Politika

Dvojici Srba uhapšenih na protestu u Zvečanu sud u Prištini odredio pritvor od 30 dana, advokati najavljuju žalbe

Komentari

Autor: A. Ćup, agencije

31/05/2023

-

16:45

Dvojici Srba uhapšenih na protestu u Zvečanu sud u Prištini odredio pritvor od 30 dana, advokati najavljuju žalbe
Dvojici Srba uhapšenih na protestu u Zvečanu sud u Prištini odredio pritvor od 30 dana, advokati najavljuju žalbe - Copyright EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

veličina teksta

Aa Aa

Dvojici uhapšenih Srba Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana, saopštio je danas novinarima Obrenovićev advokat Predrag Miljković. Advokati protiv ove odluke najavljuju žalbe Apelacionom sudu.

Petrović i Obrenović, koje je KFOR pre dva dana predao kosovskoj policiji, prebačeni su jutros iz policijskog pritvora u Kosovskoj Mitrovici u sudski pritvor u Prištini, rekao je ranije danas bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović.

Advokat Dušana Obrenovića, koji je priveden nakon protesta u Zvečanu, Predrag Miljković najavio je danas žalbu Apelacionom sudu nakon određivanja pritvora njegovom branjeniku.

„Upravo sam od sudije primio rešenje kojim se mom klijentu određuje pritvor od 30 dana. Sud je, kako vidim u ovom rešenju, u celosti prihvatio navode tužilaštva. Ocenio je da postoji osnovana sumnja, kao i drugi uslovi, koji su neophodni za određivanje mere pritvora“, rekao je Obrenovićev advokat Predrag Miljković.

Advokat je najavio žalbu u roku od 48 sati.

„Smatramo da po filteru koji je tužilac iskoristio, i na osnovu kog on kvalifikuje ova krivična dela, odnosno stavlja na teret mom klijentu, vi možete optužiti još 1.500 ili 2.000 ljudi koliko je prekjuče bilo na protestu. Podnećemo žalbu, vrlo smo nezadovoljni ovom odlukom i smatramo da nije pravedna“, rekao je Miljković, dodajući da mu nije bilo dozvoljeno da fotografiše svog branjenika i pokaže javnosti u kakvom je stanju Obrenović nakon što su ga brutalno pretukla kosovska policija.

Žalbu apelacionom sudu najavio je i advokat Radoša Petrovića, Dejan A. Vasić. Petrović i Obrenović, koje je Kfor pre dva dana predao kosovskoj policiji, prebačeni su jutros iz policijskog pritvora u Kosovskoj Mitrovici u sudski pritvor u Prištini, rekao je ranije danas bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović.

Petković: Priština rešena da u eskalaciji ide do kraja

Izricanje jednomesečnog pritvora Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koje je Kfor nasumično i neosnovano zadržao a potom i predao zločinačkoj policiji Aljbina Kurtija, nastavak je ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Kosovu i Metohiji, saopštio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković.

Reagujući na izricanje pritvora dvojici Srba uhapšenih tokom protesta u Zvečanu, Petković je istakao da "ponašanje Kurtijeve policije i njegovog inkvizitorskog pravosuđa nastavlja da nas udaljava od svakog pokušaja normalizacije odnosa i potvrđuje rešenost Prištine da u eskalaciji ide do kraja, ne mareći za zdravlje i živote ljudi".

Petković je u saopštenju naveo da su Petrović i Obrenović utamničeni bez ikakvih dokaza da su učestvovali u bilo kakvom krivičnom delu, a jedina krivica je što nose srpsko ime i prezime, i to je jasan pokušaj zastrašivanja i pretnja svakom Srbinu na KiM.

"Obrenović je povrh svega, kako je potvrdio njegov branilac, i divljački prebijen od strane Kurtijeve policije, a deo odgovornosti za to snose i oni koji su ga predali na milost i nemilost zlikovcima", naveo je Petković u saopštenju.

Ovom suludom odlukom politički instruisanog pravosuđa Kurti nastavlja da, kako kaže direktor Kancelarije za KiM, "prkosi i tera inat međunarodnoj zajednici, koja od njega jasno zahteva da deeskalira situaciju i da prestane da sprovodi nasilje na severu KiM".

"Sa druge strane, zlikovac u policijskoj uniformi koji je hladnokrvno iz automatske puške ustrelio u leđa golorukog Srbina Dragišu Galjka šeta slobodno, valjda da bi imao još neku priliku da puca u Srbe, jer Kurtijevi sudovi, čak i kad reaguju u sličnim situacijama, tradicionalno tretiraju pokušaje ubistva Srba blaže nego komunalne prekršaje", saopštio je Petković.

Srpska lista: Odluka Kurtijevog suda nelegalna i neosnovana

 

Srpska lista danas je najpštrije osudila izricanje jednomesečnog pritvora Srbima Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koji su, kako ističu iz Srpske liste, mirno izražavali svoj protest zbog okupacije opštinske zgrade u Zvečanu.

''Srpska lista najoštrije osuđuju nelegalnu i neosnovanu odluku Kurtijevog suda kojom se našim nevinim sugrađanima određuje pritvor bez ikakvih dokaza o krivici, samo zato što se ne slažu sa planom Aljbina Kurtija da okupacijom i progonom etnički očisti sever Kosova i Metohije od našeg naroda'', navodi se u reagovanju Srpske liste na izricanje pritvora dvojici Srba uhapšenih tokom protesta u Zvečanu.

Radoš Petrović i Dušan Obrenović su, kako ističu iz SL, mirno izražavali svoj protest zbog okupacije opštinske zgrade u Zvečanu, i nastojali da smire situaciju na terenu, ali očigledno da su, kako dodaju iz SL, ''njihova srpska imena sasvim dovoljna da budu u kosovskim kazamatima''.

Kako podsećaju iz SL, pored svih dokaza o krivici, albanski specijalci koji su pucali Srbima u leđa, i pokušali da ubiju Stefana i Miloša Stojanovića, Milana Jovanovića i Miljana Delevića su pušteni u kućni pritvor.

''I pored poziva međunarodnih prestavnika da se smanje tenzije, Kurti je ovom odlukom o pritvoru pokazao da želi da po svaku cenu podigne tenzije i izaziva probleme. Zbog ove sramne odluke o pritvoru, podignute su tenzije na severu Kosova i Metohije i primetno je još veće nezadovoljstvo građana jer je našim građanima neshvatljivo da neko može bez ikakve krivice biti iza rešetaka, zato će to biti dodatni motiv da se nastavi sa mirnim protestima i zahtevom da se Radoš i Dušan puste na slobodu i vrate svojim porodicama'', ističe se u saopštenju Srpske liste.

Kosovska policija brutalno je pretukla Obrenovića prilikom hapšenja 29. maja i uvođenja u stanicu u južnom delu Kosovske Mitrovice, rekao je ranije Miljković navodeći da je njegov klijent zadobio povrede glave, posekotine, poderotine i hematome po glavi.

 

Komentari (0)

Srbija