Politika

Saznajemo: Lideri EU u zaključcima predstojećeg samita pozivaju na deeskalaciju - u suprotnom slede posledice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2023

-

10:01

Saznajemo: Lideri EU u zaključcima predstojećeg samita pozivaju na deeskalaciju - u suprotnom slede posledice
Saznajemo: Lideri EU u zaključcima predstojećeg samita pozivaju na deeskalaciju - u suprotnom slede posledice - Copyright Tanjug/Dopisnistvo KiM, Aleksandar Nićiforović

veličina teksta

Aa Aa
Tenzije na severu Kosova i dalje se ne smiruju. Protest auto-prevoznika nastavljen je u Rudaru, a oni od Prištine traže nesmetan prolazak za srpsku robu. Građani se i dalje okupljaju ispred opština na severu i traže oslobađanje Srba i povlačenje specijalaca. Još se ne zna da li će u Briselu doći do susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Ključni događaji:

  • Uhapšen Dragiša Milenković iz okoline Gračanice
  • Kurti: Potrebni novi prevremeni izbori u četiri opštine na severu
  • Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Novo hapšenje Srbina brutalna demonstracija sile
  • Vučić: Nema razgovora sa Kurtijem dok se ne puste svi Srbi
  • Kurti: Spreman sam da idem u Brisel kako bih izneo sve informacije o uhapšenim specijalcima
  • Ristuća: Situacija na KiM mirna ali napeta, rešenje tražiti diplomatskim putem
  • Nuland: Beograd i Priština da deeskaliraju tenzije
  • Lajčak: Dijalog u Briselu će se održati, radimo na datumu, ako bi lideri rekli "ne" to bio ozbiljan negativni akt
  • U Rudaru nastavljen protest auto-prevoznika, traže od Prištine nesmetan prolazak za srpsku robu

Dešavanja na severu Kosova pratite u našem LIVE blogu:

22.43 EU dokument u koji je Euronews Srbija imao uvid: Neuspeh deeskalacije tenzija imaće negativne posledice

Evropski savet osuđuje nedavne nasilne incidente na severu Kosova i poziva na hitnu deeskalaciju situacije, baziranu na ključnim elementima koje je Evropska unija već istakla, navodi se nacrtu zaključaka samita lidera Evropske unije, koji bi trebalo da budu usvojeni na predstojećem samitu u junu, a u koje je Euronews Srbija imao uvid.

Dalje se navodi da su nastavak dijaloga pod posredstvom Evropske unije, koji vodi njen visoki predstavnik i brza implementacija Sporazuma o putu ka normalizaciji i njegovog implementacionog aneksa, naredni koraci koji su neophodni. Kako saznaje Euronews Srbija, u nacrtu zaključaka se navodi i da će "neuspeh deeskalacije tenzija imati negativne posledice".

Šefovi vlada i država zemalja članica Evropske unije sastaće se naredne nedelje, 29. i 30. juna u Briselu, a jedna od tema biće i situacija i tenzije na relaciji Beograd - Priština.

22.39 Lajčak: Saglasnost sa američkim senatorima da je na KiM potrebna deeskalacija

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji boravi u poseti SAD, saopštio je danas da se saglasio sa američkim senatorima o potrebi deeskalacije situacije na Kosovu i Metohiji, povratku dijalogu i normalizacije stanja. "Važan sastanak na Kapitol hilu sa senatorima Krisom van Holenom i Krisom Marfijem. Pažljivo smo razmatrali razvoj situacije na Zapadnom Balkanu i imamo iste procene. Saglasili smo se da je potrebna deeskalacija i povratak dijalogu i normalizaciji", napisao je na svom Tviter nalogu Miroslav Lajčak.

