Politika

Vučić se sastao sa senatorima Marfijem i Pitersom: "Srbija opredeljena da razvija bližu saradnju sa SAD"

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2023

-

10:35

Vučić se sastao sa senatorima Marfijem i Pitersom: "Srbija opredeljena da razvija bližu saradnju sa SAD"
Vučić se sastao sa senatorima Marfijem i Pitersom: "Srbija opredeljena da razvija bližu saradnju sa SAD" - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je američke senatore Krisa Marfija i Garija Pitersa i u razgovoru istakao da je naša zemlja opredeljena da razvija bližu saradnju sa SAD u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Senatori su izrazili saučešće povodom nedavnih tragičnih događaja u Srbiji, te su, s obzirom na inicijativu senatora Marfija za kontrolu oružja posle masovne pucnjave u školi u državi Konektikat, razmenili mišljenja o merama koje srpske vlasti preduzimaju.

Deo razgovora bio je posvećen dijalogu Beograda i Prištine, te je predsednik Vučić istakao da je sada prioritet formiranje Zajednice srpskih opština, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik Srbije je posebno naglasio da Beograd od početka pokazuje ozbiljnost i odgovornost u procesu dijaloga, uprkos stalnim provokacijama i brojnim jednostranim potezima Prištine, koji opstruišu nalaženje kompromisnog i održivog rešenja.

Govoreći o aktuelnoj geopolitičkoj i bezbednosnoj situaciji u svetu, Vučić je ponovio da Srbija ostaje privržena doslednoj politici čuvanja nacionalnih i državnih interesa, kao i poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Predsednik je naveo da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu, pozitivna agenda i jačanje regionalne saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, čime Srbija, kroz inicijative poput Otvorenog Balkana, dosledno i uporno promoviše politiku okrenutu ka budućnosti, stavljajući težište na uzajamno korisnu saradnju.

"Istakao sam da je prioritet formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da ćemo nastaviti da insistiramo na isključivoj primeni rešenja o ZSO kako je to predviđeno Briselskim sporazumom", naveo je predsednik Srbije na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

Tanjug/Zoran Žestić

 

On je dodao da su razgovarali i o brojnim drugim pitanjima od interesa za dve zemlje.

"Ponovio sam opredeljenost Srbije da nastavi da razvija odnose sa SAD na osnovama međusobnog poštovanja i razumevanja", istakao je Vučić.

Marfi je demokratski senator iz Konektikata, a Piters demokrata iz Mičigena.

Komentari (0)

Srbija