekao je Obradović.

On je dodao da se tome pridužio i predsednik parlamenta Vladimir Orlić koji se, kaže, u Pragu sastao sa predsednikom ukrajinskog parlamenta.

Obradović je kazao da bi voleo da zna šta je Orlić odgovorio predsedniku ukrajinskog parlamenta koji je, tvrdi, pozvao Srbiju da postane deo "ratne koalicije protiv Rusije", na šta mu je Orlić odgovorio.

"Naravno da se srećemo i razgovaramo sa svima sa kojima imamo bilateralne odnose. Ništa tu novo nema. Što se tiče vaših navodnih dilema kakvi su nam stavovi - uvek su isti. To ste do sada mogli zaključiti”, rekao je Orlić.

On je naveo da poslanici Dveri, s druge strane, kad odu u Evropski parlament tamo govore da nisu baš toliko protiv EU, nego su malo skeptični.

"To postoji na snimcima koje ste objavili verovatno nepažnjom", rekao je Orlić.

Obradoviću je, u vezi sa navodnom koalicijom SNS i SSP Dragana Đilasa, odgovorio šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov.

"Nikakve koalicije između SNS i SSP i bilo koje druge stranke, osim onih koje su sa nama u predizbornoj ili postizbornoj koaliciji, nema. Međutim, razumem da onaj ko je stalno u nekoj koaliciji, u svemu vidi koaliciju. On je pola čovek, pola koalicija”, rekao je Jovanov.

Na dnevnom redu današnje sednice je rasprava o 120 amandmana podnetih na Predlog zakona o elektronskim komunikacijama.

Ukupno na sve predložene zakone, uključujući i Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, podneto je 443 amandmana.

Na Predlog zakona o bezbednosti i zdravlju na radu podneto je 66 amandmana, zatim na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o upravljanju otpadom 116, te na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju 53 amandmana.

Gojković: Aleksić falsifikovao potpise, Brnabić: Prijavite nadležnima

Samostalni poslanik Žika Gojković tvrdio je danas u Skupštini Srbije da je šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić falsifikovao potpise za osnivanje stranke, a premijerka Ana Brnabić mu je rekla da prosledi dokumentaciju nadležnim organima.

Gojković je u danu kada poslanici postavljaju pitanja izvršnoj vlasti u Narodnoj skupštini rekao da se od Aleksića već mesecima mogu čuti različite uvrede i prema ministrima i prema direktorima javnih preduzeća i u tom smislu pomenuo direktora Telekoma Vladimira Lučića.

"Činjenica je da Telekom stoji bolje nego ikada, nema štrajkova, Vladimira Lučića traže sve strane telekomunikacijske grupacije da im bude direktor, ali je ostao u Srbiji", rekao je Gojković.

On je rekao da je povodom optužbi za krivotvorenje potpisa koje je izneo na Aleksićev račun spreman da odgovara i krivično i materijalno, kao i da ode na poligraf.

Gojković je pozvao Poverenika za informacije od javnog značaja da pribavi podatke o osobama koje su navodno dale svoj potpis za osnivanje stranke,  dodajući da je Aleksić svojevoljno dopisivao brojeve ličnih karata.

"I taj čovek govori o poštenju", rekao je Gojković i istakao da mu je o svemu što je izneo rekao "čovek koji je u tome učestvovao".

Premijerka Ana Brnabić je zamolila Gojkovića da, ukoliko nije, nadležnim organima pošalje dokumentaciju, te da će se ispitati sve u skladu sa zakonima.

Gojković je odgovorio da nije zadovoljan odgovor, te da nije ni policajac, ni sudija i da Poverenik za informacije od javnog značaja i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu mogu da provere ko su ljudi koji su navodno podržali osnivanje stranke.
 

Komentari (0)

Srbija