Politika

Izbori ili dijalog: Šta je odgovor na krizu u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2023

-

21:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Da li je dijalog u Srbiji moguć i nužan i ukoliko bi do njega došlo ko bi mogao da bude legitiman i jedinstven predstavnik opozicije koji bi mogao da sedne sa druge strane pregovaračkog stola sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, jesu li izbori jedino rešenje za rešavanje krize u kojoj se društvo našlo posle dve tradije koje su se dogodile početkom maja i šta bi predsednik Vučić sutra u svom obraćanju mogao da saopšti građanima - teme su o kojima su za Euronews centar govorili profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković, direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović.

Sagovornici su saglasni da su izbori jedini način da se trentuni politčki milje u Srbiji promeni ukoliko većina nije nijme zadovoljna. Što se protesta tiče, oni smatraju, da je njihova suština da samo ukažu na to da se društvo nalazi u određenoj vrsti krize. 

Pejić smatra da nije ključno pitanje da li dijalog može da se vodi, već ko sve može da ga vodi.

Euronews Srbija

 

"Dijalog treba da se vodi po mnogim pitanjima. Dobro je pitanje ko bi ga vodio? Sa jedne strane to je vlast, ali sa druge mi ne znamo tačno ko sve predstavlja one zahteve. Negde su se legimisali predsatavnici dela opozicije, ali ne znam ko bi dao mandat Miroslavu Aleksiću da on pregovara ili da to možda bude Dragan Đilas ili neko ko nije formalno deo opozicije. Na tom skupu su ljudi protiv vlasti, ali ne znači da su svi oni za opoziciju ili za jednu njihovu opciju. Imate one koji su na desnoj strani pa do liberalnih pratija. Ovaj protest nije vlasništvo ni jedne stranke", smatra on.

Starović kaže da je dijalog važan, ali i da su izbori ključni za promene.

Euronews Srbija

 

"Kada govorimo o dijalogu, jasno je ko treba da ga vodi sa jedne starne, ali nije jasno ko ima pun legitimet da predstavlja nezadovoljstvo jedne druge, značajnije strane naroda. Kako je najbolje taj legitimitet utvrditi? Pa izborima. To je jedini način", rekao je.

Stojiljković smatra da su tragedije otvorile brojna pitanja i pokrenule nezadovoljstvo u društvu. 

Euronews Srbija

 

"Protesti mogu samo da pospeše klimu da su nam neophodni novi izbori i da se na njima rešava stvar. Mislim da nam treba i širi društveni dijalog. U slučaju Ribnikara nema lične odgovornosti pa je Ružić podneo ostavku. Sa druge strane, ovo što se dešavalo u Mladenovcu nije naivan slučaj, jer ima elemenata da postoji krivčna odgovornosti. Hajde da nakon svega postavimo kriterijume i da vidimo šta dalje", rekao je on.

Emisiju možete pogledati u videu na početku teksta

Komentari (0)

Srbija