Politika

KRIZA NA KiM NATO događaje na severu ocenjuje kao "veoma ozbiljne", Lajčak ide u SAD na "intenzivne razgovore"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/06/2023

-

09:21

KRIZA NA KiM NATO događaje na severu ocenjuje kao "veoma ozbiljne", Lajčak ide u SAD na "intenzivne razgovore"
KRIZA NA KiM NATO događaje na severu ocenjuje kao "veoma ozbiljne", Lajčak ide u SAD na "intenzivne razgovore" - Copyright Euronews/Anđelka Ćup, Tanjug/AP/Serbian Ministry of Interior, Dejan Simičević

veličina teksta

Aa Aa

Nakon hapšenja trojice pripadnika kosovske policije, Priština je onemogućila ulazak srpske robe na Kosovo, što je dodatno zaoštrilo odnose Beograda i Prištine, koja nastavlja da blokira prolaz kamiona sa srpskim registracijama preko administrativnih punktova. Kancelarija za KiM saopštila je da su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije sinoć pretukli dvoje srpske dece, dok kosovska policija u saopštenju tvrdi da takvi navodi nisu tačni. Juče je uhapšen i Dalibor Spasić, zbog navodnog napada na novinare. U međuvremenu, međunarodni lideri i dalje nastavljaju da pozivaju na hitnu deeskalaciju sukoba. 

Ključni događaji: 

  • Srbi u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku i dalje mirno protestuju ispred opštinskih zgrada
  • Na administrativnim prelazima između Kosova i Metohije i centralnog dela Srbije i dalje nije dozvoljen ulazak srpske robe i kamiona sa srpskim tablicama
  • Kancelarija za KiM: Pripadnici Kurtijeve policije pretukli dvoje dece kod Zvečana 
  • Kosovska policija: Deca nisu pretučena, nije bilo neprofesionalnog ponašanja
  • Kancelarija za KiM: Uhapšen još jedan Srbin 
  • Uhapšenom Srbinu 30 dana pritora
  • NATO ocenjuje kao "veoma ozbiljne" događaje na severu KiM
  • Stejt department ponovo pozvao na hitno oslobađanje trojice kosovskih policajaca

Sve o dešavanjima na Kosovu i Metohiji pratite u našem LIVE blogu

23.09 Rafuna: Zabrana uvoza robe iz centralne Srbije nanosi štetu privredi Kosova

Predsednik privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna izjavio je da je zabrana uvoza robe iz centralne Srbije nanela štetu privredi na Kosovu. On je dodao da je zabrana uvoza donela dodatne troškove privrednim subjektima.

''Privrednici nisu obavešteni, zahtev Privredne komore Kosova je da pre donošenja takve odluke treba konsultovati preduzeća, jer nedostaje javno-privatni dijalog sa Vladom Kosova. Moramo da budemo obavešteni unapred, da imamo priliku da se pripremimo za poslovanje u korist građana", istakao je Rafuna za Ekomiju onlajn.

On je ocenio da zabrana nije dobra jer, zajedno sa nasiljem nad vojnicima Kfora, šalje lošu poruku potencijalnim stranim investitorima. Rafuna je naveo da dijalog Beograda i Prištine ''drži Kosovo kao taoce'', i da predstavlja težak teret.

21.34 Lajčak najavio da će otputovati u Vašington

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je da je na Prespanskom forumu za dijalog, na kojem je učestvovao, u fokusu razgovora bila situacija na severu Kosova, i najavio da će, na poziv partnera iz SAD, otputovati u Vašington sledeće nedelje, na ''intenzivne razgovore o daljem razvoju situacije i hitnim koracima''.

On je na svom nalogu na Fejsbuku istakao da su tenzije između Beograda i Prištine, kao i napeta situacija na severu bili teme razgovora svih učesnika na forumu.

''Nedavna dešavanja u regionu, posebno visoka tenzija između Kosova i Srbije i situacija na severu Kosova, trenutno su u centru pažnje mnogih učesnika foruma. Sledeće sedmice ću, na poziv mojih partnera iz SAD otputovati u Vašington. Imaćemo intenzivne razgovore o razvoju situacije i neposrednim narednim koracima'', naveo je Lajčak.

On je podsetio da je tokom posete sedištu NATO ranije ove nedelje sastao i sa zamenikom generalnog sekretara NATO Mirčeom Džoanom, kako bi razgovarali o situaciji na severu Kosova, i da su se saglasili da je potrebno hitno preduzeti korake za deeskalaciju.

''To sam posebno naglasio pri razgovoru sa predstavnicima NATO i EU'', naveo je Lajčak.

18.21 Vučić će večeras obići formacije u Kopnenoj zoni bezbednosti

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obići će večeras vojne i policijske formacije u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB), potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije. 

