Politika

Vučić: Molio sam Srbe sa Kosova da istraju u borbi na miran način, daćemo sve od sebe da stvari deeskaliraju

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2023

-

10:15

Vučić: Molio sam Srbe sa Kosova da istraju u borbi na miran način, daćemo sve od sebe da stvari deeskaliraju
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je Tanjugu da je jutros razgovarao sa Srbima sa severa Kosova i molio ih da istraju u borbi za pravo i pravdu, kao i da to čine, pre svega u odnosu prema Kforu na miran način.

"Kao što su činili i juče i prekjuče, za nas je važno da se nastave pokušaji da neki ljudi razumeju da 3,4 odsto nisu legitimni izbori i da ne nameću svoju volju na silu i ne uvode specijalne policijske snage i ne maltretiraju i ne progone sprski narod", naveo je Vučić.

Rekao je da će danas imati sastanke i sa Šolcom i Makronom, kao i mnogim drugim premijerima i predsednicima.

"Pokušaćemo da damo sve od sebe da se stvari vrate i normalu i deeskaliraju, a da li će se to dogoditi - za tango je potrebno dvoje i ne zavisi samo do nas", istakao je Vučić.

"Provokacije Prištine prvi put naišle na stvarnu američku osudu"

Predsednik je rekao da SAD ne menjaju kurs prema Kosovu, ali da su prvokacije Prištine prema sprskom narodu po prvi put naišle na stvarnu američku osudu i da to očekuje isto i od Evrope, i najavio da sledeće nedelje očekuje dolazak u Beograd Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara.

Odgovarajući na pitanje da li SAD menjaju kurs prema Kosovu i da li mogu da utiču na Aljbina Kurtija, rekao je da ni deca ne bi mogla da prihvate taj zaključak jer je sasvim jasno ko je odgovoran i kriv, za jednu specifičnu situaciju.

"Ali ako me pitate starteški, naravno da se ništa posebno u tom sveukupnom odnosu prema Kosovu i situaciji u regionu neće promeniti. Ipak, jeste važno da, ako ništa drugo, bar mogu da nas čuju. Kada neko već preteruje mesecima i nije ništa u stanju drugo da uradi osim provokacija prema sprskom narodu - to je prvi put naišlo na stvarnu američku osudu i zahvalan sam im na tome", rekao je Vučić.

Izrazio je nadu će to biti slučaj i sa Evropljanima i dodao da je, ipak, siguran da to neće biti slučaj sa svima njima.

"Ali, nemamo mi tu bog zna šta i kud da idemo. Sledeće nedelje očekujem i dolazak Lajčaka i Eskobara u Beograd. I situacija je mnogo komplikovanija. Problem u ovome je da ovo što se događalo pre tri dana na KiM smo mogli da predvidimo i predvideli, ali nismo mogli da sprečimo. To je problem kada vidite da ide u lošem smeru, a niko ne moze da spreči jer postoji tvrdoglavnost i neodogvornost jedne strabe, onda to predstavlja ozbiljan problem koji nije lako da se reši", naglasio je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija