Politika

KRIZA NA KOSOVU Vučić posle sastanka s Lajčakom i Eskobarom: Vreme je da Priština ispuni obaveze

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

06/06/2023

-

10:05

KRIZA NA KOSOVU Vučić posle sastanka s Lajčakom i Eskobarom: Vreme je da Priština ispuni obaveze
KRIZA NA KOSOVU Vučić posle sastanka s Lajčakom i Eskobarom: Vreme je da Priština ispuni obaveze - Copyright Tanjug/AP/Dejan Simicevic, Bojan Slavković

veličina teksta

Aa Aa

Noć na severu Kosova i Metohije protekla je mirno, a Srbi se dalje okupljaju ispred zgrada opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Okupljeni ne odustaju od svojih zahteva, a to je povlačenje specijalnih jedinica policije Kosova, da novi albanski gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština i oslobađanje uhapšenih Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića. U opštinskim zgradama su i dalje policajci, dok su pripadnici KFOR-a između okupljenih građana i policije. U poseti Kosovu i Metohiji su specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji su se sinoć sastali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Ključni događaji:

  • KFOR u ponedeljak nasilno rasterao građane u Zvečanu
  • Dvojici uhapšenih Srba određen pritvor do 30 dana
  • Zaposleni u opštinama na severu i građani nastavljaju sa protestima
  • Vučić sa Lajčakom i Eskobarom: Neophodni deeskalacija i povratak dijalogu 
  • Osmani: Novi izbori na severu, u skladu sa Ustavom
  • Lajčak: Kurtiju predočena tri zahetva - hitno smirivanje tenzija, povratak dijalogu i brzi novi izbori
  • Makron i Šolc traže nove izbore na severu KiM
  • Devenport: Snažna podrška pozivu EU na deeskalaciju i održavanje inkluzivnih izbora u severnim opštinama
  • Ristuća: Kurti da ne koristi "kišobran" KFOR-a za jednostrane akcije

Dešavanja na severu Kosova pratite u našem LIVE blogu

23.40 Osmani: Predlog za deeskalaciju situacije predat Beogradu i Prištini

Predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Severne Makedonija Bujar Osmani izjavio je danas da je njegov predlog za deeskalaciju i normalizaciju situacije na KiM predat misijama u Beogradu i Prištini. On je istakao da plan u devet tačaka nije plan OEBS-a jer ta međunarodna organizacija odluke donosi konsenzusom, nego Republike Severne Makedonije i njega, kao predsedavajućeg OEBS-a.

21.39 Saopštenje sa sastanka Vučića sa Lajčakom i Eskobarom: Neophodni deeskalacija i povratak dijalogu 

Na sastanku predsednika Aleksandarda Vučića sa sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom razmotrena je aktuelna situacija na severu Kosova i Metohije, načini za smanjenje napetosti na terenu, primena do sada postignutih sporazuma i mogućnosti za napredak dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU, saopštila je pres služba predsednika Republike.

"Vučić je ponovio punu posvećenost Republike Srbije procesu dijaloga sa Prištinom, postizanju kompromisnih i održivih rešenja u korist boljeg života i odnosa između Srba i Albanaca, a kao ključni zahtev podvukao bezbednost našeg naroda na Kosovu i Metohiji", ističe se u saopštenju.

Predsednik je ponovio i insistiranje na potpunom sprovođenju dogovorenih i potpisanih sporazuma iz Brisela, na prvom mestu formiranje Zajednice srpskih opština, i pozvao međunarodnu zajednicu da se više anagažuje sa Prištinom u tom pravcu.

Predstavnici EU i SAD ponovili su zajednički zahtev za hitnim zaustavljanjem napetosti i nasilja na terenu, organizaciju novih izbora uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji.

Obe strane su se saglasile da su deeskalacija i povratak dijalogu neophodni kako zbog boljeg života svih građana i napretka na putu evrointegracija tako i zbog stabilnosti celog regiona.

Sastanku su, kak je saopšteno, prisustvovali i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil. 

19.35 Vučić: Vreme je da Priština ispuni svoje obaveze, pre svega ZSO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji se danas u Beogradu sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom poručio je da želi da veruje da deo međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na Prištinu, ima i mehanizme koji mogu da dovedu do konačne realizacije obaveza koje je Priština prihvatila i potpisala pre više od jedne decenije.

"Poručio sam da je vreme da Priština napokon ispuni svoje obaveze, a pre svih formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom", napisao je Vučić u objavi na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

Podsetio je da je Srbija od prvog dana bila konstruktivan, dosledan i pouzdan partner u svim procesima koji bi vodili očuvanju stabilnosti celog regiona. On je objavio i fotografije susreta sa dvojicom zvaničnika u vili "Mir".

 

 

19.04 Hovenijer: Potrebna hitna deeskalacija na severu KiM i potpuna primena sporazuma

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas, nakon razgovora sa izaslanicima Evropske unije i SAD Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, da je potrebna hitna deeskalacija na severu Kosova i Metohije kao i potpuna primena postignutih sporazuma Beograda i Prištine.

