Politika

Brnabić i Pauer o budućoj saradnji: Srbija opredeljena za unapređenje saradnje sa SAD

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2023

-

17:21

Brnabić i Pauer o budućoj saradnji: Srbija opredeljena za unapređenje saradnje sa SAD
Brnabić i Pauer o budućoj saradnji - Copyright Tanjug/Valda Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa direktorkom Američke agencije za razvoj (USAID) Samantom Pauer sa kojom je razgovarala o mogućnostima unapređenja buduće saradnje.

Premijerka je naglasila da je Srbija opredeljena za unapređenje saradnje sa SAD, vođena prilivom investicija američkih kompanija, rastućom trgovinskom razmenom robe i usluga i značajnom finansijskom podrškom kroz različite programe razvojne pomoći, saopštila je vladina pres služba.

Ona je istakla da Vlada ceni sve rezultate postignute kroz saradnju sa USAID-om i pozdravila spremnost ove agencije da doprinosi daljoj transformaciji u oblastima informacionih tehnologija i energetske efikasnosti.

Premijerka je informisala Pauer o napretku Srbije u podršci tehnološkom preduzetništvu, što vodi Srbiju ka cilju da postane još snažniji centar u oblasti inovacija koji ima potencijal za otvaranje novih radnih mesta za mlade.

Na sastanku se razgovaralo o podršci USAID-a kroz aktivnosti u projektima "Preduzmi ideju" i "Srbija inovira", a koji se odnose na okupljanje relevantnih strana kako bi se stvorio jak sistem koji podržava inovacije u našoj zemlji. 

Takođe, sagovornici su razmotrili mogućnosti za saradnju u različitim oblastima, poput veštačke inteligencije i razvoja biotehnologije u Srbiji, a posebno je istaknut značaj izgradnje BIO4 kampusa i podrške njegovom razvoju kao centru nove bioekonomije u našoj zemlji.

Premijerka je istakla da je Srbija pokretač povezivanja i razvoja u regionu, kao i da je inicijativa "Otvoreni Balkan" odličan primer saradnje koji je uklonio brojne prepreke, čime je omogućen slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala, kao i da će mladi iz celog regiona osetiti benefite.

Brnabić je rekla da se nada da će se u inicijativu "Otvoreni Balkan" uključiti i druge zemlje iz regiona.

Pauer: Potrebna je politička hrabrost za trajna rešenja

Pauer je izjavila da Srbija ima podršku američke vlade na svom putu pridruživanja Evropskoj uniji, i dodala da nastavak tog puta zavisi od jačanja demokratije, osnaživanja civilnog društva, nezavisnih medija i zastupanja ljudskih prava.

"Iz svih razgovora koje sam imala, već je jasno koliko su Srbi posvećeni da izgrade prosperitetnu, mirnu i inkluzivnu Srbiju", poručila je ona.

Kako je objasnila, "ranije danas je  imala priliku za opsežne sastanke sa predsednikom Vučićem, njegovim timom i premijerkom Brnabić".

"Imali smo veoma detaljne i konkretne razgovore o tome kako naše dve zemlje mogu da prodube naš zajednički rad, pojačaju ekonomski rast, promovišući demokratiju i nastojeći da ojačaju regionalnu integraciju i regionalno partnerstvo", rekla je Pauer.

Ona je istakla da je potrebna politička hrabrost za nalaženja trajnih rešenja koja su prihvatljiva za obe strane.

"Podrška SAD će biti snažna u nedeljama koje dolaze u narednim razgovorima između Srbije i Kosova", poručila je.

Ona je objasnila da je pre više od 22 godine počelo partnerstvo između USAID-a i Srbije, koje je pokrenulo konkurentnost Srbije i olakšalo pokretanje biznisa u Srbiji.

Tanjug/Valda Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Rekla je da je USAID do sada obučio 100.000 mladih preduzetnika i uspostavio tehnološke centre u našoj zemlji.

"Srbija ima visok izvoz tehnoloških rešenja. Neverovatno je videti koliko je Srbija postala integrisana u svetsku ekonomiju, i koliko će još napredovati u narednim decenijama. Mi želimo da mladi ljudi ostaju u Srbiji, i da svoju budućnost grade u svojoj zemlji", rekla je Pauer.

Kako je objasnila, nastavak puta Srbije, kako je rekla i premijerki, i predsedniku, zavisi od jačanja demokratije, osnaživanja civilnog društva, nezavisnih medija i zastupanja ljudskih prava.

Ona je objasnila da se tokom dana susreće sa inspirativnom grupom mladih tehnoloških preduzetnika, i takođe, istakla je da će se tokom ove posete sastati sa mladim liderima iz regiona koji rade na pomirenju, kao i onima iz civilnog sektora.

"Predsedniku Vučiću sam rekla da je njegova posvećenost dijalogu sa Kosovom i normalizaciji odnosa veoma važna", objasnila je ona.

Istakla je da je zahvalna nedavnim merama koje je Srbija preduzela kako bi podržala demokratsku budućnost Ukrajine.

"Nama su jako važni ti koraci, kao i humanitarna pomoć koju je Srbija poslala. Srbija je nekoliko puta glasala za podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine u Ujedinjenim nacijama. To pokazuje ne samo saosećanje, nego i liderstvo", poručila je ona.

Kako je rekla, SAD i EU su posvećeni izgradnji "mostova" sa građanima Srbije i Vladom Srbije, "kako bismo podstakli ekonomski razvoj i osnažali demokratiju u zemlji".

Pauer je dodala da njena poseta dolazi u teškom trenutku za građane Srbije, u kom se svi oporavljaju od teškog događaja od prošle nedelje.

"Čim sam stigla, posetila sam školu Vladislav Ribnikar", rekla je ona.

Komentari (0)

Srbija