Politika

Vučić za CNN: Pozivam međunarodnu zajednicu da preduzme odlučnu akciju protiv onih koji su tvrdoglavi i ugrožavaju mir

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2023

-

20:22

Vučić za CNN: Pozivam međunarodnu zajednicu da preduzme odlučnu akciju protiv onih koji su tvrdoglavi i ugrožavaju mir
Vučić za CNN: Pozivam međunarodnu zajednicu da preduzme odlučnu akciju protiv onih koji su tvrdoglavi i ugrožavaju mir - Copyright Printscreen/CNN

veličina teksta

Aa Aa

"Srbija je ispunila sve što je dogovoreno u sporazumima s Prištinom od 2013, a Priština je imala jednu jedinu obavezu - formiranje Zajednice srpskih opština i to nije učinjeno i ne nameravaju to da ispune", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić javljajući se večeras u programu CNN.

Odgovarajući na pitanje o lokalnim izborima na Kosovu predsednik Srbije je bio izričit da nije bilo ucena i pritisaka na Srbe da ne izlaze na glasanje.

"Da li ste ikad čuli za izbore koji su legalni i legtimni, a na njih je izašlo svega 3,41 odsto birača", upitao je.

On je naveo da je od dolaska kosovskog premijera Aljbina Kurtija na vlast zabeležen veliki broj etnički motivisanih napada i pucnjava.

"Srbi žele zaštitu za sebe i svoje bližnje. Od kad je Kurti došao na vlast, desilo se preko 353 napada na Srbe. Samo od početka ove godine bilo je pet pucnjava na srpske civile, pa i na decu", rekao je Vučić.

On je podsetio da Srbi do 2013. nikada nisu učestvovali na izborima koje je organizovala Priština, a da su od tada učestvovali četiri puta i da nikada nije bilo problema dok Kurti nije došao na vlast.

On je, kako je rekao predsednik Srbije, zabranio Srbima učešće na referendumu koji je organizovao Beograd, zabranio učešće na parlamentarnim izborima i povrh svega nije formirao ZSO što je čak i pre 11 godina bio preduslov Srba da uopšte učestvuju na izborima.

Na pitanje kako deeskalirati situaciju, on je naveo da je Beograd posvećen pozivu Srbima da ostanu mirni.

"Mi utičemo na Srbe da budu mirni i da stabilizujemo situaciju koju je prištinski režim destabilizovao", rekao je predsednik Srbije.

Printscreen/CNN

 

 

On je podsetio da je u dešavanjima na severu Kosova i Metohije pre dva dana jedan Srbin pogođen s dva metka u leđa i izrazio žaljenje zbog toga što su povređeni i neki NATO vojnici.

"To smo i javno rekli neposredno nakon što se to dogodilo. Juče i danas organizovani su veoma mirni protesti na kojima su učestvovali doktori, medicinsko osoblje, nastavnici... Svi su protestovali. Da li te ljude neko ucenjuje? Ne. Oni samo žele da se specijalne kosovske policijske snage  i nelegalni gradonačelnici povuku iz onih zgrada koje im nikada nisu pripadale", rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da Beograd ne kontroliše Srbe koji protestuju na severu, ali ističe da veruje da će oni uvek poštovati odluku svoje zemlje.

"Ono što mi možemo da uradimo sa našim međunarodnim parterima iz EU, SAD i celog sveta, je da postignemo stabilnost u regionu. Zašto to kažem? Jer je Srbija je 50 odsto ekonomije Zapadnog Balkana, to je 63 procenata direktnih stranih investicija u regionu. Nama ne treba nikakva eskalacija, nama treba mir. Zato sam i pokrenuo inicijativu Otvoreni Balkan", kazao je Vučić.

Na pitanje šta je potrebno da bi Srbija priznala kosovsku nezavisnot, Vučić kaže da to nikada nije bilo pitanje. On jasno ističe da nezavisnost Kosova nije na stolu, i da se na Ohridu i u Briselu govorilo o normalizaciji, a ne o priznanju. Normalizacija je, dodao je, preduslov za budući napredak Srbije, a isto je, kaže i sa Prištinom. Na ponovljeno pitanje o priznanju rekao je da "mi priznajemo samo Povelju UN i rezolucije UN".

"I to je sve što priznajemo. Ali smo uvek spremni da razgovaramo o kompromisnim rešenjima. I to smo uvek radili. Pravo pitanje je zašto neko želi da eskalira situaciju. Čuo sam u raznim medijima kako će Srbija po Putinovom nalogu napasti nekoga. I naravno, to se nije desilo", kazao je predsednik.

Voditeljka je citirala izjavu američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera  o tome da se Kurti oglušio o zahteve za deeskalaciju na severu i upitala šta su "crvene linije" Beograda.

Vučić je naveo da je zadovoljan izjavama američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i da je izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona takođe dobra ocena situacije.

"Govoreći o obavezama Srbije, mi se ponašamo 100 odsto u skladu sa Kumanovskim sporazumom, Vojno-tehničkim sporazumom koji smo postigli s NATO i u skladu sa Rezolucijom 1244. Nijedan jedini vojnik nije ušao na teritoriju Kosova, niti smo kršili bilo koji međunarodni sporazum. Striktni smo po tom pitanju, i imamo stalno dobre razgovore sa vojnicima Kfora na terenu. Do sada sam imao 1.000 konsultacija sa Stoltenbergom, i nadam se da ćemo očuvati taj nivo komunikacije i profesionalne saradnje", kazao je Vučić.

Predsednik ističe i da je bratstvo manastira Dečani pohvalilo italijanski kontingent Kfora, koji štiti manastir od albanskih napada tokom gotovo 20 godina.

Vučić je naveo da zna da su ljudi koji protestuju na severu odlučni da se na miran način bore za svoja prava.

"Oni samo hoće da prežive, da sačuvaju svoja imena i prezimena, svoju veru i da žive tu gde su živeli oduvek. Moja molba je da sve rade mirno, da sačuvaju mir i stabilnost za sve. Moramo da pričamo sa Albancima, kako bismo postigli dogovore u budućnosti. Ali još jednom pozivam međunarodne organizacije da preduzmu odlučne akciju protiv onih koji su tvrdoglavi, preduzimaju opasne akcije na terenu, i ugrožavaju mir i stabilnost vih nas", zaključio je predsednik Vučić.

 

Komentari (0)

Srbija