"Održao sam važne razgovore sa američkim izaslanikom Eskobarom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Naglašena je potreba za hitnom deeskalacijom na severu Kosova, uključujući nove, inkluzivne izbore sa učešćem kosovskih Srba i potpunu primenu sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji", napisao je Hovenijer na Tviteru.

 

 

18.38 Počeo sastanak Vučića sa Eskobarom i Lajčakom

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji počeo je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

Sastanku prisustvuju i šef delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre kao i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Tanjug/Rade Prelić

 

 

18.00 Andrić Rakić: Poruka srpskoj zajednici da je važno učestvovati na izborima

Postoji spremnost u Vladi Prištine za raspisivanje novih izbora, ali je jasno da to mora da se desi u više koraka koji pre svega podrazumevaju povlačenje specijalne kosovske policije i to ne samo iz opštinskih zgrada, već i sa drugih kontrolnih punktova, rekla je za Euronews Srbija Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative nakon što su se ona i njene kolege iz civilniog sektora danas susreli sa Lajčakom i Eskobarom. 

"Suština sastanka sa nama je da se srpskoj zajenici prenese poruka da je važno da učestvuju na izborima i da oni budu ti koji će birati svoje predednike ukoliko dođe do raspisivanja izbora", rekla je ona.

Kako je dodala međunarodni posrednici preneli poruku o važnosti učešća Srba na izborima i o potrebi da sami izaberu svoje predstavnike, ali da to treba da se radi u više faza.

"Prvi je naravno povlačenje specijalnih jedinica kosovske policje iz opštinskih zgrada. Nama ne deluje da će to biti dovolno. Pretpostavljamo da će se insitirati od svih politčkih aktera da to bude kompletno povlačenje i da ono obuhvati kontrolni punkt u Bistrici ali i njihovo pristutvo u bazama", rekla je ona i dodala da dosta ljudi strahuje da bi polovičenje na jednom mestu značilo da bi se desila odmazda na nekom drugom.

 

Euronews

17.23 Lajčak nakon razgovora s Osmani: Naći političko rešenje

Specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak je nakon razgovora s kosovskom predsednicom Vjosom Osmani na Tviteru napisao da je tokom razgovora naglašena važnost pronalaženja političkog rješenja koje će omogućiti trenutnu deeskalaciju i povratak normalizaciji.

 

 

15.12 Završen sastanak Lajčaka i Eskobara sa predstavnicima Srpske liste

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak sastali su se u Prištini sa predstavnicima Srpske liste. Lajčak i Eskobar razgovarali su sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i potpredsednikom Igorom Simićem u prostorijama EU u Prištini, a nakon završetka sastanka nije bilo izjava za medije. 

Lajčak je na TViteru napisao da je istakao potrebu da kosovski Srbi učestvuju na novim izborima na severu KiM.

''Nijedno političko rešenje za deeskalaciju tenzija na severu Kosova ne može se postići bez stanovništva kojeg se to tiče. Sa predstavnicima Srpske liste i civilnog društva, istakli smo potrebu da kosovski Srbi učestvuju na novim izborima'', napisao je on.

U saopštenju Srpske liste povodom tog sastanka navedeno je da se razgovaralo o novonastaloj krizi na severu KiM.

''Predstavnici Srpske liste predsednik Goran Rakić i potpredsednici Dragiša Milović i Igor Simić imali su danas sastanak sa specijalnim predstavnicima za dijalog Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom a nakon novonastale krize na severu Kosova i Metohije na kome su ponovili legitimne zahteve srpskog naroda koji danima mirno protestvuje na severu Kosova i Metohije'', navodi se u saopštenju Srpske liste.

15.09 Eskobar: Kurti ima dva dana da odgovori na naše zahteve

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve EU i SAD. On je novinarima u Prištini rekao da će on i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u petak obavestiti javnost da li ima napretka ili ne, prenosi Reporteri. Opširnije u posebnoj vesti.

14.17 Pastor: Situacija na KiM rezultat popustljivosti međunarodne zajednice

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je danas da je situacija na KiM rezultat popustljivosti međunarodne zajednice prema politici koju vodi Priština. "U tom odnosu postojala je neravnoteža, u dužem periodu mogli smo da se uverimo da su zahtevi prema Srbiji veoma odlučni, dok se nama odavde činilo da je međunarodna politika popustljiva prema Prištini. U poslednjih mesec, mesec i po dana vidimo vrhunce te politike u dešavanjima koja su bez presedana i koja ni u kom slučaju ne doprinose sređivanju situacije, a koja život tamošnjih Srba čine nemogućim i neprihvatljivim", rekao je Pastor za Panon RTV-a.