Podsetimo, Vučić je ranije danas, komentarišući situaciju na KiM, rekao da će Srbija sama donositi odluke, da se neće konsultovati ni sa kim i da nema obaveze ni prema kome. Predsednik Srbije rekao je da će odlučiti da li će ići na sastanak u Brisel povodom situacije na KiM, kao i da će to biti taktička odluka, pošto dijalog sa Aljbinom Kurtijem ne postoji.

17.35 Komandant Kobri: Nismo bili angažovani na Kosovu

Komandant odreda "Kobre" Darko Đošić demantovao je tvrdnje kosovskog premijera Aljbina Kurtija da su pripadnici te jedinice Vojske Srbije na teritoriji Kosova i Metohije "kidnapovale" tri "policajca".

"Odred Vojske Srbije 'Kobre' nije bio angažovan u rejonu AP Kosovo i Metohija, a kada po naređenju Vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, budemo angažovani i kada dobijemo naređenje za upotrebu, mi ćemo ga u potpunosti izvršiti", istakao je Đošić, prenosi Tanjug.

15.26 Ministarstvo odbrane ponovo demantuje Kurtija

Ministarstvo odbrane je u saopštenju još jednom demantovalo tvrdnje kosovskog premijera Aljbina Kurtija da su "pripadnici Vojske Srbije učestvovali u lišavanju slobode tri naoružana pripadnika takozvane "kosovske policije", koja su se ilegalno kretala duboko u teritoriji centralne Srbije".
 
15.14 Mijačić pozvao Zapad da spreči Kurtija da započne novi rat na KiM

Koordinator Nacionalnog konventa za pogljavlje o Evropskoj uniji, Dragiša Mijačić, pozvao je danas zvaničnike EU i SAD da ne dozvole da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti započne novi rat na Kosovu i Metohiji.

"U vreme kada je Vjosa Osmani govorila u Evropskom parlamentu o demokratiji, jednakosti i ljudskim pravima, kosovska policija je brutalno pretukla dvojicu srpskih tinejdžera, starih 15 i 17 godina", naveo je Mijačić na Tviteru i prikazao svedočenje njihove majke.

On je dodao da je u subotu teško naoružana kosovska policija upala na privatnu proslavu u Zvečanu i naredila svim gostima da idu kućama.

"Uveče su patrolirali Zvečanom u vojnim formacijama, nezvanično sprovodeći policijski čas u zajednicama sa srpskom većinom", istakao je on.

13.50 Vučević: Alarmantna bezbednosna situacija u zemlji zbog zbivanja na KiM

Bezbednosna situacija u zemlji zbog zbivanja na Kosovu i Metohiji je alarmantna i teška, a napadi na Srbe u pokrajini su stalni, ne od juče, nego od dolaska Aljbina Kurtija na čelo prištinskih institucija, izjavio je danas ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević.

Vučević je za Tanjug rekao da je ta situacija direktna pretnja za bezbednost Srbije i da je jedini tračak nade racionalnost međunarodne zajednice, pre svega zemalja Kvinte, koja bi, kaže, trebalo da izvrši politički pritisak na Prištinu, ali da "boli glasna tišina međunarodne zajednice". Opširnije u odvojenoj vesti.

13.26 Todić i Simić sastavili tužbu protiv Salihua, biće obuhvaćen i Krasnići

Bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić i član Predsedništva Srpske liste Slavko Simić danas su sa svojim advokatom Nebojšom Vlajićem sastavili zajedničku tužbu protiv medijskog radnika Pleurata Salihua koji ih je na svom Fejsbuk profilu i u pojedinim prištinskim medijima "lažno, bez ikakvog osnova, dokaza ili utemeljenja doveo u vezu sa napadom na novinare u Leposaviću 16. juna". Takođe, advokat Todića i Simića prijavom, odnosno tužbom će obuhvatiti i ministra lokalne samouprave u Vladi u Prištini Elberta Krasnićija "zbog lažnih i neosnovanih optužbi koje je objavio na njihov račun na društvenim mrežama i u nekim od medija iz Prištine, označivši ih lažno kao "vođe kriminalne grupe" jer su se sa narodom okupili da mirno protestuju ispred zgrade opštine Leposavić".

11.11 Uhapšenom Srbinu 30 dana pritora

Srbinu N. V, koji je uhapšen ove nedelje zbog navodnog napada na medije na Severu Kosova određena je mera pritvora od 30 dana, potvrdip je njegov advokat Predrag Miljković. Kako je rekao N. V. je poslat u zatvor u Podujevu.

