Politika

Nastavak međustranačkog dijaloga u Skupštini, Vučić sa delom opozicije razgovarao i o Kosovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/J.S.

25/06/2021

-

07:05

Nastavak međustranačkog dijaloga u Skupštini, Vučić sa delom opozicije razgovarao i o Kosovu
Nastavak međustranačkog dijaloga u Skupštini, Vučić sa delom opozicije razgovarao i o Kosovu - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici vlasti i opozicije ponovo su danas razgovarali o uslovima za održavanje predstojećih izbora koji bi trebalo da budu održani sledeće godine. Ovog puta, sastanak Radne grupe za međustranački dijalog u Skupštini je bez posredovanja stranaca. Međutim, ni stranci ovog puta neće biti besposleni, oni svakako paniraju video sastanke sa drugim opoziconim strankama.

Razgovori se održavaju uoči izborne godine. Za sledeću godinu najavljeni su redovni predsednički i lokalni izbori u Beogardu, a izvesno je i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Ko su stranke koje učestvuju u dijalogu?

U međustranačkom dijalogu, vlast vodi dva paralelna razgovora sa opozicionarima - jedan je sa strankama koje inisistiraju na razgovoru bez posrednka, dok je drugi sa onima koji ipak žele učešće stranaca.

Euronews Serbia

Stranke koje učestvuju u dijalogu sa vlašću bez posrednika su: Dveri, Demokratska stranka Srbije, Dosta je bilo, Zavetnici, Zdrava Srbija, Pokret obnove kraljevine Sbrije, POKS, Srpska radikalna stranka

Stranke koje učestvuju u dijalogu sa vlašću uz posredovanje EU su: Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Zajedno za Srbiju, Pokret za preokret i stranka Moderne Srbije, Socio demokratska stranka Borisa Tadića, Nova stranka, LSV

Vučić danas predstavio izveštaj delu opozicije, a sutra poslanicima u Skupštini

Sastanak radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca na kojem je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine, završen je u Skupštini Srbje.

Vučić nakon sastanka nije davao izjave.

Sastanku su prisustvovali predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, predsednik Dosta je bilo Saša Radulović, predsednik Dveri Boško Obradović, predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević Stamenkovski, kao i zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj i predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović.

Vučić će sutra izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine predstaviti i poslanicima u Skupštini Srbije.

Obradović: Do kraja juna znaćemo na čemu smo, za sada ima blagih pomaka

Lider Dveri Boško Obradović neposredno pred početak međustranačkog dijaloga, rekao je za Euornews Srbija da je pitanje Kosova ključna tema o kojoj će opozciija danas razgovarati sa predsednikom Vučićem.

"Ono što nas danas očekuje je dolazak predsednika Vučića koji bi konačno trebalo da opoziciji prestavi šta se dešava iza scene po pitanja KiM. To je svakako ključna tema i problem koji imamo sa ovom vlašću, jer i do sada nikada nismo znali šta se tačno dešava po ovom pitanju kao i kakva je njegova pregovaračka plaforma", kazao je Obradović i rekao da je stav opozicije očuvanje suvereniteta Srbije.

Euronews Serbia

"Za nas su neprihvatljivi pregovori koji uništavaju naš suverenitet na KiM kao i nepoštovanje Reulucije 1244. Ono što ću lično pitati Vučiča je kakav je do detalja stav aktuelne vlasti o ovom pitanju, jer su oni umeđuvremenu potpisali Briselski i Vašingtonski sporazumg, koji su prema nama, koraci ka priznavanju nezavisnosti Kosova", dodao je Obradović.

Upitan ima li napretka u međustranačkom dijalogu, Obradović kaže da pomaka ima, i da se to pre svega odnosi na razgovore opozcije i vlasti ali bez stranog mešanja.

"Dijalog uz poseredovanje Evropskog parlamenta stoji i čeka se njihov dolazak u julu kako bi se sve pokrenulo. Međutim, što se tiče ovog dijaloga u Narodnoj skupštini on uspešno funckoniše. Vlast je privatila predloge opozcije i do kraja juna očekujemo koncept zajedničkih preporuka gde bi mogli da definisemo sporazum vlasti i opozcije po poboljšanju izbornih uslova. Naravno da vlast nije prihvatila sve naše uslove, i dalje razgovamo, ali postoji iskroak u smislu gde je prihvaćen moj predlog da se dijalog završi šest meseci pre održavanja bilo kojih izbora u Srbiji i da su nedavno našoj radnoj gupi prisustovali i predstavnici javnih servisa pa i od njih očekujem izveštaj o tome gde gde će oni opozciji ponuditi konkretne emisije u kojima će se povećati prisustvo opozcije u medijima", rekao je Obradović.