12.40 Osmani: Novi izbori na severu, u skladu sa Ustavom

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je danas da bi novi izbori u četiri opštine na severu KiM mogli da budu organizovani u skladu sa "ustavnim i zakonskim okvirom", saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je to rekla nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i dodala da bi trebalo da se obezbedi demokratsko učešće građana koji žive u te četiri opštine, prenosi Koha.

Osmani je na sastanku izrazila punu posvećenost da se zajedno sa međunarodnim partnerima radi na tome da na severu zemlje vladaju red i zakon i "da se očuva suverenitet Republike Kosovo".

Tanjug/Služba za odnose sa javnošću predsednika Crne Gore

 

Kako je rekla, na sastanku je ponovila stav da je kažnjavanje kriminalnih grupa i pojedinaca, koji su koristili nasilje nad policijom, novinarima, pripadnicima Kfora, Euleksa i građanima jedini način za dugoročnu stabilnost.

"Zato, naglasila je, očekujemo od institucija za sprovođenje zakona da rade svoj posao, u skladu sa zakonom, kako bi se kriminalne grupe odgovorne za nasilje suočile sa pravdom", rekla je ona.

10.25 Patel: Hitno do deeskalacije, Priština da nađe alternativne lokacije za gradonačelnike

Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel pozvao je Beograd i Prištinu da preduzmu hitne korake kako bi došlo do deeskalacije napetosti na severu KiM. Patel je na konferenciji za štampu, komentarišući situaciju na severu KiM, pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i vladu u Prištini da omoguće gradonačelnicima na severu KiM da posao obavljaju na alternativnim lokacijama i da narede povlačenje policije koja se nalazi u blizini opštinskih objekata.

''Pozivamo sve strane da preduzmu hitne korake kako bi se deeskalirala tenzija. Srbija i predsednik Vučić treba da smanje nivo pripravnosti svoje vojske i pozovu Srbe na KiM da se uzdrže od nasilja. Odluka vlade Kosova da nasilno pristupi zgradama opština eskalirala je situaciju na oštar i nepotreban način'', rekao je Patel i osudio "nasilje prema pripadnicima KFOR-a" na severu KiM.

09.54 Devenport naglasio značaj učešća svih zajednica na KiM na izborima

Šef Misije OEBS-a u Prištini Majkl Devenport saopštio je da je u današnjem razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom naglasio značaj napretka u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU i punog učešća svih zajednica u institucijama i na izborima. "Snažna podrška pozivu EU na deeskalaciju i održavanje inkluzivnih izbora u severnim opštinama. OEBS na Kosovu će podržati kosovske institucije, uključujući Centralnu izbornu komisiju, da sprovedu integraciju i dijalog u koje će biti uključene sve zajednice", napisao je Devenport na Tviteru. On je naveo i da je OEBS u pokrajini "snažno uz Kfor i Euleks u ispunjavanju mandata" svakog od njih na KiM.

09.10 Rasprava o KiM u britanskom parlamentu, Mičel pozvao na povlačenje specijalaca

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije Endrju Mičel izjavio je da London poziva vladu privremenih prištinskih institucija da ukloni specijalne policijske jedinice iz opština na severu KiM, kao i novoizabrane gradonačelnike da obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija.

Za vreme rasprave o situaciji na severu KiM u britanskom parlamentu, Mičel je istakao da London takođe radi sa međunarodnim partnerima na smirivanju tenzija.

''Mi smo 18. maja zajedno sa SAD, Francuskom, Nemačkom, Italijom i EU zatražili da se nađe dugoročno rešenje za rad opština na severu. Upozorili smo na upotrebu sile ili radnje koje bi mogle povećati tenzije, a 26. maja smo izrazili zabrinutost zbog nasilnog smeštanja gradonačelnika u opštinske objekte, kao i akcije Srbije da poveća spremnost vojnih snaga oko granice Kosova", naveo je Mičel.

08.40 Lajčak: Duboko smo zabrinuti zbog situacije na severu KiM

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas, nakon što se sinoć zajedno sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom sastao sa premijerom privremenih prištinskih insitucija Aljbinom Kurtijem, da su duboko zabrinuti zbog situacije na severu KiM.

"Američki izaslanik Gabrijel Eskobar i ja smo se sastali sa premijerom Aljbinom Kurtijem i prvim zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem. Duboko smo zabrinuti zbog situacije na severu i pozivamo na hitnu deeskalaciju na terenu, vanredne izbore uz učešće Srba na Kosovu i povratak dijalogu o normalizaciji", napisao je Lajčak na Tviteru.

08.00 NSRS danas o Predlogu rezolucije o zaštiti Srba na KiM

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće danas Predlog rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kojom se pozdravlja pravo Srbije da brani opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ukoliko se prištinska vlast odluči za upotrebu nasilja. Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Steandić kaže da je Srbima na Kosovu i Metohiji sada najteže, ali i da se prvi put u poslednjih deset godina za nešto okrivljuje i Priština.

Komentari (0)

Srbija