Politika

Brnabić: Imate moju ostavku, Vučić: Jasno je da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore, pitanje je meseca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2023

-

20:12

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Mi ćemo nastaviti da čekamo neke ljude da dođu da razgovaramo, ali pošto nam je jasno da se nadaju stvarima koje se neće dogoditi, jasno je da ćemo morati da imamo prevremene parlamentarne izbore, pitanje je samo meseca, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je ponovio da prelazne lvade neće biti jer je za to potrebna njegova odluka, a takve odluke neće biti.

"Nastavićemo da čekamo neke ljude da dođu da razgovaramo, nikada se neće dogoditi da neko na ulici preuzima vlast. Sa tim prošlim vremenima je završeno. Mi ćemo da čekamo da se na razgovorima pojave oni koji će da misle na srpsko društvo, a ne na sebe i sitne interese. Verujem da ćemo ipak pronaći sagovornike u onima koji treba da pokažu ozbiljnost, ako ne - idemo na izbore", rekao je Vučić.

To, dodao je, znači ubrzano raspuštanje Skupštine Srbije jer postoje rokovi.

"Ona (premijerka Ana Brnabić) podnosi ostavku, kao predsednik imam obavezu da u 30 dana ponudim madat nekom drugom. Ako nema većine u Narodnoj skupštini i kad se to kontatuje da nije moguće, ako Ana podnese ostavku, SNS neće želeti novi mandat jer smo zadoovljni njenim radom. To znači da nam posle tih mesec dana ostaje još ustavnih 45-60 dana za održavanje novih izbora. U skadu sa tim mi smo spremi da se oko datuma i toga da li da budu još neki izbori istovremeno dogovaramo, ali to nije pitanje partijske volje već svih političkih činilaca", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će kao predsednik čekati da dođu na razgovor svi oni kojima je uputio taj poziv. 

"Uputiću ih da je to jedini mogući način da do promena koje toliko žele dođe - da se na izborima učestvuje, da na izborima dobiju većinsku podršku naroda i da onda od predsednika mogu da dobiju mandat za sastav nove vlade", rekao je predsednik.  

 Vučić je rekao da su neki pravili tenzije ne zato što su imali političke zahteve, već zato što su imali zahteve pojedinih tajkuna za provođenjem njihovih interesa. 

"I to možete da vidite kroz zahteve, jer kroz zahteve ne postoji ni jedan zahtev koji se tiče dece. Ni jedan zahtev se ne tiče prava i položaja dece, nastavnika, bilo koje društvene grupe osim njih političara i jednog tajkuna", rekao je predsednik. 

Vučić ističe da predsednica Vlade Ana Brnabić ne želi da ispuni zahtev opozicije i smeni ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića na silu i pod prisilom, jer sa pravom smatra da za to ne postoji ni jedan razlog. 

"Ne postoji ni jedan razlog, dovoljan razlog, jer je čovek na vredan, marljiv i odgovoran način taj posao obavljao, ali neki drugi računaju da je moguće da steknu poverenje naroda time što će da vrše pritisak na ulici i da će time moći da ostvare deo svojih političkih ciljeva koje na izborima očigledno ne mogu", rekao je predsednik. 

Na konstataciju da se posle masovnih ubistava mnogo govori o prevenciji, a da se istovremeno u Skupštini čoje govor mržnje i pitanje kakav model to daje društvu Vučić je primetio da na govor u Skupštini ima primedbi i na jedne i na druge.

"Pozivam i jedne i druge da vode računa jer neki ljudi to gledaju. Ja nemam veremena jer imam drugog posla", dodao je.

O "političkom licemerju"

On je rekao da je bilo teško doneti odluku o završetku školske godine, ali da je ta odluka bila najispravnija i najbolja  moguća i da oni koji je kritikuju ne bi bili zadovoljni ni da je urađeno drugačije.

