Politika

Šalenberg: Integracija Zapadnog Balkana u EU prioritet broj jedan za Austriju

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2021

-

15:56

Šalenberg: Integracija Zapadnog Balkana u EU prioritet broj jedan za Austriju
Šalenberg: Integracija Zapadnog Balkana u EU prioritet broj jedan za Austriju - Copyright FOTO TANJUG / ZORAN MIRKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Prioritet broj jedan za Austriju je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, koja nije potpuna i stabilna bez zemalja tog regiona, poručio je danas austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

“Ponavljamo još jednom, proces pridruživanja Zapadnog Balkana je prioritet broj jedan za Austriju. Zapadni Balkan nije dvorište EU, već njen deo, centralna tačka Unije, u središtu te zgrade, koja nije stabilna bez integracije regiona”, rekao je Šalenberg nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

Dodao je da Srbija i Crna Gora prednjače u tom procesu te da se nada daljem napretku u narednih nekoliko meseci, dodajući da su reforme neophodne.

Šalenberg je naveo i da Austrija nije zadovoljna brzinom EU integracija, dodajući da je 2020. bila izgubljena godina za EU integracije, te da ova godine ne sme biti.

"Važno je ponovo pokrenuti proces dijaloga"


On je rekao da zna da je pitanje normalizacije odnosa škakljivo pitanja za Beograd, ali da je zadovoljan što se u ponedeljak nastavlja dijalog u Briselu na najvišem nivou.

Važno je da se taj proces ponovo pokrene i da se uskoro napravi napredak u dijalogu, dodao je Šalenberg.

On je na početku obraćanja rekao da je zadovoljan što može da ga ugosti u Beču, četvrtom srpskom gradu, u kojem živi 300.000 Srba.

“To dokazuje da imamo toliko veza, ne samo političkih, ekonomskih, već pre svega ljudskih između Srba i Austrijanaca”, rekao je Šalenberg.

Dodao je i da je zadovoljan što je Austrija u okviru programa EU, ali i bilateralno, donirala zemljama Zapadnog Balkana vakcine protiv kovida 19, te da će biti donirano još milion vakcina.

“Posle 15 meseci pandemije bilo je vreme da se vidimo uživo. Da posle pandemije obnovimo ekonomske odnose, jer austrijske kompanije žele da posluju u Srbiji”, rekao je Šalenberg.

Takođe, dodao je da u Austriji živi pola miliona ljudi poreklom sa Zapadnog Balkana, koji će sada, nakon lakšeg putovanja, moći da posete svoje domovine, ali je apelovao na sve da poštuju epidemiološke mere, jer pandemija još nije završena.
 

Komentari (0)

Srbija