Dačić: Državano jedinstvo važno za političku stabilnost

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić takođe je potvrdio sastanak Vučića i jednog dela opozicije. Ocenio je da je reč o doprinosu sveokupnom državnom jedinstvu.

“U sklopu priprema za sutrašnju sednicu Narodne skupštine, koja će na dnevnom redu imati izveštaj o toku dijalogu sa Prištinom i uopšte stanju na KiM, gde će se Vučić obratiti poslanicima, dogovorili smo se da se Vučić danas obrati i predstavnicima vanparlamentarnih stranaka”, rekao je Dačić Tanjugu.

Kako ističe, državno jedinstvo je veoma važno za političku stabilnost, naročito u trenucima kada se vrše veliki pristici na Srbiju.

“Smatramo da je veoma korisno, kako je i sam predsednik o tome govorio, ali kako su govorili i predstavnici tih stranaka, da o ovim najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima postoji državno jedinstvo, u trenucima kada se vrše veliki pritisci na našu zemlju da odustanu od zaštite nacionalnih i državnih interesa”, podvukao je Dačić.

Vukadinović: Nisam optimista, proši dijalog je bio fijasko

Analitičar Đorđe Vukadinović rekao je u razgovoru za Euornews Srbija da je dijalog vlasti i opozcije iz 2019. godine bio propraćen velikim optimizmom, ali da su njegovi rezultati bili razočaravajući. On je ukazao da ovog puta nema tolikog entuzijazma kao ranije, pa se nada da je to možda znak da će biti nekog rezultata.

"Niko nije optimista, prošli dijalog je praćen velikim očekivanjima svih od političara, preko posrednika do NVO sektora, ali je završen kao fijasko. Tako je bilo bez obuzira na to što su neki sporazumi dogovoreni, neke izemne u REM-u su izemnjene, ali to nije opravdalo euforiju i optimizam. Mislim da je dobro što ovaj dijalog nema takvog enuzijazama, pa može lako da se desi da bude i nečega", smatra Vukadinović.

Euronews Serbia

Kako kaže, ono što je važno je da opozcija bude sveprisutnija u medijima, pre svega u televizijskim emisijama.

"Lideri opozicije treba da listaju štampu u jutarnjim programima. To je jako važno, i nephodno je da komentarišu dnevne događaje. Na neki način to je važnije od analizte. Kada vidim da oni gostuju u jutarnjim progrmima, znaću da se nešto promenilo. Važna je i atmosfera u našem društvu. Većina opozciju shvata kao anomaliju, jer im se to tako servira", kaže Vukadinović.

Šešelj: Ne pristajati na trule kompromise

"Mislim da je tema Kosova i Metohije najvažnija tema uopšte, ne samo u ovom međustranačkom dijalogu. Mi smatramo iz SRS da je to pitanje svih prioriteta i da zvanični Beograd može da zauzme čvrst stav po pitanju KiM i da ne sme da pristane ni na kakve trule kompromise. I da nikada ne sme da se odustane od principa da se nikad neće priznati nezavisnost Kosova i da će se nastaviti borba za što bolji uslovi za život srpskog naroda na Kosovu", rekao je zamenik SRS Aleksandar Šešelj za Euronews Srbija.

Na pitanje šta će reći danas Vučiću, on je odgovorio da će mu reći stavove SRS, da oni smatraju da ne treba pristajati na ucene i na "nekakva obećanja o evropskoj budućnosti".

Euronews TV

Dijalog zvanično počeo u martu ove godine

Inače, međustranački dijalog zvanično je započeo prvog marta ove godine i to video-sastankom predsednika Skupštine Ivice Dačića i predsednika spoljno-političkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom,a nakon toga je predsednik Skupštine pozvao sve političke stranke u Srbiji da učestvuju u dijalogu.

Narednog meseca održan je i prvi sastanak predstvnika dijaloga vladajućih i opozicionih stranaka, ali ovog puta bez predstavnika evroparmalemntaraca. Dijalogu je tada pristustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Komentari (0)

Srbija