Mladić N. V iz Leposavića uhapšen je prekjuče na putu između Leposavića i Sočanice, pod sumnjom da je 29. maja nasrnuo na imovinu Kallxo-a – kako je javio kosovski ministar unutrašnjih poslova, odnosno za napad na novinare iz više medija – kako tvrdi Kosovska policija.

Svećlja je istog dana o hapšenju izvestio uz dve fotografije – maskiranog mladića i otkrivenog, uz puno ime i prezime sa tvrdnjom da se radi o napadaču i o jednom licu.

Međutim, i prijatelji i advokat tvrde da je napravljena dvostruka greška - mladić nije maskiran i tog dana se zapravo nalazio nekoliko redova iza maskirane osobe na protestu, otkrivenog lica. Takođe, tvrde da on nije napao novinare.

11.00 Lungesku: NATO ocenjuje kao "veoma ozbiljne" događaje na severu KiM

NATO ocenjuje kao "veoma ozbiljne" događaje na severu Kosova i Metohije i preduzima sve neophodne mere da obezbedni sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za pripadnike svih zajednica koje žive na KiM, saopštila je danas portparolka Severnoatlantske alijanse Oana Lungesku.

"Posvećenost pripadnika Kfora da implementiraju obaveze iz svog mandata je nepokolebljiva, što se vidi i po nedavnom raspoređivanju dodatnih 500 pripadnika. Podsećamo sve strane na obaveze prema Kforu koje su definisane vojno-tehničkim sporazumom", poručila je Lungesku na svom Tviter nalogu.

Ona je posebno naglasila obavezu poštovanja administrativne linije i propisanih procedura za policiju tzv. Kosova. Prema njenim rečima ove obaveze su osmišljene da bi se obezbedila koordinisana akcija, izbegla eskalacija i očuvalo bezbedno i sigurno okruženje na KiM.

10.17 Vučić: Dijalog u ovakvim okolnostima je besmislen 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je tokom obraćanja naciji izjavio da je Beograd pod pritiskom međunarodne zajednice nakon hapšenja trojice kosovskih specijalaca na teritoriji Srbije i da je MUP Euleksu ponudio da poligrafski ispita policajce koji su izvršili hapšenje o tome na kojoj su teritoriji oni uhapšeni. Takođe je naveo da će o tome da li će učestovati na dijalogu u Briselu javnost ubuduće obaveštavati 24 sata ranije jer je dijalog u ovakvim okolnostima besmislen. Situacija je, kako je istakao, komplikovana, najsloženija u našoj savremenoj istoriji, a "naš narod je pod žestokim udarom ubica, lažova i prevaranata". Opširnije u odvojenoj vesti.

10.09 I dalje mirni protesti na severu, roba iz centralne Srbije ne može na KiM

Srbi u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku i dalje mirno protestuju ispred opštinskih zgrada, koje obezbeđuju pripadnici Kfora, zahtevajući da pripadnici specijalne policije tzv. Kosova napuste prostorije lokalnih samouprava, ali i čitavu teritoriju severa pokrajine, kao i da budu oslobođeni svi nevino uhapšeni Srbi.  

Noćas je bilo mirno, ali su i dalje oklopna vozila specijalaca prisutna u blizini opštinskih zgrada, u severnom delu Kosovske Mitrovice noćas su patrolirala oklopna vozila, ali ih je bilo manje nego prošle noći.

Na administrativnim prelazima između Kosova i Metohije i centralnog dela Srbije i dalje nije dozvoljen ulazak srpske robe, kao i kamiona sa srpskim tablicama, bilo da su prazni ili da prevoze robu, dok putnički automobili saobraćaju normalno, uz obavezne pretrese, kako automobila, tako i putnika.

Kamionima sa srpskim tablicama nije dozvoljen ni ulazak iz Albanije na Kosovo i Metohiju, a zvanične odluke vlade u Prištini o zabrani ulaska srpske robe i dalje nema. 

08.30 Kosovska policija: Deca nisu pretučena, nije bilo neprofesionalnog ponašanja

Kosovska policija tvrdi u saopštenju da nisu tačni navodi dvoje dece da su ih policajci maltretirali i tukli, nakon što su ih zaustavili na kvadu, i navodi da nije bilo neprofesionalnog ponašanja policijaskih pripadnika u tom slučaju. U saopštenju se navodi da su u subotu u popodnevnim satima, patrole koje su bile na dežurstvu, na putu Izvor-Banjska, naišle na dva četvorotočkaša u kojima se vozilo pet osoba. Jedan motocikl se nije zaustavio na policijski znak i policajci su za njima krenuli pešice, zbog neprohodnog puta. Na oko 150 metara od magistralnog puta, naišli su predmetni motocikl i na dve osobe, saopštili su. Kako se navodi, na toj lokaciji se pojavila i jedna žena, koja je izjavila da je majka dve osobe koje je policija privela.

