Politika

Evropska komisija traži od Srbije podatke koji opravdavaju prelevmane na mleko

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/05/2023

-

14:03

Evropska komisija traži od Srbije podatke koji opravdavaju prelevmane na mleko
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija je obaveštena da je Srbija 18. maja donela novu odluku o prelevmanima za mleko i zatražila je od srpskih vlasti da dostave podatke koji opravdavju te mere, naveo je portparol Evropske komisije u odgovoru za Euroenws Srbija. 

Kako se navodi, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predviđa da se ne uvode nove carinske obaveze ili količinska ograničenja na uvoz i izvoz, osim u slučaju velike nestašice i ili pretnje istom.

"Jednostrane mere su predviđene samo u posebnim i kritičnim okolnostima u kojima se zahteva hitna akcija, i u tom slučaju prioritet bi trebalo dati merama koje u najmanjoj meri imaju ometajući efekat", navedeno je u odgovoru. 

Dodaje se da EU pažljivo prati sistuaicju na Zapadnom Balkanu, uključujući implikacije po bezbednost hrane i da je posvećena podršci Zapadnom Balkanu da bi se zajedno prevazišla kriza.

"U ovako izazovnim vremenima, od najveće je važnosti da koordiniramo i usaglašavamo sve odluke unutar EU i sa bliskim partnerima", navodi se u odgovoru.

Vlada Srbi9je je nedavno usvojila više izmenjenih uredbi koje se odnose na poljoprivredu, a tiču se povećanja subvencija po grlu za priplodne mlečne krave i povećanja prelevmana i premija za mleko.

Prelevmani za sireve i ostale proizvode su povećani na 300 dinara, ali i uvedeni su prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara, a podižu se subvencije po grlu za priplodne mlečne krave i to sa 30.000 na 40.000 dinara, dok će premije za mleko biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu ove godine.

Komentari (0)

Srbija