Politika

AŽC traži javno slušanje zbog ubistva žene u Pirotu: Ko je u lancu odgovornih zakazao

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2023

-

17:53

AŽC traži javno slušanje zbog ubistva žene u Pirotu: Ko je u lancu odgovornih zakazao
Nasilje u porodici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Autonomni ženski centar (AŽC) uputio je danas molbu Skupštini Srbije da, povodom obeležavanja 18. maja, Nacionalnog dana sećanja na žene žrtve nasilja, pred Odborom za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u narednim mesecima održi javno slušanje vezano za postupanje institucija koje je, kako tvrdi taj centar, dovelo do ubistva žene u Pirotu.

Iz AŽC ističu da je u Srbiji u je tokom 2023. godine ubijeno 15 žena i dve devojčice u porodično-partnerskom odnosu. 

"Podsećamo vas da je 5. marta 2023. godine na glavnom gradskom šetalištu, u jutarnjim časovima, Sanju Manojlov nelegalnim pištoljem ubio njen bivši vanbračni partner M.M", podseća AŽC u saopštenju i napominje da je žrtva tokom 2021. i 2022.godine osam puta prijavljivala M.M. policiji pre nego što je protiv njega bio pokrenut postupak istrage pred tužilaštvom.

Dodaju da je, prema informacijama koje su javnosti dostupne iz saopštenja Osnovnog javnog suda u Pirotu, postupajući tužilac 9. maja prošle godine sa M.M. zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela na kaznu od 100.000 dinara, a sporazum je sud prihvatio 20. jula 2022.

"Kako je nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivice, juna 2022. ponovio delo i bio prijavljen po deveti put, Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu je 14. juna 2022. predložilo da se M.M. odredi pritvor što je sud odbio. Sudija za prethodni postupak je umesto mere pritvora izrekla meru zabrane prilaska i kontaktiranja iz čl. 197 Zakonika o krivičnom postupku", istakli su iz AŽC-a.

Dodaju da Osnovni sud u Pirotu odbija da se izjasni o razlozima zbog kojih je sudija za prethodni postupak odbila da odredi meru pritvaranja i zbog čega je ista ili druga sutkinja prihvatila sporazum o priznanju krivice, kada su znale ili mogle da znaju da je M.M. ponovio delo.

"Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu odbija da se izjasni zbog čega postupajući tužilac nije odustao od zaključenog sporazuma o priznanju krivice sa M.M., kada je to isto tužilaštvo tražilo da se M.M. odredi mera pritvora nakon što je isti ponovio delo", navode iz AŽC-a.

Dodali su da je Institucija Zaštitnika građana jedina koja je pokrenula postupak kontrole rada policije i centra za socijalni rad u tom slučaju i da Zaštitnik građana nema mogućnosti kontrole rada sudova i tužilaštava, a da ne postoje informacije da su Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca, sada Visoki savet tužilaštva, niti Republičko javno tužilaštvo i Ministarstvo pravde, pokrenuli postupke kontrole.

"Stoga smatramo da je jedini način da se ustanovi na koji način su sve institucije u Pirotu postupale u slučajevima prijava nasilja od strane sada pokojne Sanje Manojlov, jeste da se organizuje javno slušanje", navode iz AŽC-a.

Predložili su da javnom slušanju pored narodnih poslanica i poslanika prisustvuju Ministarstvo pravde, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kao i Zaštitnik građana, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Visoki savet sudstva, Visoki savet tužilaštva, Vrhovni kasacioni sud Srbije, Republičko javno tužilaštvo, Apelacioni sud u Nišu i Apelaciono javno tužilaštvo u Nišu, Viši sud u Pirotu i Više javno tužilaštvo u Pirotu, Osnovni sud u Pirotu i Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu, Grad Pirot, predstavnice ženskih nevladinih organizacija koje se bave praćenjem slučajeva femicida, novinarke i novinari koji se bave praćenjem slučajeva femicida.

AŽC predlaže da Odbor uputi poslanička pitanja nadležnim institucijama, kako bi predstavnice i predstavnici tih insititucija svoje odgovore na ova pitanja izneli, tokom javnog slušanja, narodnim poslanicama i poslanicima, kao i zainteresovanoj javnosti.

Naveli su da bi cilj javnog slušanja bio utvrđivanje propusta svih institucija u lancu zaštite od nasilja u porodici i partnerskog nasilja, a koji propusti su nastali u slučaju ubistva Manojlov u Pirotu, "kako onih koje su bile uslovljene činjenicom da zakoni nisu na dovoljno dobar način uredili pojedina postupanja institucija, tako i onih koji se tiču lične odgovornosti svakog ko je postupao odnosno nije postupao ili je pogrešno postupao po prijavama sada pokojne Sanje Manojlov, kako bi o odnosu na njih bili pokrenuti disciplinski postupci".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija