Politika

Dačić: Umesto normalizacije imamo eskalaciju koju izaziva Kurti

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2023

-

09:21

Dačić: Umesto normalizacije imamo eskalaciju koju izaziva Kurti
Dačić: Umesto normalizacije imamo eskalaciju koju izaziva Kurti - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je na međunarodnoj zajednici da sada preduzme sve što joj zakoni i međunarodne obaveze nalažu, odnosno da osigura bezbednost i stabilnost za Srbe na Kosovu i Metohiji. 

Dačič je za RTS ukazao da je već mesecima u toku eskalacija neodgovornog ponašanja Prištine, koje prouzrokuje konfliktne situacije.

"Umesto normalizacije stalno imamo eskalaciju koju izaziva Aljbin Kurti i deeskalaciju na kojoj radi deo međunarodne zajednice. Rezultat toga jeste jedan podmukao plan - Kurtiju je dozvoljeno da nešto radi, međunarodna zajednica se kao nešto buni i onda to ostaje dostignuta stvar koja je jednostranog karaktera i nadaju se da će postati politička realnost", istakao je Dačić.

Naglasio je da uloga KFOR-a nije da se buni, već da onemogući jednostrani akt i da nije uloga KFOR-a da stane ispred zgrada opština i brani srpskom narodu da vrati zgrade.

"KFOR sada praktično čuva gradonačelnike pod izgovorom očuvanja mira. Čuva ih od vlasnika tih zgrada, a to su Srbi, od onih koji tu rade, od zaposlenih. Ne mogu u srpskim opštinama gradonačelnici da budu oni koje niko od Srba nije izabrao", naveo je Dačić.

Dodao je da je Srbija na to ukazivala mesecima unazad i da svi dobro znaju kakvi su stavovi Srbije.

"Na međunarodnoj zajednici je da preduzme sve što joj zakoni i međunarodne obaveze nalažu, a to znači da se osigura bezbednost i stabilnost za Srbe na Kosovu i Metohiji", apelovao je Dačić.

Istakao je da garancije KFOR-a ništa ne vrede za Srbe jer imaju za cilj samo da ih prevare.

"Nije to naš negativan odnos prema njima, nego je reč o tome hoće li oni da ispune ono što su dužni da ispune ili ne. Nemojte da provocirate Srbiju da Srbija mora to da uradi. Ako neko misli da će ovo da traje beskonačno i da će Srbija da trpi takvu eskalaciju protiv Srba, da padnu žrtve, ne daj Bože… Ja stvarno ne razumem da li neko ne vidi ili neće da vidi da takva stvar mora odmah da se prekine", naglašava Dačić.

"Nemojte da se igramo žmurke"!

Prema njegovim rečima, kriza na severu Kosova i Metohije treba da se završi tako što će oni koji su godinama pomagali Prištini okrenuti telefon ili doći u Prištinu i rešiti problem.

"Nemojte da se igramo žmurke i da se pravimo da oni ne mogu da utiču na Kurtija. Šta je Kurti? Velesila?" Upozorenja mogu da gode našim ušima, ali od upozorenja se ne živi. Ako SAD ne mogu da nateraju Prištinu da to poštuju, ne znam kakvo mi možemo da imamo poverenje u međunarodnu zajednicu i u one koji su pokrovitelji tog opasnog ratnog avanturizma u Prištini", rekao je Dačić.

Podsetio je da je Priština dobila viznu liberalizaciju i otvaranje procesa prijema u Savet Evrope.

"Kažu moraju da ih nagrade za konstruktivan pristup. Pa je li ovo konstruktivan pristup? Samo nemojte da posle ispadne da je Srbija kriva za tako nešto. Ovo ne sme da se dešava i ovo Srvija neće dozvoliti", naglasio je Dačić.

Napomenuo je da su srpske vojne snage u stanju priprvnosti i upozorio da će zaštititi Srbe ako budu morali.

"Da mi dozvolimo da padnu srpske žrtve zbog nespremnosti međunarodne zajednice ili zbog ratnog avanturizma Kurtija... Svakako to nećemo dozvoliti", naglasio je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija