Politika

Zeman se izvinio za bombardovanje: Molim srpski narod da nam oprosti

Komentari

Autor: B.G./Euronews

18/05/2021

-

13:38

Zeman se izvinio za bombardovanje: Molim srpski narod da nam oprosti
Zeman se izvinio za bombardovanje: Molim srpski narod da nam oprosti - Copyright Tanjug/AP Photo via CTK/Roman Vondrous

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Češke Miloš Zeman izvinio se u svoje lično ime za bombardovanje Jugoslavije 1999. godine.  

"To je bilo gore od zločina, bila je to greška, i ja bih voleo da kao čovek zamolim srpski narod da nam oprosti. Svo vreme je to mene mučilo. U vreme kada se odlučivalo o bombardovanju Jugoslavije, Češka Republika je bila nekoliko nedelja u Severnoatlantskoj alijansi, bili smo zadnji koji su dali saglasnost i očajno smo tražili barem jednu zemlju da se s nama poveže i ona bude protiv, ali ostali smo sami", rekao je predsednik Češke koji je u Pragu primio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.  

Zeman je dodao da je to bio "nedostatak hrabrosti", te dodao da je ovim izvinjenjem rešio dugogodišnju traumu. 

"Rekao sam i spasio sam svoju dušu", rekao je na latinskom Zaman. 

 

 

Češki predsednik je rekao i da je sa predsednikom Srbije razgovarao o razvoju ekonomske saradnje, kao i da je u njegovom materijalu bilo tri stranice "čeških firmi koje ulažu u Srbiji".

"Razgovarali smo i o ocenjivanju naših zemalja s pogleda međunarodnih odnosa. U to bih želeo da ocenim sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske ili barem korektne odnose sa svim značajnim zemljama i da isto tako ocenim brzo napredovanje vakcinacije u Srbiji, a što je vezano za to što Srbija ima na raspolaganju vakcine čak iz više zemalja", poručio je Zeman, koji je dodao da visoko ceni posetu srpskog predsednika te izrazio nadu da će za vreme trajanja mandata posetiti Beograd.

Vučić: Niko nikada nije izgovorio ono što je Zeman u vezi bombardovanja

Predsednik Srbije poručio je da niko drugi nije izgovorio ono što je češki predsednik danas rekao o bombardovanju nekadašnje Jugoslavije, kao i da to ni on, a ni srpski narod neće zaboraviti. 

 

 

"Znam da u današnje vreme nije naročito popularno govoriti o tradicionalnom i iskrenom prijateljstvu. Živimo brzo i ljudi traže samo konkretna rešenja, ali ono što sam danas doživeo ovde u Pragu i gostoprimstvo koje je Srbija mogla da vidi, što je priređeno meni od strane predsednika Zemana, od strane naših prijatelja je nešto što me je duboko dirnulo", rekao je Vučić i dodao:

"Reči predsednika Zemana, jednog čoveka koji je hrabriji i koji se ne dodvorava nikome, a ja sam iako znam da će mnogi u Češkoj reći - ponekad i suprotno ovome- video koliki je njegov ugled i bio pomalo zavidan... I pitao sam se šta mi to možemo da uradimo da imamo takav ugled".

Tanjug

Vučić se Zemanu zahvalio na "divnim rečima o Srbiji, te dodao da može slobodno da kaže da će "srpki narod češki doživljavati sada ne samo kao prijateljski već i kao bratski".

"Ja sam poznat kao čovek koji se ne dodvorava nikome, kao veoma težak čovek, ne samo zbog toga što imam 120 kilograma, već i zbog toga što mi je karakter težak, ali u svakom slučaju sam neko ko ume ovakve stvari da poštuje i neću ove reči zaboraviti, a neće ni srpski narod", ukazao je Vučić.

Vučić je zahvalio Zemanu na ordenu koji mu je dodelio.

“Za mene ovo znači veliku čast. Prvo sam ja njemu dodelio orden, koji je višestruko zaslužio, a ovo što ja danas nosim na reveru sakoa, je dodatna obaveza za mene da se borim za srpsko-česko prijateljsko, da radim što je moguće više, I za to imate moje oećanje”, rekao je Vučić.

Kako je dodao, bićemo zahvalni jer ono što je on (Zeman) danas izgovorio oko bombardovanja Srbije "nikada niko drugi nije izgovorio". Dodao je i da su razgovarali i o trgovinskoj razmeni, da ona sada iznosi 1,2 milijarde, ali da uskoro može da iznosi i 1,4 milijardi evra. 

Vučić je pozvao Zemana da dođe u Srbiju na otvaranje Čečke kuće.

"Zeman će pre kraja godine posetiti Srbiju, jer je to obećao na moje obećanje. A, ja sam obećao da će Srbija rešiti komplikovan imovinski problem i da ćemo pokloniti Češku kuću iz 1928. godine Češkoj. I očekujem ga na otvaranju", rekao je Vučić.

Dodao je da pripadnici češke manjine žive najvećim delom u Južnom Banatu i predstavljaju pravo bogatstvo Srbije, te da zato želi da im se omogući da imaju svoju kuću, koja im je pripadala, a oduzeta 60-ih godina.

Komentari (0)

Srbija