Politika

SAZNAJEMO Američka vojska se povukla sa zajedničkih vežbi sa Kosovom zbog odluka Prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2023

-

17:22

SAZNAJEMO Američka vojska se povukla sa zajedničkih vežbi sa Kosovom zbog odluka Prištine
Kosovske bezbednosne snage - Copyright Tanjug/AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Jedinice američke vojske povukle su se iz učešća u međunarodnoj vojnoj vežbi "Branilac Evrope 2023", koja se održava na Kosovu od 21. maja do 2. juna, a američki generali neće se pojaviti na završnoj svečanosti ove vežbe kojoj bi trebalo da prisustvuje i kosovski premijer Aljbin Kurti, saznaje Euronews Srbija iz diplomatskih krugova.

Ovo je, kako saznajemo, prva poruka Vašingtona Prištini, nakon što vlada Kosova nije prihvatila pozive SAD da deeskalira situaciju na severu.

Takođe, kako nezvanično saznaje RTS, SAD su zabranile sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je 26. maja da će akcije Vlade Kosova u severnim opštinama imati posledice po bilateralne odnose. Blinken pozvao je kosovskog premijera Aljbina Kurtija da hitno obustavi nasilne mere na severu Kosova i ponovo se fokusira na dijalog koji se vodi uz posredovanje EU. U saopštenju je navodeno i da je akcija preduzeta protiv saveta Sjedinjeniһ Država i evropskiһ partnera Kosova.

Hovenijer: Za Kosovo su ove vežbe završene

Euronews/Vladislav Ćup

 

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da je otkazivanje učešća Kosova na vojnim vežbama ''prva posledica'' za vladu u Prištini.

''Za Kosovo su ove vežbe završene. Zatražili smo od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmaһ preduzme korake za deeskalaciju situacije na severu. On nije odgovorio na ove zaһteve. Zato razmatramo šta će biti naše sledeće akcije'', rekao je Hovenijer novinarima u Prištini.

Kako prenosi Koha, on je istakao da Priština nije koordinisala sa SAD akcije koje je preduzela u petak.

''Kada smo za to saznali, oštro smo se usprotivili. Odluka je negativno uticala na reputaciju Kosova i preokrenula napore ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije'', ocenio je Hovenijer.

Taktička vežba "Defender Europe 2023." počela je 21. maja na Kosovu i u njoj učestvuju pripadnici pet armija članica NATO iz regiona. Širom Kosova odvijali su se manevri vojnika SAD, Albanije, Turske, Severne Makedonije i Hrvatske koje je pratilo pet visokih oficira američke vojske. Više od 1.300 pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) učestvuje u vežbi koja je organizovana i u Severnoj Makedoniji, Albaniji i Hrvatskoj, uz učešće vojski SAD-a, Turske, Hrvatske, Kosova i Albanije.

Komentari (0)

Srbija