Politika

Kontrola oružja tema sastanka u Briselu, evropski zvaničnici i o Srbiji: "Dobro je da ste preuzeli mere, podržavamo"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2023

-

15:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od 8. do 15. maja, predato je 17.890 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, od čega prvog 15.247, a drugog 2.643, kaže za Euronews Srbija državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Danilo Stevandić. Uz to, dodaje, predato je i 762.769 komada municije.

Oružje je tema i u Briselu danas, gde se sastaju predstavnici EU i Zapadnog Balkana na visokom nivou, i to o Regionalnoj mapi puta za sveobuhvatnu kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja.

Sama konferencija se sastoji iz nekoliko sesija i trajaće tokom celog dana, rekla je reporterka Euronews Srbije iz Brisela. Uoči početka, najviše se govorilo o nedavnim masovnim pucnjavama u Srbiji i isticanju značaja kontrolisanja naoružanja.

Stevandić učestvuje kao predstavnik Srbije, a istakao je da su ovakvi sastanci prilika da se razgovara i razmene iskustva, ne samo tokom oficijalnog dela, nego i na marginama. Takva saradnja je, dodaje Stevandić, važna jer "kriminal ne poznaje granice".

Borelj: Učinićemo Evropu bezbednijom

"Naš rad će učiniti Evropu bezbednijom, i to postaje mnogo važnije u izazovna vremena u kakvim živimo. Kampanja dobrovoljne predaje oružja koju je pokrenula srpska vlada uz podršku EU odmah nakon ta dva tragična događaja pokazuje koliko je važna naša saradnja i koliko doprinosi bezbednosti naših građana", rekao je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost. 

"Mi, kao i region Zapadnog Balkana smo dužni da se borimo protiv nasilja i trgovine oružjem, kako bismo izbegli kontaminaciju celog kontinenta. Svi znaju da je nedozvoljena trgovina oružjem ozbiljna pretnja našem miru i stabilnosti", dodao je Borelj.

On je to ocenio kao "višeznačnu pretnju koja utiče na region, države i društva i povećava rizik od terorističkih napada".

"Moramo da se borimo protiv tog višeslojnog problema. Moramo ga napasti iz više uglova sa svim našim alatima, preko svih granica, istovremeno vodeći računa da mere koje preduzimamo budu u skladu sa međunarodnim standardima", istakao je Borelj.

Johanson: Dobro je da ste preduzeli mere

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson rekla je da "oružje ubija ljude, što je realnost na koju su ukazala dva smrtonosna napada u 48 sati u Beogradu i njegovoj blizini".

"Moje misli su sa žrtvama i njihovim porodicama. Dragi državni sekretaru, dragi Danilo Stevandiću, primite moje iskreno saučešće. Dobro je da ste preuzeli mere, uključujući i kampanju predaje oružja, koja je u potpunosti podržana od strane našeg regionalnog programa kontrole lakog naoružanja", rekla je Johanson.

"Ljudi su predali više oružja u prva dva dana ove kampanje, nego u prethodne tri kampanje ukpuno. To u isto vreme pokazuje jedan univerzalni horor ovih napada, ali i odlučnost da se spreče buduća krvoprolića", dodala je ona.

"Zahvaljujem se vlastima i svim ovim ljudima što su predali svo to oružje. Time niste učinili bezbednijim samo vaše domove, nego celu Evropu", zaključila je evropska komesarka za unutrašnje poslove.

Komentari (0)

Srbija