Politika

Eskobar: Kurti ima dva dana da odgovori na naše zahteve

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2023

-

15:07

Eskobar: Kurti ima dva dana da odgovori na naše zahteve
Eskobar: Kurti ima dva dana da odgovori na naše zahteve - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da premijer Kosova Aljbin Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve EU i SAD.

On je novinarima u Prištini rekao da će on i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u petak obavestiti javnost da li ima napretka ili ne, prenosi Reporteri.

Kako je rekao, Kurti je dužan i da se do petka izjasni o pitanju izbora na severu, kao i da Ohrid nema plan B i da sporazum mora da se primeni.

Prema rečima Eskobara, ukoliko Kurti ne prihvati tri uslova, onda je jasno da ne želi saradnju sa SAD i EU i da to ne može da prođe bez posledica, prenosi Kljan Kosova. On je dodao da su SAD, Evropska unija i svi međunarodni partneri zajedno u zahtevima za smirivanje i normalizaciju situacije i da će, ukoliko se to ne desi, posledice po Prištinu biti dugotrajne i pojasnio da te posledice neće biti usmerene na stanovnike Kosova.

Eskobar je izjavio da premijer Kosova Aljbin Kurti ima nacrt statuta ZSO, ali da ga krije, prenosi Reporteri. On je novinarima u Prištini rekao da nacrt statuta treba odmah da predstavi vlada, kao i da SAD i EU očekuju da će se to uskoro dogoditi, prenosi Kljan Kosova.

Eskobar i Lajčak od ponedeljka uveče se nalaze u Prištini gde su razgovarali sa Kurtijem, predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, predstavnicima tri najveće opozicione stranke i Srpskom listom.

Prema njegovim rečima, ukoliko se Beograd i Priština ne pridržavaju Briselskog sporazuma, to znači da odbacuju EU.

Govoreći o tome da li ZSO treba formirati pre ili posle novih izbora na severu KiM, on je rekao da će redosled prepustiti specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.

''Što se tiče redosleda, prepustiću to EU i gospodinu Lajčaku. Naš stav je da posao treba odmah obaviti. Ne možemo da zanemarimo stvaranje ZSO, koje je dogovoreno Briselskim sporazumom, kao i u Ohridu i u zaključcima Evropskog saveta'', rekao je Eskobar.

Dodao je da, kada razgovara sa Kurtijem i Bisljimijem o ZSO i evropskim integracijama, on od njih samo čuje ''Srbija'', prenosi "Gazeta".

"Kada razgovaramo sa premijerom i potpredsednikom vlade, oni samo žele da razgovaraju o Srbiji, mi želimo da razgovaramo o većoj integraciji", rekao je Eskobar.

Duže od dva sata je trajao sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Lajčak je posle sastanka izjavio da su Aljbinu Kurtiju predočena tri zahteva za rešenje situacije na severu Kosova - hitno smirivanje tenzija, povratak dijalogu i brzi novi izbori.

"Gradonačelnici na severu, osim legaliteta, moraju imati i legitimitet", rekao je Lajčak.

Na pitanje o izborima, odgovorio je: "Da smo postigli dogovor, ja bih to rekao".

Što se tiče gradonačelnika opština na severu, Lajčak je rekao da su oni legalni, ali da nemaju legitimitet

"Legalnost ne znači predstavljanje i legitimitet i to je problem koji imamo na severu. Stoga je u interesu Kosova, interesu svih, da imamo predsednike opština koji imaju legalitet, ali i legitimitet i zastupljenost", rekao je Lajčak.

Eskobar je istakao da u evroatlantskoj zajednici nikada nije bilo više jedinstva - Evropska unija, SAD, NATO zemlje kao i svi prijatelji Kosova imaju jedinstven stav u vezi prevazilaženja krize na severu Kosova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija