Politika

Izvestilac za Kosovo u EP: Simons sumnjivim izjavama napada institucije EU

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2021

-

22:40

Izvestilac za Kosovo u EP: Simons sumnjivim izjavama napada institucije EU
Izvestilac za Kosovo u EP: Simons sumnjivim izjavama napada institucije EU - Copyright Wikipedia.org/Heinrich Böll Stiftung

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je danas da je neophodno otkriti šta je motivisalo bivšeg sudiju Euleksa Malkolma Simonsa da u skupštini u Prištini izjavi kako je ta misija bila korumpirana i politička, prenosi prištinski Reporteri.

"Zanimljivo je da je neko ko je radio u toj instituciji i napustio je, četiri godine kasnije izneo optužbe", rekla je Fon Kramon u intervjuu za TV Kljan Kosova.

Ona je istakla da se u vezi sa njegovim optužbama može postaviti niz pitanja: zašto ih nije izneo ranije, koji je njegov motiv, da li je reč o istragama koje je protiv njega sprovela misija Euleks?

"I zašto se obratio poslanicima kosovske Skupštine, možda zbog imuniteta, smatram to pomalo sumnjivim i pre svega velikim napadom na institucije EU", rekla je Kramon.

Ona je navela da misija Euleks ne može da potvrdi nijednu od Simonsovih tvrdnji i da smatra neprihvatljivim da osoba koja ima politički program optuži misiju Euleks u osetljivom trenutku u odnosu na rad Specijalizovanih veća, ali i za samu EU.

Fon Kramon je poručila kosovskim poslanicima da dobro razmisle i pronađu način da se taj slučaj reši, a ne da ga koriste u političke svrhe i za odbacivanje nezavisnih istraga u institucijama pravde, preneo je Kosovo onlajn.

Naglasila je da Simonsovo oglašavanje u kosovskoj Skupštini odmah po hapšenju lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija po optužnici Specijalnog suda ostavlja prostor za nagađanja.

Fon Kramon smatra i da su poslanici kosovske Skupštine pogrešili što su Simonsu dozvolil da se obrati u Skupštini.

"Žalosno je što je došlo do javne rasprave. Bilo bi prikladno da je postojao tajni izveštaj, a ne na ovaj način kako se dogodilo. Jer, kažem, to će koristiti ljudima koji imaju interes za odlaganje tužbi ili da naškode EU", rekla je Fon Kramon.


Bivši sudija misije Euleksa Malkom Simons na poziv Skupstine u Prištini govorio je pre dva dana pred skupštinskim odborom o navodnoj korupciji u toj misiji.

Simons, poznat po izjavama da je Euleks politička misija i da je svako ko misli drugačije naivan ili glup, te da je misija imala nameru da oslabi političke figure popout Farmira Ljimaja i Aljbina Kurtija, danas je izjavio da se od misije tražilo da sa političke scene ukloni neke ljude koji su opisani kao "krupne ribe". U tom kontekstu je pomenuo i lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.

On je rekao i da je Euleks dostavio mnogobrojna dokumenta srpskom tužilaštvu o zločinima na Kosovu, njihovim izvršiocima, ali i izjave svedoka albanske nacionalnosti.

Osvrnuo se i na rad Specijalnog suda u Hagu, rekavši da mu veruje isto koliko pravosudnim organima u Rusiji i Iranu. Specijalni sud stvoren je samo kako bi osudio bivše komandante OVK, kazao je Simons.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija