Politika

Brnabić kritikovala opoziciju u Skupštini: Kako da se reše zahtevi ako ne želite da razgovarate

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

21/06/2023

-

11:46

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sednici prisustvuju premijerka Ana Brnabić i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašića.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić konstatovao je na početku sednice da ovlašćeni predlagač, šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić, nije prisutan.

Brnabić je u raspravi navela da je prošlo 26 dana od kako je predsednik Aleksandar Vučić pozvao na dijalog na koji se opozicija nije odazvala.

“Još uvek se niko nije odazvao pozivu na razgovor. A kako mislite onda da ovo bude zemlja vladavine prava i demokratskih normi? Da se vlast menja nasiljem ili na ulici?”, upitala je Brnabić tokom polemike sa poslanicom Zeleno levog kluba Biljanom Đorđević u Skupštini Srbije.

Brnabić je podsetila da je opozicija tražila sazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj se, kaže, neki poslanici nisu fizički pojavili, niti su glasali za dnevni red.

“Ne želite da razgovarate u Skupštini, ne glasate za dnevni red, neki se ne pojave fizički, iako su plaćeni da budu u Skupštini, ne želite da razgovarate sa predsednikom koji neupitno ima najveći legitmitet u Srbiji. Kako onda mislite da se reše zahtevi?”, upitala je Brnabić.

Ona je upitala i koje su njihove mere osim, kako je rekla, kontrole medijskog tržišta.

“Iz vašeg (Zeleno-levog kluba) koji je relativno mali došli su kontradiktorni predlozi šta treba da radimo. Čuli smo da nije dovoljno policije, posle toga da policija ne treba da bude u školama”, primetila je Brnabić.

Premijerka je rekla da vlast ne beži od političke odgovornosti, da nikada nije, niti će bežati od nje, međutim, ukazala je i na ponašanje dela opozicije, rekavši da, kada se govori o političkoj odgovornosti, mnogi poslanici koji su tražili sednicu se i ne pojavljuju u Skupštini.

“Imate ljude koji organizuju proteste, a nisu nijedan dan bili na sednici da razgovaraju o vladinom izveštaju, glasanju nepoverenja Gašiću…Nisu u Skupštini da debatuju ovde što je za građane vazno i o onome što ste tražili da bude na dnevnom redu, ali za koji niste glasali”, rekla je premijerka.

Brnabić je rekla da ne kriminalizije proteste, ali da su neki od organizatora “estradizovali proteste”.

“Mi ih nismo kriminalizovali, a to što je neko uzeo i registrovao udruženje ‘Srbija protiv nasilja’ u ugostiteljskom objektu ‘Estrada’ iz Šapca, to je estradizacija protesta, a mi ih nismo kriminalizovail, niti ćemo”, rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da poštuje građane koji su na ulicama, međutim, istakla je da zahtevi koji se mogu čuti na protestima nemaju veze sa tragedijama koje su se desile.

“To su medijski zahtevi, odnosno za kontrolu medijskog tržišta”, rekla je Brnabić.

Brnabić je tokom rasprave prošle nedelje o predlogu za glasanje nepoverenja članu vlade rekla da neće predložiti smenu ministra Gašića, jer je radio ozbiljno i posvećeno, te da nema odgovornosti za tragedije koje su se dogodile.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija