Politika

Vučić: Nema razgovora s Kurtijem dok se ne puste svi Srbi, Orban: Razmislite da pustite uhapšene kosovske policajce

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/06/2023

-

14:07

Vučić: Nema razgovora s Kurtijem dok se ne puste svi Srbi, Orban: Razmislite da pustite uhapšene kosovske policajce
Vučić: Nema razgovora s Kurtijem dok se ne puste svi Srbi, Orban: Razmislite da pustite uhapšene kosovske policajce - Copyright FoNet/Vlada/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanaka sa premijerom i predsednicom Mađarske u Paliću da neće razgovarati sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem dok ne bude pušten svaki uhapšeni Srbin i dok ne povuče specijalnu policiju. Mađarski premijer Viktor Orban je naveo da njegova zamlja prati događaje na Kosovu i da vidi šta se radi Srbima, ali je Vučiću rekao da razmisli o tome da Srbija pusti tri uhapšena kosovska policajca, jer bi joj to pomoglo da unapredi sopstvenu stvar.  

Aleksandar Vučić je istakao uslove za razgovor s Kurtijem i naveo je da bi onda trebalo da se razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština. 

“Hoćete - nećete, završili smo. Evo izaberite nekog drugog ko će da vam da sve na tacni - ja vam ne dam. Nemojte da tražite datume, završite sa njim šta imate jer ne pristajem na taktiku spržene zemlje i svršenih poteza", rekao je Vučić. 

On je dodao da zbog mađarske javnosti želi da kaže da nijedan Albanac nije upucan ili teško povređen, samo Srbi, i da se vode slučajevi protiv Srba koji su povređeni i ranjeni. 

"Znate li da su nam na dan pred Božić upucali decu, a policajac koji je to uradio je na slobodi", rekao je Vučić. 

Razgovori sa Orbanom i Dodikom

Naveo je da je mađarsku delegaciju informisao o svemu što je Beograd uradio kako bi došlo do deeskalacije na Kosovu. 

"Ja sam upoznao sa teškom situacijom na naše goste, govorio o svemu. Govorio o tome šta sve Srbija poštuje, a šta rade Srbima na KiM. Posebno svakodnevnim hapšenjima i maltretiranjem naših ljudi, koji nisu ni krivi ni dužni", rekao je Vučić na konferenciji za medije. 

Dodao je da je zajedno sa Orbanom sinoć razgovarao sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. "Nakon toga sam ja obavio još dva razgovora, jer je tamo sve teža situacija zbog političkih razloga", rekao je Vučić. 

Orban: Neprijatelji jedva čekaju da naude Srbiji

Premijer Mađarske Viktor Orban je u svom obraćanju rekao da oni pomno prate događaje na Kosovu. 

“Vidimo šta se radi Srbima. Smatram da je od strane međunarodne zajednice neprihvatljivo da izbore sa izlaznošću oko četiri odsto prihvataju kao legalne. Mi Mađari to vidimo i jasno nam je.  

Orban je govorio i o slučaju kosovskih policajaca koji su uhapšeni od strane srpskih policajaca.  

“S poštovanjem molim, predsedniče, da dobro razmislite o tome. Neprijatelji Srbije jedva čekaju da naude Srbiji. Takva je situacija. To je predmet u kojem bi bilo dobro da saslušate preporuku Mađarske, da tu trojicu Albanaca vratite Kosovu”, rekao je Orban.  

Kako je rekao, veruje da bi to pomoglo Srbiji da “unapredi sopstvenu stvar. “Zato te molim da razmisliš o tome”, rekao je Orban Vučiću.  

Vučić: Orban mi rekao da jedva čekaju da izjednače pozicije Beograda i Prištine

Aleksandar Vučić je rekao da je 11 godina išao na razgovore o Kosovu i da je uvek želeo kompromise i da sačuva mir.

"Uz bezbroj trzavica na dnevnom nivou smo uspevali i naša zemlja je napredovala, a da nije imala taj teret na leđima. Sve je to moglo do dolaska Kurtija koji nije pokazao želju da razgovara nijednog trenutka, dolazio bi da održi monologe", rekao je on.

Kako je dodao, noćima ne spava i nikome nije govorio o "pretnjama Srbiji posle hapšenja trojice policajaca i šta će da nam se desi ako ne budu pušteni, od kojih sve sila i na koje načine".

Prema njegovim rečima, srpski narod ne može da trpi zulum. "Svaki dan nekog uhapse, evo i danas će, verovatno samo zato što je živ. Kada pitate Euleks šta su zgrešili, napišu birokratski odgovor koji ni sami ne razumeju, kažu to je član 4 paragraf 7, a šta su ti Srbi uradili, nisu ništa", rekao je Vučić.

Dodaje da se za trojicu uhapšenih kosovskih policajaca piše da ih Srbija maltretira i da ih je "izubijala", što je, ističe Vučić laž.

"Eno piju koka-kolu, jedu tortu i grožđe. Lepo jedu i piju i ništa im ne fali i mi smo zlikovci i divljaci, jer ako nismo nema smisla", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Orban mu je u razgovoru rekao da međunarodna zajednica "jedva čeka" da donese mere protiv Srbije i da je izjednači sa Prištinom, iako Beograd nije kriv.

Kaže da nije očekivao da će Orban javno da izađe sa tom inicijativom prema Srbiji, ali je dodao da je to posao nadležnih organa, a da će svaki Orbanov savet biti uzet u razmatranje. 

Komentari (0)

Srbija