21.30 Dragiši Milenkoviću iz Kišnice određeno policijsko zadržavanje do 48 sati

Dragiši Milenkoviću iz Kišnice kod Gračanice, koga je danas uhapsila kosovska policija, određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati, rekao je za Tanjug njegov advokat Dejan Vasić. „Tokom saslušanja sve je urađeno korektno i profesionalno, osim što mu je bilo uskraćeno pravo da ima branioca tokom pretresa. Mislim da se u ovom predmetu radi o grešci, kada je identitet mog klijenta u pitanju i da je delo koje mu se stavlja na teret počinio neko drugi sa istim imenom koje on ima. Očekujem da će sutra ovaj nesporazum biti otklonjen i da će on biti oslobođen“, rekao je Vasić za Tanjug.

19.23 Kurti sutra putuje za Brisel

Kosovski premijer Aljbin Kurti potvrdio je na Tviteru svoje učešće u dijalogu Beograda i Prištine, te saopštio da će sutra iz Rima otputovati pravo u Brisel. Sastanak visokog nivoa sazvao je visoki predstavnik Žozep Borelj.

"Insistiraću na hitnom bezuslovnom oslobađanju trojice policajaca koje Srbija drži kao taoce, deeskalaciji i normalizaciji odnosa", napisao je on na Tviteru.

18.18 Pušteni kamioni sa srpskim tablicama koji prevoze stranu robu

Kako javlja dopisnik Euronews Srbija, na administrativnom prelazu Jarinje pušteni su kamioni sa srpskim tablicama, ali koji prevoze robu stranog porekla. Kamioni sa srpskom robom i dalje stoje.

Euronews

16.08 Petković: Petković: Kurtijeva poruka vrhunac licemerja i cinizma i još jedna uvreda i pretnja 

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je jedina poruka koju Srbi na Kosovu i Metohiji odmah očekuju od Prištine jeste oslobađanje na pravdi Boga otetih i mučenih sunarodnika iz "Kurtijevih kazamata", saopštila je Kancelarija KiM.  

Kako navodi, dok nasilnik i siledžija Kurti jednom rukom maše maslinovom grančicom, u drugoj iza leđa "drži pendrek ili pušku" i svakome Srbinu na Kosovu i Metohiji je jasno da je njegova najnovija video poruka vrhunac licemerja i cinizma, i da je zapravo, ne poruka mira, već još jedna uvreda i pretnja. 

"Srbi od Kurtija zatim očekuju i naredbu o povlačenju specijalnih okupatorskih policijskih snaga sa severa pokrajine i momentalno odustajanje od politike pretnji, zastrašivanja i maltretiranja, koja se realizuje kroz izgladnjivanje, neosnovana hapšenja i fizičko nasilje nad Srbima", rekao je Petković. Opširnije u odvojenoj vesti.

15.34 Žiofre: Ako ne dođe do deeskalacije na terenu, biće ozbiljnih posledica

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je danas da je EU veoma zabrinuta zbog situacije na severu KiM i da je stav svih članica evropske zajednice da će, ukoliko ne dođe do deeskalacije na terenu, biti ozbiljnih posledica.

"EU je predložila plan za deeskaaciju situacije koji podrazumeva brojne korake. Suspenzija operacija specijalne policije u opštinama (na severu KiM), gradonačelnici moraju da rade van zgrada tih opština, demonstracije moraju da prestanu, a novi izbori na kojima će svi učestvovati moraju da budu organizovani kako bi građani mogli da izaberu svoje predstavnike", rekao je Žiofre odgovarajući na pitanje medija na početku "Evropske nedelje mogućnosti" koju organizuje Delegacija EU u Srbiji.

Dodao je da su evropski zvaničnici u svojim izjavama bili jasni i da da ukoliko ne dođe do deeskalacije biće ozbiljnih posledica, ali nije precizirao šta pod tim podrazumeva.

15.29 Potpuna blokada saobraćaja na Jarinju

Vozači na Jarinju su sat vremena blokirali prelaz tako da nijedno vozilo ne može ni ka KiM ni ka centralnoj Srbiji, javio je dopisnik Euronews Srbija. Vozači kamiona koji osam dana stoje na prelazima ka KiM odlučili su da blokiraju put svim vozilima u znak protesta. Oni su radikalizaciju protesta najavili juče i primenjivaće je i narednih dana ukoliko Priština ne dozvoli da kamioni sa srpskim tablicama uđu na KiM.

