Politika

Vučić: Poslednje veče se obraćam kao predsednik SNS, pozivam političare na dijalog, ali prelaznih vlada neće biti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/05/2023

-

20:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju na skupu "Srbija nade" u Beogradu rekao da poziva sve na dijalog, ali da prelaznih vlada neće biti. "Vlast će se birati narodnom voljom, a ne na ulici", poručio je. Takođe, rekao je da je to poslednji put da se obraća kao predsednik SNS-a i da će ubuduće neko drugi voditi stranku, i najavio je da će biti formiran Pokret za narod i državu. 

Vučić je rekao da su neki političari pokušali da zloupotrebe tragediju i da su svi oni koji su šetali prethodnih nedelja dobrim delom pristojni. "One koje ne mogu da cenim su političari koji će ući u anale beščašća, koji su iskoristili tragediju. Oni ne zaslužuju ni vaše zvižduke, već samo prezir. A narod zaslužuje poštovanje", kazao je Vučić i dodao: 

"Ali ja pozivam i te političare na razgovor i dijalog. Moja vrata su od sutra otvorena za svakoga od njih. Da rešavamo probleme u institucijama. Nisu auto-putevi mesto gde se problemi rešavaju. Mi njih ne mrzimo, čak ni njih koji će ući u anale beščašća. Ogromna je želja da uradimo nešto. Pa kažu da imamo rijalitije. Evo, ukinuli smo rijalitije, ali neće oni na svojim televizijama. I onda vidite svo licemerje. Sve vreme su imali jednu želju - kako da sruše mene i Vladu Srbije. Ništa njih nije interesovalo, ni deca niti Srbija, ni Kosovo i Metohija", naveo je Vučić i dodao da će se vlast birati na izborima.

Istakao je da o tome nema nikakvih razgovora i da moraju da se pohvale mere koje su donete.

"Ponosan sam na samostalnu i nezavisnu politiku koju Srbija vodi. Ponosan sam što kod nas ne upravljaju ni ambasadori ni druge zemlje. Ovom zemljom upravlja narod, i sami donosimo svoje  odluke. I kome uvodimo sankcije, i kome nećemo. Tako se ponaša odgovorna država, a mi smo država Srbija", naveo je Vučić.

Tanjug/ Strahinja Aćimović

 

 

Predsednik je rekao i da su se videli "strašni napadi" na crkvu i da ni to ne sme da se dešava.

"Ne sme da se ruši jedan od stubova države, i tome moramo da stanemo na kraj i da se suprotstavimo", naveo je.

"Dok sam predsednik, radiću sve da se to nikada više ne ponovi. U istoj zemlji živimo, jednako smo bogati i siromašni, i to više nikada ne sme da se ponovi. Srbija mora da bude sigurna za sve, ma koje vere i nacije bili", istakao je Vučić.

Vučić je istakao i da su danas "napadnute opštinske zgrade na severu Kosova". 

"I na sve to ćutali su predstavnici Kvinte, a sada to osuđuju, kada su Albanci završili. Nismo imali težu krizu. Čim se završi ovaj skup, imaćemo sednicu saveta za nacionalnu bezbednost, a plašim se mnogo toga lošeg", rekao je predsednik.

Vučić najavio da odlazi sa čela SNS-a, za Vidovdan kreće formiranje Pokreta za narod i državu

Poručio je da je 11 godina bio na čelu SNS-a i da je večeras poslednji put da se obraća kao predsednik te stranke.

"Sutra će neko drugi preuzeti vašu i našu Srpsku naprednu stranku, čiji verni član ostajem. Ali ću biti predsednik svih građana, a ne samo partije. Već za Vidovdan, upravo zbog krize u kojoj se nalazimo, krećemo u formiranje Pokreta za narod i državu, da bismo sačuvali zemlju u naredne dve ili tri odlučujuće godine. A to bez SNS kao stožera ne može", rekao je on.

Naveo je i da je siguran da nikada nije govorio pred većim brojem ljudi.

