Politika

Brnabić: Spremni projekti za realizaciju sa Azijskom bankom za investicije

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2023

-

15:40

Brnabić: Spremni projekti za realizaciju sa Azijskom bankom za investicije
Brnabić potpisala Memorandum o saradnji sa kompanijom Takeda - Copyright Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predsednkom i potpredsednikom Azijske banke za infrastrukturne investicije (AIIB) Đinom Lićunom i Konstantinom Limitovskim o budućim projektima za saradnju, od digitalizacije i nauke do energetike, infrastrukture i zaštite životne sredine.

Kako je navedeno u saopštenju, premijerka Srbije je naglasila da budućnost pre svega vidi u oblasti biotehnologija, odnosno izgradnji BIO4 kampusa, koji treba da poveže oblasti važne za održiv razvoj zemlje. 

Brnabić je istakla da Srbija ima spremne projekte koje može da realizuje u saradnji sa ovom multilateralnom razvojnom institucijom i dodala da AIIB vidi pre svega kao partnera u sprovođenju budućih projekata.

Predsednica Vlade je navela da je Srbija postigla veliki napredak u oblasti digitalizacije i razvoja veštačke inteligencije i da su to oblasti koje mogu zemlji da omoguće siguran privredni rast.   

Vlada Srbije se, prema njenim rečima, strateški opredelila da ulaže u infrastrukturu, zelenu energiju i IT industriju.

U saopštenju iz kabineta premijera, navodi se da je predsednik Odbora direktora AIIB Đin Lićun ocenio da je Srbija zemlja koja je sigurna za ulaganja i saradnju, kao i da su međunarodni investitori potvrda stabilnog poslovnog okruženja.

Lićun je naglasio i da je AIIB zainteresovana za projekte koji su tradicionalni u njihovom poslovanju, poput infrastrukture i železnica, ali da prostora za saradnju ima i u oblastima digitalizacije, veštačke inteligencije i biotehnologija. 

Današnjem sastanku prisustvovala je i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Komentari (0)

Srbija