Politika

Poslanici završili rad, sutra nastavak rasprave o REM-u

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2023

-

18:56

Poslanici završili rad, sutra nastavak rasprave o REM-u
Poslanici završili rad, sutra nastavak rasprave o REM-u - Copyright Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad, a raspravu o izveštaju REM-a od oktobra do marta ove godine nastaviće sutra. Sednica će početi u 10 časova.

Poslanici Skupštine Srbije na današnjoj sednici, tokom rasprave o izveštaju REM-a, polemisali su i povodom protesta, kao i dešavanja na Kosovu i Metohiji, a predsednik Skupštine Vladimir Orlić izrekao je opomenu Srđanu Milivojeviću iz Demokratske stranke.

Orlić je rekao da je Milivojević ovoga puta preterao, zbog vređanja poslanika vladajuće stranke.

Prema Milivojevićevim tvrdnjama u društvu se "širi zlo", a da su protesti "zaljuljali" Gazelu, ali i temelje vlasti koju je kritikovao, jer je 2012. prograsila amnestiju za 4.800 kriminalaca.

Milivojević je rekao da je vlast ima dvostruki moral navodeći primer masakra u Velikoj Ivanči 2013, a Nebojša Bakarec iz poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" odgovorio da su se masovna ubistva dešavala i za vreme DS, ali da tada niko iz opozicije nije zloupotrebljavao te tragedije i nije tražio ničiju ostavku.

On je rekao da niko iz SNS i vlasti nije nikada građane koji dolaze na protest nazvao nasilnicima, lešinarima i hijenama, ali da su lideri opozicije, poput Milivojevića, nasilnici, podsećajući šta je na Tviteru napisao o Andreju i Danilu Vučiću.

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" Milenko Jovanov odgovorio je Milivojeviću da će njega da jure na protestima, jer ih je on pozvao, a sada više ne može da kontroliše situaciju.

"Ulica ima svoje zakone, pustili ste duha iz boce. Pustili ste nasilje iz boce i sada očekujte posledice", rekao je Jovanov.

Veruljub Stevanović iz poslaničke grupe NADA - Novi DSS - POKS optužio je vladajuću koaliciju da je odgovorna za atmosferu zbog koje građani izlaze na ulicu. 

 

U drugom delu sednice, Nebojša Bakarec iz poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" poručio je poslanicima poslaničke grupe Ujedinjeni da je rijaliti Veliki brat doveo 2006. Dragan Đilas, a da je u njemu bio jedan od lidera opozicije Nenad Čanak.

Nataša Jovanović iz poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" rekla je poslanicima opozicije da su oni "peti ešalon nekadašnjeg DOS-a, njegov najgori deo" i da su u Skupštini Srbije samo zato što je, kako je rekla, predsednik Vučić velikodušno smanjio cenzus sa pet na tri odsto.

Kako je navela, Nebojša Zelenović je kao član parlamentarne grupe govorio NATO zvaničnicima da je Kosovo nezavisna država i insistirao da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji.

Odgovorio joj je poslanik Ujedinjenih Janko Veselinović koji je rekao da je najstrašnije što Nataša Jovanović i "njen ideolog, ratni zločinac Vojislav Šešelj nisu u zatvoru".

"Da je sprovedena lustracija, to se ne bi desilo, ali biće i toga. Loše je što truju srpsko društvo i stvaraju uslove da Srbi krenu na Srbe. Vaš rečnik ne može na dobro izaći. Ljudi koji šetaju ulicama upozoravaju na nasilje", rekao je Veselinović.

Jasmina Karanac iz poslaničke grupe SDPS rekla je da je optuživati vlast za masovna ubistva zlonamerno i da predstavlja pokušaj političke zloupotrebe.

"Ne može se vlast optužiti za sve, niko to nije mogao da predvidi. To je pokušaj političke zloupotrebe i niko ne treba da upire prstom ni u koga. Svi moramo da damo svoj doprinos u smirivanju situacije", rekla je Karanac.

Dodala je da nije za to da se mediji zabranjuju, ali da moraju da se pridržavaju Zakona, a da REM treba da kažnjava one koji to ne čine.

Uglješa Marković iz SPS rekao je poslanicima da gube iz vida da su se okupili zbog dve tragedije koje su nam se dogodile.

"Treba svi da ućutimo i da se zapitamo kako nam se to dogodilo, a tek onda da upiremo da upiremo prstom jedni u druge. Na žalost, plašim se da smo počeli od kraja", rekao je Marković.

Dodao je da samo oko jedne stvari poslanici nisu smeli da dozvole političko nadmudrivanje, a to su Srbija i njena budućnost.

Komentari (0)

Srbija