"Skoro mesec dana smo vodili ne lake razgovore, i Ana i njen kabinet. Ja sam primio, skoro sve obišao, razgovarao sa porodicama ubijenih u Duboni, Malom Orašju. Razgovarao sa više roditelja, njihovih porodica, porodica ubijenih u Ribnikaru, nastavnicima, ljudima iz saveta roditelja jednima, drugima, posećivao u bolnicama i bilo je mnogo teško doneti odluku oko koje bi se svi saglasili, napravili smo na kraju kompromis", rekao je predsednik odgovarajući na pitanje kako komentariše osude opozicije zbog odluke o prekidu školske godine pre, kako su rekli, prekida rijaliti programa.  

Vučić je rekao da je doneta odluka za koju misli da nikome ne smeta i sa kojom su svi na "kraju krajeva negde zadovoljni". 

"Svi mi i ne samo deca u Beogradu su šokirana onim što se desilo. Niko im ne smeta da nastave sa svojim nenastavnim aktivnostima i da uče koliko žele. Mislim da smo doneli najispravniju i najbolju moguću odluku. Da nismo doneli takvu odluku oni bi rekli zašto niste doneli baš takvu odluku i sve vam je u Srbiji tako", rekao je Vučić.  

Predsednik je rekao da kakvu god odluku da vlast donesu politički protivnici će reći da nešto ne valja, i kako je primetio, ako se grade pozorišta, oni će reći sramota je, nemamo stadione.   

 "Kada donesemo odluku gradimo i jedno i drugo oni će reći - ali niste izgradili bioskope. Kada neko demonstrira ispred RTS-a onda divno je da gledamo kako će da upadaju u RTS i sa testerama, ali ako ih ima 1.000 puta manje, njih svega 30 dođe ispred neke druge televizije koju mi volimo - e onda je to strašno", naveo je Vučić.

On je ocenio da to govori o duplim standardima, lažnim principima i velikom političkom licemerju. 

"I upravo zato i Anina (Brnabić) poruka sa početka je najvažnija - ne može da bude po volji svakoga ko misli da mu u tom danu nešto odgovara", rekao je Vučić.

On je dodao i da kao predsednik izuzetno poštuje ljude koji su izašli na ulice, bilo koje skupove i mitinge i želeli da promene nešto u svojoj zemlji, da pokažu da ih je užasno pogodila ova tragedija, ali da nikada neće gajiti ništa drugo sem prezira prema političarima i tajkunima koje nije zanimala borba protiv nasilja, već  samo kako da zloupotrebe na najstrašniji mogući način tragediju koju niko nikada u svetu na taj način nije zloupotrebio.

Zahvalnost Srbima s KiM 

Vučić je rekao da je zahvalan Srbima sa Kosova i Metohije što se na miran i dostojanstven način bore za svoja prava, najavljujući da će sa predstavnicima Srpske liste razgovarati od petka do nedelje.

"Važno je da sačuvamo mir i da pokažemo da možemo da razgovaramo sa svima, za razliku od nekih koji misle da provokacijama mogu da reše svoje probleme", rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše reči šefa kabineta Vjose Osmani Bljerima Velje koji je spomenuo “srpski Majdan”, te zašto se Albanci raduju protestima u Beogradu, Vučić je rekao da je svima koji ne žele dobro Srbiji najbolji odgovor -  mir, staloženost i ozbiljnost.

"Ne mislim da to što se Albanci raduju, posebno loše govori o onima koji protestuju, makar ne o svima. Mislim da je najbolji odgovor onima koji ne žele dobro Srbiji, a znam da joj Bljerim Velja ne želi dobro - naš mir, staloženost i ozbiljnost", naveo je predsednik Vučić.

Brnabić: Nešto smo mogli bolje, ali rezultati su neupitni

Premijerka Ana Brnabić večeras je na zajedničkoj konferenciji za medije s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ponovila da je spremna da podnese ostavku i da su izbori jedini način na koji se dolazi na vlast u Srbiji.

Tanjug


Ona je na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da smatra da su izbori jedini izlaz iz trenutne situacije, pošto se opozicija ni 12 dana posle poziva predsednika Vučića nije odazvala pozivu na razgovore, kao i da su rekli da će dolazak na razgovor nekog od njih smatrati kao izdaju.

"Kao predsednica Vlade spremna sam da podnesem ostavku u svakom trenutku. Najveća čast i zadovoljstvo mi je bilo što sam imala priliku da obavljam tu dužnost. Sreća da sam imala priliku da radim za svoju zemlju i dam sve od sebe. Ali svakako, u ovom trenutku, kada se društvo nalazi u takvoj krizi, jedini način da se prevaziđe je razgovor, a oni razgovor ne žele. Na žalost, tako da računajte da moju ostavku imate na stolu", poručila je premijerka. 

Dodala je da to otvara mogućnosti za tehničke razgovore. 

"Razgovarala sam i sa Milošem Vučevićem, kao predsednikom Srpske napredne stranke, najveće stranke u zemlji, da su parlamentarni izbori do kraja godine jedini način da se reši kriza. Želim da kažem da su izbori jedini način na koji se dolazi na vlast u demokratskim društvima, nasiljem niko i nikada", navela je premijerka.

Brnabić je podsetila da je ovo njen treći mandat i navela da je ponosna je što je jedna od najbližih saradnica predsednika Vučića

"Ne mislim da smo sve najbolje radili, mogli smo bolje i efikasnije, neke odluke smo morali da donosimo brzo, ali su rezultati u neupitni", navela je Brnabić.

Ona je istakla da je jedan od njenih najvećih uspeha elektronska uprava jer je kada je ušla u Vladu čak i matične knjige smo imali u papirnom ubliku i digitalizacija u koju je na početku verovao samo predsednik Vučić.

"Nije bilo sve savršno, ali smo dali sve od sebe, borili se i mislim da imamo rezultate s kojima svako može da se ponosi",rekla je Brnabić.

Osvrćući se na tragedije pre nešto više od mesec dana Brnabić je rekla da su nas u potpunosti šokirale i duboko promenili.

"Mislim da ova zemlja i svako pojedinačno nakon takvih tragedija neće biti isti", rekla je izražavajući još jednom saučešće porodicama ubijene dece i mladih.

Kao Vlada, odmah smo u saradnji sa predsednikom usvojili mere kako bi zemlja bila bezbednija i dugoročno uspostavili sigurnije društvo, navela je.

Kako je dodala, usvojen je predlog izmena zakona o oružju, revidiraju se izdate dozvole o oružju, prikuplja se oružje i kontrolišu vlasnici oružja.

Dodala je i da je počela kontrola streljana. 

"Javni poziv licima koji nelegalno poseduju oružje se završava sutra, razmatrali smo da produžimo do kraja juna, ali sutra ćemo doneti končanu odluku. Do sada je prikupljeno 62.801 komad oružja", navela je premijerka.

Brnabić je navela da su u Srbiji prošle nedelje bili stručnjaci iz Norveške, koji su rekli da je jedna od najgorih stvari koja može da se desi društvu nakon ovakvih tragedija politizacija

"To je ono što se desilo kod nas. Određene stranke opozicije i političari jedva su dočekali da se nešto desi da se to zloupotrebi. Organizovali su proteste, u trenuku kad smo trebali da sedimo zajedno i dogovaramo mere i kako kao društvo da idemo dalje, a na tim protestima smo čuli samo političke zahteve", rekla je Brnabić. 

Podsetila je da su zahtevi protesta smena ministra prosvete, smena ministra unutrašnjih poslova, direktora BIA, smena REM, oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i HAppy i ukidanje rijalitija.

"Samo po sebi užasno je licemerno jer su ti ljudi doveli rijaliti programe u Srbiju i zarađivali od njih, stavili te rijalitije u Ustanovu za decu i omladinu Dečji grad i na televizije kao što je B92. Od ta četiri zahteva jedan je u potpunosti ispunjen, to je ukidanje rijaliti programa, ako govorimo samo o jednom rijaliti programu", navela je.

Dodala je da je delimično ispunjen taj zahtev, kao i zahtev za smenom, jer je ministar Ružić sam podneo ostavku.

"Ministar unutrašnjih poslova i direktor BIA ne vidim kakve veze imaju sa ovim tragedijama", naglasila je premijerka.

Komentari (0)

Srbija