Politika

Poslednja sesija Međustranačkog dijaloga, do kraja meseca očekuju se odgovori vlasti na zahteve opozicije

Komentari

Autor: Marko Subotić/Euronews Srbija

15/07/2021

-

18:26

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Poslednja sesija za Radne grupe za Međustranački dijalog koji podrazumeva razgovor opozicije i vlasti bez posredovanja Evropskog parlamenta održana je danas u Narodnoj skupštini. Na sastanku su se, pored predstavnika vlasti i opozicije, pojavili i urednici Hepija, Novosti i Politike.

Ranije su o poboljšanju izbornih uslova predstavnici političkih stranaka razgovarali sa urednicima B92, Prve TV i javnim servisima, a RTS i RTV su već dostavile konkretne predloge na koji način može da se poveća učešće opozicije u televizijskim emisijama.

Lider Dveri Boško Obradović rekao je novinarima nakon sastanka da očekuje da će predstavnici vlasti u narednih nekoliko dana imati svoj stav po pitanju zahteva koje je opozicija ovde iznela i da će u poslednjoj nedelji jula biti održana završna sednica Radne grupe.

On je naveo da se danas sa gostima iz medija razgovaralo da i oni kao i predstavnici javnih servisa dostave predloge za promenu programske šeme od septembra.

“Svi oni su prihvatili našu sugestiju da dobijemo jedan predlog sa njihove strane kako bi mogao da izgleda njihov informativni program od 1. septembra, a u kome bi opozicija bila mnogo više zastupljena nego sada kao i generalno kritika vlasti i drugačije mišljenje uopšte”, rekao je Obradović.

Tanjug/Zoran Žestić

 

 

On kaže da očekuje da će učesnici radne grupe od svih predstavnika medija dobiti takve “papire” i da očekuje konkretnu realizaciju od jeseni.

 “Mogu da potvrdim da smo dobili prve papire od javnih servisa kao i da smo nekoliko nas odgovorili svojim primedbama. Očekujemo sada novi odgovor u vezi sa našim komentarima”, rekao je Obradović.

"Vlast na potezu"

 Prema njegovim rečima, sastanci su završeni i sada je, kaže, vlast na potezu.

 “Očekujemo da će oni u narednih nekoliko dana imati svoj stav po pitanju zahteva koje je opozicija ovde iznela i da ćemo u poslednjoj nedelji jula imati završnu sednicu radne grupe. Nadam se i pretpostavljam uz učešće predsednika SNS kako bi imali i definitivan razgovor o tome da li smo se uopšte razumeli oko poboljšanja izbornih uslova ili nismo”, rekao je Obradović.

Ponavlja da će se krajem jula znati na tom koloseku dijaloga “na čemo smo i da li imamo dogovor vlasti i opozicije”.

“Nadam se da ćemo u toj poslednjoj nedelji jula moći da definišemo i druga pitanja koja nisu definisana, a to je pritisak na birače, funkcionerska kampanja, sređivanje jedinstvenog biračkog spiska, kontrola izbornih rezultata, sastav RIK-a i sve drugo o čemu je bilo reči. Za to odgovor vlasti još nemamo”, rekao je Obradović.

I ovaj sastanak održan je bez prisustva medija, a učestvovali su predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, potpredsednik parlamenta i funkcioner SNS Vladimir Orlić, dok su iz redova opozicije tu bili Boško Obradović (Dveri), Saša Radulović (Dosta je bilo), Miloš Jovanović (DS S), Aleksandar Šešelj (SRS), Milica Ðurđević Stamenkovski (Zavetnici).

Hoće li dogovor biti potpisan zavisi od toga koliko će opozicija biti zadovoljna odgovorima koje dobija od predstavnika vlasti.

Oni su zahteve vlasti iznosili od 18. maja kada je počeo ovaj međustranački dijalog bez posredovanja. Ukoliko do dogovora dođe, moglo bi da se krene u sastavaljanje sporazuma i da onda on do kraja meseca bude i usvojen. 

Time bi se onda označio i kraj ovog dijaloga, ali i početak priprema za predstojeće izbore koji bi trebalo da se održe narednog proleća.

Obradović je za Euronews Srbija rekao da je zadovoljan što je došlo do dijaloga između vlasti i opozicije jer toga deset godina u Srbiji nije bilo. 

“Poslednji okrugli sto između vlasti i opozicije održan je 1992. godine. To vam najbolje govori da se ovde 30 godina nije ozbiljno razgovaralo između vlasti i opozicije. Drugi razlog mog zadovoljstva je što uopšte razgovor o poboljšanju izbornih uslova govori da smo mi bojkotaši bili u pravu, da smo imali loše uslove za izbore, da nisu bili slobodni i pošteni i da je sada vlast priterana da razgovara o poboljšanju izbornih uslova“, rekao je za Euronews Srbija Boško Obradović. 

Tanjug/Zoran Žestić

Boško Obradović

 

On je naveo da je problem što još nemaju odgovor vlasti na ključne zahteve i da ne znaju koliko su ih ozbiljno shvatili.

Obradović se nada da će krajem jula, na završnom sastanku radne grupe tačno znati šta će od njihovih zahteva će biti ispunjeno.

 

Prvi sastanak Radne grupe za međustranački dijalog održan je 18. maja i od tada su učesnici razgovarali o finansiranju političkih aktivnosti, izbornom danu, opštem izbornom postupku, učešću nacionalnih manjina na izbore, kao i o medijima.

Ukoliko vlast i opozicija postignu saglasnost i dogovore se o poboljšanju izbornih uslova, sporazum na tom koloseku bi mogao da bude potpisan do kraja meseca na plenarnoj sednici.

Kada je reč o dijalogu uz učešće posrednika, evroparlamentarci će do 1. septembra pripremiti dokument o poboljšanju izbornih uslova, a sve stranke će potom moći da dostave mišljenja.

Komentari (0)

Srbija