Politika

Susreti na marginama samita u Moldaviji: Vučić sa Makronom i Fon der Lajen

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/06/2023

-

12:05

Susreti na marginama samita u Moldaviji: Vučić sa Makronom i Fon der Lajen
Susreti na marginama samita u Moldaviji: Vučić sa Makronom i Fon der Lajen - Copyright Instaram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas u Moldaviji, gde učestvuje na Samitu Evropske političke zajednice, imao je niz susreta sa evropskim zvaničnicima. 

Po dolasku na Samit Vučić je rekao da očekuje ne lake sastanke. Ranije danas je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt izjavio da nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron žele zajedničke razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani.

"Važno je da pokušamo da sačuvamo mir i stabilnost, a Srbija će nastaviti sa svojom ozbiljnom politikom koja se od početka za to zalaže u celom regionu. Na sastancima sa predsednikom Makronom i kancelarom Šolcom, kao i sa svim drugim sagovornicima, razgovaraću o razvoju situacije na Kosovu i Metohije i o pokušajima da se urazume oni koji dovode do stalne destabilizacije, jer je ovo ozbiljan problem koji ne može lako da se reši. Nadam se da ćemo svi zajedno uspeti da deeskaliramo ovu situaciju i da sačuvamo mir, koji nam je svima potreban", poručio je Vučić.

Sastao se sa predsednicom Evopske komisije Ursulom fon der Lajen i naveo je da sa njom deli istu posvećenost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti.

"Zahvalan sam predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na svemu što radi u cilju povezivanja zemalja regiona, kao i pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, kao i na tome što delimo istu posvećenost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti", napisao je Vučić na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

Predsednik Srbije se sastao i sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom kome je zahvalio na podršci koju je pružio Srbiji povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji. On je dodao da je izrazio zabrinutost zbog najnovije eskalacije nasilja na KiM, kao i da je sa Makronom razgovarao o daljim koracima u cilju održanja mira i stabilnosti u regionu.

Vučić je na sastanku sa španskim premijerom Pedrom Sančezom zahvalio Španiji na podršci, razumevanju i uvažavanju stavova Srbije, kao i na nepokolebljivom i doslednom poštovanju principa međunarodnog prava.

"Sa iskrenim prijateljem Srbije Pedrom Sančezom o složenoj situaciji na Kosovu i Metohiji, modalitetima za rešavanje najnovije krize, ali i o EU putu Srbije, regionu Zapadnog Balkana i drugim važnim pitanjima", naveo je Vučić na Instagramu.

Vučić se u Moldaviji sastao i sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehamerom, a fotografiju tog susreta objavio je na Instagram profilu "buducnostsrbijeav". 

 

 

Zatim je objavio i fotografiju sa zajedničkog sastanka sa predsednicom Republike Grčke Katerinom Sakelaropulu i sa Nehamerom. 

"Brza razmena mišljenja sa predsednicom Grčke i kancelarom Austrije o situaciji na Kosovu i Metohiji, regionu Zapadnog Balkana, ali i o aktuelnim geopolitičkim izazovima", naveo je Vučić na Instagramu.

Brza razmena mišljenja sa predsednicom 🇬🇷 Sakelaropulu @presidencygr i kancelarom 🇦🇹 @karl.nehammer o situaciji na Kosovu i Metohiji, regionu Zapadnog Balkana, ali i o aktuelnim geopolitičkim izazovima.

Vučić se sastao i sa srpskom članicom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović, predsednicom Republike Grčke Katerinom Sakelaropulu, predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i predsednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom. 

"Mi u regionu najbolje znamo koliko je bitno da zajednički uložimo svaki napor kako bismo sačuvali teško stečeni mir i stabilnost. Razgovarali smo o aktuelnim dešavanjima i daljim koracima koji bi doprineli nalaženju rešenja za sadašnju tešku i ozbiljnu situaciju, sa nadom da će razum prevladati, za dobrobit svih", nave je Vućić.

Mi u regionu najbolje znamo koliko je bitno da zajednički uložimo svaki napor kako bismo sačuvali teško stečeni mir i stabilnost. Razgovarali smo o aktuelnim dešavanjima i daljim koracima koji bi doprineli nalaženju rešenja za sadašnju tešku i ozbiljnu situaciju, sa nadom da će razum prevladati, za dobrobit svih.

Predsednik Vučić sastao se i sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem  sa kojim je razgovarao o Kosovu, budučnosti regiona i saradnji sa Crnom Gorom.

"Dobar susret sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, tokom kojeg smo razmenili mišljenja o budućnosti regiona, aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, ali i o perspektivama za jačanje saradnje između naše dve zemlje", naveo je Vučić.

Takođe, sastao se i sa predsednikom Vlade Velikog vojvodstva Luksemburga Betelom Gzavijerom i zahvalio mu na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji na putu ka EU.

"Razgovarali smo o situaciji na KiM i saglasili se da što pre treba naći rešenje za aktuelnu krizu u cilju očuvanja mira i stabilnosti", naveo je Vučić posle sastanka sa Gzavijerom.

Tokom sastanka sa premijerom Holandije Markom Ruteom Vučić je takođe razgovarao  o aktuelnim izazovima na Kosovu i Metohiji, regionu Zapadnog Balkana, evropskom putu Srbije, ali i bilateralnim odnosima i jačanju političkog dijaloga i intenziviranju ekonomske saradnje.

Tokom samita u Kišinjevu predsednik Vučić će učestvovati i na Okruglom stolu evropskih lidera o energetici i povezivanju. 

Moldavija je domaćin drugog po redu samita Evropske političke zajednice, koji će okupiti sve najviše zvaničnike država Evropske unije i evropskog kontinenta. 

Komentari (0)

Srbija