Politika

Petković: Uhapšeni Srbi tučeni i maltretirani, s privedenim kosovskim policajcima postupa se u skladu s propisima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/06/2023

-

17:09

Petković: Uhapšeni Srbi tučeni i maltretirani, s privedenim kosovskim policajcima postupa se u skladu s propisima
Petković: Uhapšeni Srbi tučeni i maltretirani, s privedenim kosovskim policajcima postupa se u skladu s propisima - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

"Svi Srbi koji su privedeni poslednjih dana su ozbiljno maltretirani i tučeni od strane kosovske policije, naročito prilikom hapšenja i odzvoženja u prihvatne centre. Neki od njih su pretrpeli ozbiljne povrede", saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na konferenciji za medije na kojoj je saopštio saznanja oficira za vezu Dejana Pavićevića nakon posete uhapšenima.

Kako je naveo Petković, Pavićević je danas posetio neosnovano uhapšene Srbe koji se nalaze u pritvornim centrima u Podujevu i Gnjilanu. On je u Gnjilanu posetio Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića koji su uhapšeni 29. maja, a u Podujevu je posetio i Miluna Milenkovića Luneta, Nemanju Vlaškovića, Dalibora Spasića, ali i Milovana Božovića koji je uhapšen početkom aprila ove godine.

"Ono što nam je Pavićević preneo je da da se kod svih uhapšenih Srba vidi da su bili ozbiljno maltretirani i tučeni od strane kosovske policije, naročito prilikom hapšenja i odvođenja u pritvor. Neki od njih su pretrpeli ozbiljne povrede, naročito Milenković i Obrenović. I dalje su im vidljive povrede. Pavićević nam je preneo kada govorimo o Milenkoviću ima šavove po glavi, modrice ispod očiju, da mu se vide tragovi nasilja i prebijanja. Tukli su ga dok je sedeo vezan na stolici, čak su lekari zatražili da ide na snimanje glave jer ga je pocijalac ROSU udarao više puta kundakom po glavi", rekao je Petković.

On je naveo da su uhapšeni sada dobro, ali da će mnogi ostati sa trajnim ožiljcima i da su pretrpeli i psihičku torturu. 

"Posebno želim da napomenem da bih jasno ukazao kakav je tretman i ponašanje kosovske policije prema uhapšenim Srbima da su u svakom od njih skoro ubili boga za razliku od uhapšenih kosovskih policajaca gde je naša policija postupila u skladu sa propisima i zakonom. Niko od njih nije bilo maltretiran i pretučen, to je potvrdio danas i prištinski oficir za vezu koji ih je posetio. Oni su u odličnim uslovima, s obzirom na to da je reč o pritvoru – imaju svoju sobu, imaju šta da jedu i piju, dobijaju koka kolu, tortu i kolače. Šta god da požele to su i dobili. Takav je tretman prema prištinskim policajcima koji su naoružani do zuba ušli na teritoriju Srbije", naveo je Petković.

Dodao je da je Pavićević, koji je trenutno na putu za Beograd i da će o svemu sačiniti zvanični izveštaj, ustanovio da je kosovska policija posebno maltretirala i tukla uhapšene prilikom privođenja i odvođenja u pritvorne centre.

On je je istakao da su "potpuna laž" tvrdnje kosovskog premijera Aljbina Kurtija i ministarke spoljnih poslova Donike Gervale Švarc o otmici kosovskih specijalaca i ponovio da su oni uhvaćeni na teritoriji centralne Srbije u okolini sela Gnjilice,sa tri automatske puške, dva pištolja, dodatnom opremom i GPS-om.

Kosovski Srbi su, kako je rekao Petković, nevino uhapšeni i izneseni su dokazi iz kojih se jasno vidi da "oni sada čame u kazamatu samo zato što su Srbi, i zato što su se politički usprotivili nasilju koji nad Srbima sprovodi Priština i Aljbin Kurti".

"Hitno tražimo da se oslobode svi uhapšeni Srbi, da se povuče Rosu poolicija i lažni gradončelnici", poručio je Petković.

On je rekao da je Ministarstvo unutrašnjih posliova Srbije odgovorilo na sve tačke upita Euleksa povodom hapšenja prištinskih policajca, da je Beograd spreman da ponudi dokaze i učestvuje u istrazi i ponovo predložio da stručnjaci Euleksa dođu u Beograd i sprovedu poligrafsko ispitivanje pripadnika MUP-a, Antiterorističke grupe posebne jedinice policije, koji su uhapsili tri pripadnika kosovske policije R. Z. B.S. i M.Š. daleko u dubini teritorije centralne Srbije.

"Tako mogu jasno da postave pitanje gde su uhapšeni kosovski policajci, i da li su pripadnici srpske policije prešli administrativnu liniju ili ne. Naši policajci nisu korak prešli preko administrativne linije. Kurti sve vreme laže i obmanjuje. Imate i izveštaj KFOR-a koji jasno na to ukazuje", rekao je Petković.

Dodao je da je jasno da u ovoj situaciji Kurti i laže, obmanjuje i pokušava da po svaku cenu ocrni Beograd.

"Kada nudite sve dokaze i kada i preko toga kažete da ste spremni na svaku vrstu saradnje i poligrafsko ispitivanje, jasno je da vam je i savest čista i da ste uradili sve u skladu sa propisima i zakonima", zaključio je Petković.

Komentari (0)

Srbija