Politika

Surlić: ZSO je pitanje bez kojeg se ne može nastaviti dijalog Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2023

-

22:23

Surlić: ZSO je pitanje bez kojeg se ne može nastaviti dijalog Beograda i Prištine
Surlić: ZSO je pitanje bez kojeg se ne može nastaviti dijalog Beograda i Prištine - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Zajednica srpskih opština (ZSO) je pitanje bez kojeg se ne može nastaviti dijalog između Beograda i Prištine, ali to se, nažalost, ''prodaje kao proizvod'', sa ciljem da sa jedne strane umiri Beograd, a sa druge da nema nikakvu suštinu, izjavio je danas docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić.

On je u razgovoru za Tanjug ocenio da evropski zvaničnici u ZSO ne vide stvarnu mogućnost da se srpska zajednica ostvari na Kosovu i da ima svoju autonomiju, već je vide samo kao temu koja će privoleti Beograd da prihvati ''bolne kompromise'' koji će uslediti nakon eventualnog formiranja ZSO.

''Nadam se da će sastanak 2. maja zaista obavezati Prištinu, sa čak i nekom mogućnošću sankcija prema vlastima u Prištini, da postigne bilo kakav konkretan korak ka formiranju ZSO. I samo ako imamo neke rezultate što se tiče ZSO, onda to može biti uvertira za ponovo organizovanje izbora na severu Kosova, nadam se ove godine ili početkom naredne, ali ovakvo političko stanje na severu Kosova nije održivo'', rekao je Surlić.

On je naveo da se dešavanjima na terenu ponavlja jedna jako loša praksa, a to je, kako je ocenio, da se sporazumi postižu u Briselu a da nemaju apsolutno nikakav uticaj na promenu stanja na terenu, i da se ''tobože'' nešto rešava da se nikada ne bi rešilo.

''Možemo samo da se nadamo pozitivnijem scenariju, jer šta je alternativa - jedan otvoreni konflikt, etnički, na Kosovu, i onda naravno prilika za vlasti u Prištini da kažu kako je Srbija ''mala Rusija'', koja, eto, sve vreme ima za cilj da započne rat i jedan novi srpsko-albanski konflikt'', navodi docent.

Dodao je Priština konstantno u javnosti iznosi teze da se neće ostvariti ono što piše u Briselskom sporazumu, i da će ta Zajednica biti samo jedan ''labavi savez'' i saradnja na nivou opština, u okviru ovlašćenja koja već postoje.

''Ovo poslednje što se desilo sa Savetom Evrope ide u tom pravcu, i mogli smo nezvanično da čujemo od evropskih i američkih predstavnika, evo, ovaj put Kosova ka članstvu će odobrovoljiti Prištinu, da konačno formira ZSO koja je obećana i potpisana pre deset godina'', rekao je Surlić i dodao da su poslednji lokalni izbori bili ''apsolutno pogrešan potez međunarodnih aktera, jer su oni dali zeleno svetlo vlastima u Prištini da to održe, a da se nisu stekli uslovi za njih''.

On je izneo stav da Srbi ne mogu da se vrate u institucije i da sve ''normalno funkcioniše'', kada ne postoji ni naznaka formiranja ZSO.

''Baveći se ovom temom, ja bih razumeo da je učinjen bar jedan simboličan pomak vlasti u Prištini, da se ona sastala sa predstavnicima Srba, da je razgovarala, i pokazala dobru volju da kroz konkretne korake dođe do neke zajednice opština koja će biti po meri onoga što zahteva srpska zajednica koja živi na Kosovu. Međutim to se nije desilo, i naravno da nije bilo nikakvog razloga da se Srbi vrate u institucije, jer ne vide nikakvu promenu u ponašanju vlasti u Prištini'', rekao je.

On je naveo da nastavak ''agresivne politike'', najavljuje nešto što se nagoveštavalo godinama, odnosno, kako je rekao, da se iskoristi jedna prilika i ujedine se severna i južna Mitrovica.

''To u prevodu znači jedan etnički inženjering, budući da je južna Mitrovica znatno brojnija, da severna Mitrovica sa srpskom većinom, potpuno potpadne pod kontrolu albanske većine, tobože pod pričom kako je reč o ujedinjenju jednog jedinstvenog grada, njegovog severnog i južnog dela'', zaključio je Surlić.

Komentari (0)

Srbija