Politika

Brnabić: Situacija na Kosovu napeta i nikad teža

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2023

-

11:30

Brnabić: Situacija na Kosovu napeta i nikad teža
Brnabić: Situacija na Kosovu napeta i nikad teža - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić  izjavila je da je situacija na Kosovu napeta i teška i da nikada nije bila teža. 

Ona se zahvalila srpskom narodu što su ostali mirni i suzdržali se od nasilja. Brnabić je rekla da je zakasnela reakcija KFOR-a, čiji je zadatak bio da štiti interes i mir naroda na Kosovu, a ne, kako je rekla, uzurpatora.

Poručila je da je mir najviše što imamo i naglasila da, čuvajući mir, čuvamo opstanak srpskog naroda.

Dodala je da se situacija u južnoj srpskoj pokrajini prati iz časa u čas i da će o narednim potezima javnost biti obaveštena.

"Privremene vlade neće biti"

Ana Brnabić je novinarima u Rakovici rekla i da nikakve privreme vlade neće viti, i da vlast može da se menja samo na izborima. Navela je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić spreman da razgovara o konkretnim predlozima kako bi se poboljšala bezbednost, ali da se od opozicije čula samo politika, a ne konkretne mere.

Ona je rekla da se na skupu Srbija protiv nasilja u subotu videlo nasilje. Rekla je da nije bilo veće eskalacije, kao i da bi MUP reagovao da se to desilo.

Brnabić je rekla da te proteste organizuje opozicija, koja je pretila predsedniku Srbije i dodala da skup Srbija nade nije bio politički skup, već skup jedinstva, koji su podržali i nestranački građani.

Ona je rekla i da izvršna vlast i Vlada Srbije nemaju nikakve veze sa REM niti sa izborom članova i istakla da je jedna televizija najavila da će ukinuti rijaliti, dok druga o tome ni ne razmišlja, "što govori o duplima standardima".

Na pitanje novinara na koje ustupke je vlast spremna, pošto je Aleksandar Vučić pozvao na razgovore, da li na promenu rukvodstva REM, RTS ili ispunjenje drugih zahteva,  Brnabićeva je rekla da od devet članova REM, dva bira skupština, a ostalo univerziteti, saveti za nacionalne manjine i drugi.

"Ukoliko žele, moj savet je bio da pokrenu tu proceduru. Vučić je otvoren za razgovore, da sednemo i vidimo šta je to što traže i zašto i kako će to poboljšati stanje bezbendosti u Srbiji, kako bi to sprečilo novu tragediju", navela je premijerka.

Premijerka  je rekla, po pitanju zahteva za smenu Bratislava Gašića i Aleksandra Vulina, da vlast ne beži od političke odgovornosti, ali da bi to onda značilo ostavku cele vlade.

"Idemo na izbore ili predsednik da da mandat za formiranje vlade nekom drugom. Nema razloga za prelaznom vladom i to se nikada neće dogoditi", rekla je Brnabićeva i zapitala se da li to neko hoće sa ulica da kadrira ko će da bude u novoj vladi.

Komentari (0)

Srbija