"Nakon provere lica i vozila (motora), kao i nakon obavljenog policijskog postupka, sve tri osobe su puštene. Vredi istaći da su policijske akcije sprovedene u skladu sa zakonskim procedurama i ni u kom slučaju nije bilo neprofesionalnog ponašanja policije. Različite izjave da je policija tukla dvoje dece su neistinite", navodi se u saopštenju kosovske policije.

Takođe, navodi se kako kosovska policija u skladu sa svojim nadležnostima obrađuje svaku žalbu koja je upućena i obaveštava Policijski inspektorat Kosova.

08.18 Dečji hirurg: Deca u stanju šoka, nisu životno ugrožena

Dečji hirurg dr Boban Mitrović rekao je da su deca u stanju velikog psihičkog šoka, ali su stabilno i nisu životno ugrožena.

"Po njihovim rečima, javili su se zbog povreda zadobijenih od strane kosovske policije. Oni su se vozili motociklom, odnosno kvadom, u okolini sela Rudine i po njihovim rečima brutalno su pretučeni. Dečak je dobio više udaraca u predelu glave i udarac nogom u predelu slabina, dok je sestra koja je bila suvozač, brutalno skinuta sa motora i vučena po zemlji pri čemu je zadobila kontuzione povrede desnog ramena", rekao je Mitrović, prenosi Kosovo online. 

08.10 Kancelarija za KiM: Pripadnici Kurtijeve policije pretukli dvoje dece kod Zvečana 

Maloletni K.R. i D.R, brat i sestra, pretučeni su u selu Žitkovac, u opštini Zvečan dok su vozili kvad, saopštila je juče Srpska lista. I Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštia je da su "pripadnici Kurtijeve policije Rosu u Žitkovcu kraj Zvečana brutalno pretukli dvoje dece, K. R. (15) i D. R. (17)".

Brat i sestra su sa modricama i hematomima u pratnji majke primljeni odmah u KBC Kosovska Mitrovica, na odeljenje hirurgije gde im je ukazana neophodna pomoć i urađena dijagnostika, a zbog pretrpljenog stresa i šoka biće im na raspolaganju i svaka druga vrsta pomoći i podrške.

08.07  Branilac uhapšenog Srbina tvrdi da poseduje fotografije koje dokazuju njegovu nevinost

Branilac Nemanje Vlaškovića koji je u petak uhapšen u Leposaviću , advokat Predrag Miljković, izjavio je da njegov branjenik nije napadao novinare 29. maja u Leposaviću, ističući da poseduje dokaz za to. Na fotografiji koju prilaže Miljković Vlašković zapravo stoji otkrivenog lica iza maskiranog mladića takođe označenog kao navodni napadač, i to tek više redova iza.

07.50 Kancelarija za KiM: Uhapšen još jedan Srbin na severu Kosova zbog navodnog napada na novinare

Pripadnici kosovske policije uhapsili su juče na Jarinju Dalibora Spasića, medicinskog tehničara iz Kosovske Mitrovice dok se sa maloletnom kćerkicom i suprugom vraćao iz centralne Srbije, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Kako se ističe, Kancelarija je juče odmah stupila u kontakt s porodicom i uhapšenom Daliboru obezbedila advokata.

U saopštenju se konstatuje da prištinske vlasti i ovim hapšenjem žele da izazovu novu krizu i destabilizaciju prilika na terenu i, pod plaštom nekakve borbe za prava medija, zapravo zastraše i proteraju Srbe sa Kosova i Metohije. 

"Lažni ministar policije Dželjaj Svečlja ponovo je jednog Srbina proglasio zločincem, umesto da se izvini što je već uhapsio nevinog momka Nemanju Vlaškovića u Leposaviću pod lažnom optužbom da je fizički napao novinare što je notorna laž, kao i neosnovanog hapšenja Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića i Miluna Milenkovića", navela je Kancelarija.

Kako se dodaje, ni Spasić nije nikakav kriminalac već zdravstveni radnik u bolnici u Kosovskoj Mitrovici koga sada Svečlja pokušava da kriminalizuje samo ako je popreko pogledao nekog novinara.

07.23 Stejt department ponovo pozvao na hitno oslobađanje trojice kosovskih policajaca

Stejt department je juče ponovo je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladu Srbije da odmah i bezuslovno oslobode trojicu kosovskih policajaca koji su privedeni 14. juna.

"Njihovo hapšenje i stalni pritvor pod lažnim optužbama pogoršali su ionako napetu situaciju. Takođe nastavljamo da pozivamo i Srbiju i Kosovo da slede plan u tri tačke koji je iznela EU i da se bez odlaganja vrate Dijalogu koji vodi EU", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

 

Komentari (0)

Srbija