Euronews Srbija

15.10 Kurti: Potrebni novi prevremeni izbori u četiri opštine na severu

Premijer Kosova Aljbin Kurti obratio se danas video porukom u kojoj je rekao da su potrebni novi izbori u četiri opstine na severu KiM uz "otvorenu i slobodnu" predizbornu kampanju.

On tvrdi da mu je žao što izbori u četiri opštine na severu morali da se održe "sa niskim izlaskom građana", i da su se nadali da će Srpska lista na njima da učestvuje.

"Međunarodna zajednica nam je obećala da će, ukoliko mi prihvatimo ohridski aneks, oni osigurati učestvovanje Srpske liste na izborima", tvrdi  Kurti. 

On je dodao da nema moć da ih natera da se kandiduju na izborima i da će gradonačelnik Ljuljzim Hetemi u Leposaviću ostati dok se ne izabere novi. 

"U tom cilju su nam potrebni prevremeni izbori i otvorena, slobodna, predizborna kampanja u četiri opštine na severu. Bez fer i demokratske kampanje, nema fer i demokratskih izbora", smatra Kurti.

Prema njegovim rečima, potrebna je vladavina prava a koju, kako kaže, treba "uspostaviti zajedno", i tvrdi da se uz vladavinu prava, može postepeno  smanjiti broj policajaca u opštinskim zgradama. 

Kurti je rekao i da su potrebni sastanci u Briselu za, kako je rekao "hitno, potpuno, i bezuslovno sprovođenje osnovnog sporazuma iz Brisela, čiji je sastavni deo - ohridski aneks".

Kurti u obraćanju tvrdi i da je Kosovo "država najvećeg stepena demokratije" u regionu kao i da su "uradili mnogo toga za srpsku zajednicu", navodeći restauraciju nekih pravoslavnih manastira.
Kurti tvrdi i da je Kosovo zajednička "država" i poziva da se "krene  u bolju budućnost zajedno".

Euronews Srbija

14.53 Protest stanovnika Gračanice zbog hapšenja Srbina

Stanovnici opštine Gračanica blokirali su danas magistralni put Priština-Gnjilane zbog hapšenja Dragiše Milenkovića iz Kisnice.

14.34 Srpska lista: Kurti nastavlja sa proizvoljnim i neosnovanim hapšenjem Srba

Srpska lista saopštila je danas da dok međunarodni predstavnici jadikuju na sastancima bez želje da zaustave antisrpski režim Aljbina Kurtija u proterivanju srpskog naroda, dotle on nastavlja sa proizvoljnim i neosnovanim hapšenjem Srba. 

To je saopšteno povodom hapšenja Srbina iz Gračanice koji je, navodi Srpska lista uhapšen bez ikakvih dokaza, otet od svoje porodice, supruge i dece, i odveden u nepoznatom pravcu bez ikakvih predočenih dokaza o njegovoj krivici. 

"Kao po ustaljenom receptu, Kurtijev režim nastavlja  sa lovom na Srbe pred očima međunarodne zajednice koja anemično ćuti i daje prostor Kurtiju da progoni Srbe, dok Euleks glumi statistički zavod koji u svoje izveštaje dodaje jedno po jedno ime časnog Srbina", navodi se u saopštenju.

Ističe se da ma koliko Priština nastoji da politikom svršenog čina dovede srpski narod u nemoguću situaciju za opstanak na ovim prostorima, i navikne ga na te otmice, neće prestati da se bore za svoja prava i traže slobodu za "neosnovano uhapšenu braću, čija je jedina krivica srpska nacionalnost".

 

 

13.57 Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Novo hapšenje Srbina brutalna demonstracija sile

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je hapšenje još jednog Srbina na prostoru Kosova i Metohije, ovoga puta u Gračanici, "brutalna demonstracija sile i nepravde od strane antisrpskog režima Aljbina Kurtija u Prištini koji svoj teror i tenzije sa severa sada želi da proširi i južno od Ibra".

