Politika

Klačar: Sazivanje sednice Skupštine znak da vlast želi da razgovara o određenim zahtevima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/05/2023

-

10:41

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar za Euronews Srbija kaže da je sazivanje sednice Skupštine "svakako znak da vlast želi da razgovara o određenim zahtevima". Međutim, on dodaje da se "čini kako to neće biti dovoljno, i da je stav pozicije takav da se svi zahtevi kumulativno ispune".

"Ako se dobro razumeju izjave predstavnika opozicije, jedini način da se okončaju protesti i da se završi neka vrtsa političke krize u koju smo ušli, jeste da se svi zahtevi kumulativno ispune. Mislim da to neće biti realno, imajući u vidu da se radi o većem broju zahteva i da su oni ambiciozno definisani ako vodimo računa o tome šta su interesi vlasti, i ima dosta političkih zahteva koji bi na neki način predstavljali slabost ako bi ih vlast ispunila", dodao je Klačar.

Smatra da ćemo i u narednim danima svedočiti "nastavku protesta i, vrlo verovatno, burnoj i dinamičnoj diskusiji u Skupštini", ali da ne veruje kako će vlast ispuniti sve zahteve opozicije odjednom.

Time što je spremna da razgovara, ocenjuje Klačar, vlast ne bi trebalo da izgubi ništa dramatično, jer se radi o tako velikoj i važnoj temi da bi razgovor u ovom trenutku bio prooduktivan i za vlast i za opoziciju.

"Opozicija takođe ne može previše da izgubi a može mnogo da dobije, jer čini i svoje zahteve i čitavu temu medijski vidljivom. Međutim, čini mi se da je opozicija u ovom momentu ambicioznija i da je neće zadovoljiti razgovori unutar institucija", ističe Klačar.

On navodi da se čini kako opozicija u ovom trenutku prepoznaje proteste kao najefikasniji način da se izvrši pritisak na vlast, i da su njena očekivanja od protesta velika.

"Čini se da je strategija da se sve karte bace na proteste, a da diskusija u Skupštini bude samo jedan dodatak. Strategija vlasti je obrnuta - njoj bi više odgovaralo da se dijalog dešava u Narodnoj skupštini, a da dešavanja na ulici budu manje masovna ili uopšte ne budu prisutna", navodi Klačar.

"Protesti nas vraćaju u period polarizacije"

Fonet/Zoran Mrđa

 

Ispred Narodne skupštine bi danas trebalo da počne skup građana na koji pozivaju i opozicioni lideri. Sa druge strane, miting SNS-a najavljen je za sledeći petak, odnosno 26. maj. 

Klačar ističe da ga ne bi iznenadilo da se sednica skupštine održala i bez protesta, jer je, kako kaže, vlast već u dva navrata bila spremna da otvori Skupštinu za "takođe veoma osetljivu temu iz njihovog ugla, pregovora Beograda i Prištine".

"Čini mi se da je dugoročni strateški interes vlasti takav da se većina političkog dijaloga dešava u Narodnoj skupštini. Sada imamo drugačije okolnosti, da je opozicija prepoznala proteste kao efikasniji način", navodi Klačar. 

Prema njegovim rečima, "ovim protestima i mitingom SNS 26. maja, vraćamo se u period polarizacije, koji je karakterisao Srbiju između 2019. i 2022. godine kada se većina važnih političkih pitanja otvarala na ulici".

"To se nije dešavalo u prethodnih godinu dana, ali ovim protestima opet ulazimo u tu fazu, i plašim se da će ta faza trajati do izbora, kada god oni bili", dodao je Klačar.

Kada premijerka kaže da "nije vreme za političke podele", navodi Klačar, ona se prevashodno obraća građanima, odnosno svojim biračima, i odgovornost za podele "fakturiše" opoziciji, jer su protesti organizovani neposredno nakon dve velike tragedije.

"Sa druge strane, opozicija veruje da vlast nije adekvatno reagovala, i svojim biračima šalje da vlast nije bila empatična i pokazala dovoljno razumevanja za čitavu temu", ističe Klačar.

"Bilo bi loše da se dva skupa održe u isti dan"

Klačar ocenjuje da se, bez obzira na to što je u prethodnih godinu dana Skupština bila centralno mesto razgovora opozicije i vlasti, pokazalo još jednom da je stepen nepoverenja između vlasti i opozicije u ovom momentu tako veliki, da nije moguće voditi neki suštinski dijalog u Narodnoj skupštini.

"Čini se da opozicija, ali i vlast, po čemu je Srbija zanimljiva, proteste, odnosno javne skupove, u ovom momentu vidi kao deo rešenja", ističe Klačar.

Na mogućnost proširenja zahteva protesta koji organizuje opozicija, odnosno dodavanja zahteva poljoprivrednika koji ovih dana takođe izlaze na demonstracije, Klačar gleda kao na "neku vrstu vetra u leđa" protestima.

Dodaje, međutim, da je pitanje da li energija i relativno veliki broj ljudi u odnosu na ranije proteste za vreme vlasti SNS-a mogu da se sačuvaju ukoliko vlast nije do kraja spremna da ispuni sve uslove.

"Ono što bi bilo veoma loše, jeste da se ni na koji način ne preklope dva protesta 26. maja, jer mi se čini da je atmosfera takva da bi bilo vrlo teško organizovati dva mirna protesta u isti dan. Čini mi se da bi odgovornost političara morala da bude na takvom nivou da se izbegne organizovanje dva protesta u istom danu", kaže Klačar.

Pitanje izbora: Da li će ih ipak biti, i da li na svim nivoima?

Fonet/Zoran Mrđa

 

"Ako govorimo iz ugla politike ili nauke, čini mi se koliko god da je to nepopularno reći, da ovakvu situaciju u suštinskom smislu mogu rešiti samo izbori", istakao je Klačar.

Dodao je da to ne znači da će do izbora ubrzo doći, ali da će, ako se pogleda stepen polarizacije i nepoverenja između vlasti i opozicije, "izbori biti jedini način da se ova vrsta male političke krize u kojoj se Sbrija nalazi, reši".

Već duži period, kada se govori o potencijalnim novim izborima, opozicija insistira na tome da se izbori razdvoje po različitim nivoima. 

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno rekao da je SNS spreman da ide na nove izbore, ali je dosta jasno najavio da bi u tom slučaju izbori bili na svim nivoima istovremeno. 

Klačar ocenjuje da bi bilo dobro da Srbija uđe u dinamiku redovnih izbora, ali da je "spajanje izbora postulat i princip srpske politike u prethodne 33 godine".

"Zbog toga se čini da je pitanje vanrednih parlamentarnih izbora možda još otvoreno - pitanje je da li će zaista biti u septembru ili će se naći način da se spoje sa redovnim lokalnim koji nas očekuju sledeće godine. Mislim da će opozicija insistirati na razdvajanju, ali ne znam da li će imati način da utiče na odluku Vučića da je on spreman da organizuje izbore, ali da što se tiče tajminga i nivoa, to je nešto što će biti suštinska odluka SNS", kaže Klačar.

Sagovornik Euronews Srbije dodaje da "svaka vlast ima u rukama taj veliki adut da može da odlučuje kada će, i koji, izbori biti održani, pa je zato na neki način u prednosti".

"Bez obzira na to što opozicija sada veruje da protesti mogu biti efikasan način pritiska, nisam siguran da će se to desiti, i verujem da će se izbori organizovati prema strateškoj proceni SNS", zaključio je Klačar.

Komentari (0)

Srbija