Politika

Vučić iz Praga: Zeman ušao u istoriju, prvi koji se izvinio za bombardovanje

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2021

-

14:17

Vučić iz Praga: Zeman ušao u istoriju, prvi koji se izvinio za bombardovanje
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/John Thys, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Češka snažno podržava evropske integracije Srbije, istakao je u Pragu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da se češki predsednik Miloš Zeman zanimao za to kako napreduje dijalog Beograda I Prištine.

Na pitanje novinara da li Zeman veruje da je moguće postići neko rešenje u dijalogu, Vučić je odgovorio: “To je on mene pitao”.

“Mnogo sam toga danas od njega naučio, šlušao sve vreme šta je govorio. To je on mene uglavnom pitao, kao stoje stvari, dokle smo stigli, kako to izgleda. Ja baš nisam bio pod nekim velikim nabojem optimizma posle jučerašnjeg susreta u Sloveniji”, rekao je Vučić i istakao da će Češka podržavati Srbiju na najsnažniji mogući način na putu evropskih integracija.

tanjug

“Vrlo snažno i čvrsto pružaće podršku Srbiji”, rekao je Vučić.

Na pitanje kako Zeman vidi ideju iz deklaracije “Brdo - Brioni”, da se, po pitanju evropskih integaracije, Zapadni Balkan posmatra kao celina, Vučić je rekao da to nije problematično, ako Srbija bude napredovala kako želi.

“Vi uzmete deo koji se vama sviđa da biste iznosili političke zaključke, ali, takođe postoji i drugi deo, da će to biti u skladu sa onim što države ili teritorije postanu”, rekao je Vučić.

Dodao je da je dobro da nas posmatraju kao celinu u smislu geopolitičke celine.

“Nemam ništa protiv i ne treba da se stidimo što smo deo Zapadnog Balkana, jer nećemo biti manje uspešni od bilo koga drugog. A, u skladu sa onim što budemo radili i uradili, bićemo, cenjeni i poštovani, i bliže ili dalje od EU”, rekao je Vučić.

"Zeman prvi, ali ne i poslednji koji se izvinio"

Predsednik Vučić rekao je da je izvinjenjem srpskom narodu, zbog učešća Češke u NATO bombardovanju, predsednik Češke Miloš Zeman ušao u istoriju Srbije.

Vučić je medijima u Pragu govorio o značaju tog izvinjenja za Srbiju rekao da je Zeman prvi, ali sigurtno ne poslednji predsednik koji se izvinio.

"Reč predsednika Češke ima ogromnu težinu. Sve što je govorio sa mnom rekao je i na konferenciji za novinare. Mislim da ne postoji ništa važnije, on je prvi ali ne i poslednji predsednik koji je to uradio. Hvala mu na tome", rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da je Zeman vrhunski intelektualac i veliko intelektualno ime Evrope koje niko ne može da se potcenjuje.

"Dva puta je pobedio na predsedničkim izborima bez velike podrške stranaka. Ima veliki autoritet. Zavideo sam mu na poštovanju koje ima u Kini. On tamo ima veći ugled od mene", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija