Politika

Devenport: Nema povratka normalnosti na Kosovu dok se Srbi ne vrate u institucije

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2023

-

16:49

Devenport: Nema povratka normalnosti na Kosovu dok se Srbi ne vrate u institucije
Majkl Devenport - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Ne može biti povratka u normalnost na severu Kosova sve dok se Srbi ne vrate u institucije, izjavio je danas šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport, i dodao da su novoizabrani gradonačelnici opština na severu legalno izabrani, ali da nemaju legitimitet.

On je u intervjuu za Demostat naveo da je važno da se održe novi izbori na severu KiM, i da je potrebno da na njima učestvuju predstavnci svih zajednica sa severa.

''OEBS bi, ukoliko se sve strane saglase, mogao da ponudi podršku za olakšavanje procesa reintegracije Srba na severu Kosova'', rekao je Devenport.

On je dodao da su lokalni izbori bili neophodni nakon što su prošlog novembra gradonačelnici i odbornici u četiri opštine na severu podneli ostavke.

''To je, uz povlačenje mnogih kosovskih Srba iz policije i pravosuđa, stvorilo institucionalni i bezbednosni vakuum u opštinama na severu. Iako je situacija uglavnom bila mirna, napetosti su porasle, posebno nakon što su izabrani novi gradonačelnici'', rekao je Devenport.

Na pitanje novinara Demostata šta OEBS može da uradi povodom napada na Srbe, provala i pljački srpskih kulturnih i verskih objekata, Devenport je rekao da Misija ''prati i beleži incidente koji pogađaju nevećinske zajednice'', te da su broj i vrste incidenata deo njegovih redovnih izveštaja Stalnog saveta OEBS-a.

Istakao je da je integracija u policijski i pravosudni sistem i održavanje inkluzivnih demokratskih izbora među najvažnijim uspesima dijaloga između Beograda i Prištine, tako da se, kako je ocenio, zaista očekuje da će sve strane raditi na punom povratku u institucije i na izbornom procesu.

Upitan da li je bilo napretka poslednjih godina kada je reč o poštovanju prava i zaštiti interesa nevećinskih zajednica na KiM, Devenport je ocenio da je postignut ''značajan napredak u nekim oblastima'', i kao primer navodi da je Misija OEBS-a zajedno sa ambasadom Švajcarske u Prištini radila na poštovanju zakona o dva zvanična jezika, albanskom i srpskom.

On je rekao da Kosovo ima zakonodavni okvir koji štiti prava nevećinskih zajednica.

''Drago mi je što vidim da je Konsultativni savet za zajednice u protekloj godini počeo mnogo efikasnije da radi sa Vladom, posebno sa Kancelarijom premijera i komesarom za jezike'', rekao je.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija