Politika

Novi protest "Srbija protiv nasilja" u petak u 18 časova

Komentari

Autor: FoNet

07/06/2023

-

14:29

Novi protest "Srbija protiv nasilja" u petak u 18 časova
Novi protest "Srbija protiv nasilja" u petak u 18 časova - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Novi, šesti po redu protest "Srbija protiv nasilja" biće održan u petak u 18 sati ispred Doma Narodne skupštine Srbije, najavljeno je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnika opozicionih političkih partija u Skupštini Srbije, a ovog puta se poziva na formiranje "prstena" oko Vlade Srbije.

Trasa protesta biće od Skupštine Srbije, pored Tašmajdana do Pravnog fakulteta, odakle će se Beogradskom ulicom spustiti do Nemanjine, gde će se napraviti prsten oko zgrade Vlade Srbije, a poslanica Zeleno-levog kluba Biljana Đorđević pozvala je građane da pripreme poruke za Ministarstvo prosvete, pored kojeg će proći sa ciljem da ukažu na "haotičan završetak školske godine".

Građani se pozivaju i da napišu poruke za Vladu Srbije, dodala je ona i naglasila da se ne odustaje ni od jednog zahteva koji su saopšteni na protestima "Srbija protiv nasilja".

Na pitanje o tome da poslanici Srpske napredne stranke na sednici govore o raspisivanju izbora kao rešenju, Đorđević je istakla da ne želi da pričom o izborima skreće pažnju sa zahteva građana.

"Vlast to namerno radi i najavljuje izbore kao jedini način da se nose sa krizom, rekla je ona. Kada i ako budu raspisani izbori, onda ćemo donositi odluke. Mi smo ovde zbog nečega što se dogodilo, zastrašujućeg i iznosimo predloge da tu krizu prebrodimo. Svi znaju da to jesu pravi koraci i da ih građani podržavaju, što se vidi po masovnosti protesta", objasnila je Đorđević.

Protesti nisu svrha sami po sebi, istakla je ona, već su vrsta pritiska i okupljanja građana koji su odlučni da se bore za dobro društvo, a najviše od vlasti zavisi koliko će brzo ispuniti zahteve.

"U ovom trenutku pitanje je za vlast kada će zaustaviti proteste ispunjenjem zahteva, jer načinom na koji se nose sa ovom krizom, oni su ti koji produžavaju proteste", ukazala je Đorđević.

Đorđević je rekla da su oni ti, građani, koji nude dijalog, šalje se jasna poruka šta se traži, aludirajući na Vučićeve pozive za razgovor.

"Ne može se pozivati na dijalog, a ignorisati ogroman broj ljudi", smatra Đorđević.

Na pitanje o medijskim napisima da bi lider socijalista Ivica Dačić mogao da bude premijer, Đorđević je rekla da "njihovo međusobno razračunavanje" nema veze sa protestima i strankama opozicije.

"To neće rešiti ono što se ističe kao problem, ne bih se usudila da komentarišem. To neće zadovoljiti građane koji protestuju", istakla je ona.

Komentari (0)

Srbija