"Dragiša Milenković (51) iz Kišnice, nadomak Gračanice, uhapšen je u sklopu Kurtijevog plana odmazde nad Srbima, kojima iz dana u dan zagorčava život ne bi li ih naterao da napuste svoja vekovna ognjišta", saopštila je Kancelarija.

Oni navode da je Dragiša uzoran otac, suprug i sin i odveden je iz porodičnog doma naočigled supruge kojoj je zbog toga pozlilo. Kancelarija za KiM navodi i da će odmah uhapšenom Srbinu obezbediti advokata i svaki drugi vid podrške kako bi dokazao svoju nevinost.

Euronews

12.45 Uhapšen Dragiša Milenković iz okoline Gračanice

Kosovska policija uhapsila Dragišu Milenkovića (51) iz okoline Gračanice pod optužbom za ratne zločine, javlja repoerterka Euronews Srbija. Članovi porodice tvrde da su pripadnici specijalne policije bili grubi prilikom hapšenja, a njegovoj supruzi je pozlilo i prebačena je u KBC Gračanica.

Milenković slovi za mirnog čoveka koji je pre rata radio kao čuvar zatvora u Lipljanu i nikada nije odlazio iz Gračanice.

Euronews

12.28 Ristuća: Situacija na KiM mirna ali napeta, rešenje tražiti diplomatskim putem

Komandant Kfora general-major Anđelo Mikele Ristuća ocenio je danas da je trenutna situacija na Kosovu i Metohiji mirna, ali i dalje složena, napeta i nestabilna i poručio da je potrebno da obe strane odmah smire tenzije i rešenje traže samo preko politike i diplomatije.

Ristuća je za italijansku agenciju AGI rekao da je zadatak Kfora da stvori prostor za pregovarače sa obe strane i za sve koji su uključeni u mirovni proces da se vrate dijalogu i promovišu mirna rešenja.

"Jedini način za deeskalaciju zavisi od političke volje obe strane. U ovom trenutku nema drugog rešenja. Jer jedini način da se situacija reši je politička odluka, koja se zasniva na volji obe strane da se situacija normalizuje, ali pre svega da se smire tenzije", naglasio je on.

Poručio je i da cela međunarodna zajednica mora da shvati da je sve ovo što se dešava na KiM povezano sa prirodom odnosa dve strane koje treba da se normalizuju.  Ristuća je naveo da je 29. maja, kada je došlo do nemira u Zvečanu, većina ljudi demonstrirala mirno, a da je Kfor, zahvaljujući dobroj pripremljenosti vojnika te misije uspeo da spreči dalju eskalaciju situacije. 

Dodao je da su pripadnici Kfora u tom kontekstu "u potpunosti posvećeni sprovođenju svog mandata" o čemu svedoči činjenica da je NATO poslao pojačanje.

11.25 Nuland: Beograd i Priština da deeskaliraju tenzije

Podsekretarka za politička pitanja SAD Viktorija Nuland, pozvala je Beograd i Prištinu da odmah deeskaliraju tenzije i započnu sa primenom obaveza iz Ohridskog sporazuma. Nuland je, posle sastanka sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, saopštila da Vašington podržava plan Brisela u tri tačke za rešavanje krize na severu pokrajine.

"Poželela sam dobrodošlicu starom prijatelju, specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku. Pozivamo Kosovo i Srbiju da odmah deeskaliraju tenzije i počnu da primenjuju ohridske obaveze. Nastavljamo da podržavamo plan EU u tri tačke kao najbolji način za rešavanje krize", rekla je Nuland.

Lajčak je juče u Vašingtonu saopštio da je u razgovoru sa američkom zvaničnicom istaknuta važnost trenutne deeskalacije situacije i povratka dijalogu uz posredovanje EU.