"Veliko hvala za sve, za svu ljubav i podršku. I ne brinite, ne idem ja ama baš nigde, borićemo se zajedno i pobeđivaćemo zajedno. Otvaraćemo nove fabrike, povećavaćemo plate i penzije. Želim još samo da se zahvalim svojoj porodici. Svašta su istrpeli za ovih 11 godina, kao i vi. Postali smo sendvičari i botovi, neko vas je naterao da dođete ovde. Vas divne ljude, neko je naterao. Sram ih bilo. I ja ću uvek biti vaš i sendvičar i bot, jer vi ste narod. A ja ću uvek biti uz narod", istakao je predsednik.

On je rekao da niko ne može da promeni činjenicu da je narod uvek uz svoju državu.

"Zato dragi prijatelji, taj pokret sam zamislio kao nešto šire od svih partija. Kao mesto gde će se okupiti ozbiljni ljudi, koji znaju koliko je važno da budemo na putu ka EU, ali da ne rušimo savezništva sa prijateljima na istoku. Ali da okupimo i nezavisne intelektualce, pa da promenimo i lokalne čelnike koji nisu bili dobri. Da zajednički to uradimo, da neki mladi ljudi vide svoju budućnost i da rade sa nama", istakao je Vučić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Predsednik se još jednom zahvalio svima sa kojima je sarađivao u stranci, i "zato što nikada nisu dozvoliti da mrze".

"Mi ne mrzimo, imamo svoju otadžbinu, jednu jedinu, i okupljamo se zbog ljubavi. Da se zahvalim i vama iz Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, što toliko volite svoju Srbiju. Mi smo jedan narod, i to niko nikada neće moći da promeni. Hvala vam na ogromnoj podršci i ljubavi. Period najteže borbe je pred nama, moramo da se borimo zajedno", kazao je on.

"Danas mora da se razgovara u tišini"

Na početku obraćanja on je rekao da danas mora da se razgovara u tišini, "i da pokušamo da čujemo i pitanja i odgovore".

"Svaku muku, nedoumicu, strah, sumnju. Dužni smo to deci koju smo izgubili, i svakom detetu koje treba da poraste. Od nas ovde zavisi gde i kako će rasti. Zato je najvažnije pitanje koje se čulo ono koje je postavila majka jedne ubijene devojčice: 'Čemu smo učili svoju decu, i čime ćemo ih učiti'. Hoćemo ih učiti podelama, ili zajedništvu. Hoće li sutra govoriti da su jedni elita, a drugi sendvičari? Da li će naša deca sutra znati da kažu dobar dan, hvala, molim. Ili će misliti da nema šta da se priča? Hoće li na ulici da se vrebaju, ili će umeti da se osmehnu i normalno jave. To su pitanja za nas o kojima retko govorimo", rekao je predsednik

Dodao je da je prikupljeno više od 50.000 cevi i minsko-ekplozivnih sredstava u akciji predaje nelegalnog oružja. Istakao je da su uvedeni policajci uškole i mnogo psihologa i pedagoda. 

"Još mnogo toga ćemo morati da preduzememo da bi nam se deca, roditelji i nastavnici osećali sigurnije", rekao je Vučić.

Zahvalio se za "ljubav i podršku" za sve ove godine.

"Nastavite da pobeđujete, ja ću da pomognem uvek. Znaćemo da napravimo najbolji ambijent za našu decu. Beskrajno vam hvala, i ne mogu da vam opišem koliko vas volim. Nemam reči kojima bih to rekao, ne umem to da iskažem. Takvu podršku niko u Srbiji nije imao. Želim vam srećan povratak kućama, bilo da je to Zemun, Bosilegrad, ili bilo koji grad. I ponosan sam na to što nikakvih incidenata nije bilo", kazao je predsednik.

"Beskrajno vas volim, neka živi Srbija", uzviknuo je na kraju obraćanja.

Komentari (0)

Srbija