10.53 Zečević: Jedino sprovođenjem Briselskog sporazuma može da se reši kosovsko pitanje

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije izjavio je da bi bilo realno da se kosovsko pitanje reši do kraja godine jedino ako bi se sproveo Briselski sporazum i sve što je dogovoreno 2013. godine. Kako je rekao za Tanjug ako bi se održali izbori i ako bi se formirala ZSO u skladu sa onim što je dogovoreno 2013. godine, a specijalne snage kosovske policije napustile srpske opštine, u tom slučaju bi moglo da se govori o jednom velikom napretku u rešavanju kosovske krize do kraja ove godine.

"Da li Lajčak misli zaista na to što je EU tvrdila do pre nekoliko dana, pa sad više ne znamo da li stoji iza tog plana deeskalacije ili ne, videćemo u narednom periodu jer tu ima raznoraznih obrta iz nedelje u nedelju, obrta u stavu EU i u stavu SAD prema ovom problemu", navodi on.

09.54 Surlić: Lopta je u dvorištu međunarodnih aktera – hoće li izvršiti ključan pritisak na Prištinu

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić kaže za RTS da je ovo prelomna tačka koja može da dovede u pitanje celokupan Briselski dijalog i sve ono što je urađeno do sada u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

"Međutim, lopta je u dvorištu međunarodnih aktera. Da li će oni zaista stvoriti preduslove za deeskalaciju? Da li će izvršiti ključan pritisak na Prištinu i promeniti ovo faktičko stanje koje je neodrživo na duže staze što se tiče života ljudi na severu Kosova? U tom smislu, smatram da deeskalacija može biti naravno kroz dijalog i važno je da se dve strane susreću i ne bi trebalo odbijati sastanke u Briselu, ali isto tako ne treba ni obesmišljavati celokupan dijalog da nakon toliko godina mi dalje imamo temu bezbednosti ljudi, njihovih osnovnih prava i sloboda", poručuje Surlić.

09.43 Vladika Teodosije: Hapšenja, pretnje i zlostavljanje uhapšenih Srba vode u još veći konflikt

Vladika raško-prizrenski Teodosije izrazio je duboku zabrinutost zbog nedavno uhapšenih Srba koji se nalaze u pritvornim jedinicama i Gnjilanu i Podujevu.

"Hapšenja i zlostavljanje Srba od strane policije vode u još veći konflikt", upozorio je vladika i pozvao na hitno smirivanje napetosti.

09.37 Đurđević: Svaki dan blokade na Kosovu privredu Srbije košta milion evra

Procenjuje se da srpska privreda svakog dana trpi direktnu štetu od milion do milion i trista hiljada evra zbog blokade ulaska naše robe na teritoriju Kosova, a da je indirektna šteta mnogo veća, kaže savetnik predsednika PKS Nenad Đurđević. On ocenjuje da je situacija dodatno pogoršana i kontrablokadom  u mestu Rudare kojom se sprečava  ulazak kamiona s Kosova u centralnu Srbiju.

Euronews

09.23 Lajčak sa Džonom Fajnerom i Amandom Slot o situaciji na KiM

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa prvim zamenikom savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džonom Fajnerom i višom direktorkom za Evropu Amandom Slot sa kojima je razgovarao o situaciji na severu KiM.

"Veoma koristan sastanak sa prvim zamenikom savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džonom Fajnerom i višom direktorkom za Evropu Amandom Slot o situaciji na severu Kosova, koracima potrebnim za deeskalaciju i napretku u dijalogu koji podržava EU", naveo je Lajčak na Tviteru.

09.12 Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija

Euronews

09.00 U Rudaru nastavljen protest auto-prevoznika

U Rudaru između Kuršumlije i administrazivnog prelaza Merdare već treći dan se okupljaju meštani i auto-prevoznici koji žive od prevoza robe na KiM. Oni ne dozvoljavaju kretanje kamionima i autobusima sa kosovskim tablicama što je odgovor Prištini na zabranu uvoza srpske robe iz centralne Srbije. Traže da se što pre normalizuje situacija i dozvoli prolazak srpskim kamionima i srpskoj robi na KiM.

Komentari (1)

sara

21.06.2023 12:40

Zašto uvek se proziva i Srbija, kada jedini problem je, siledjisko ponašanje Kurtija!!!!!.

Srbija