Politika

Burna rasprava o glasanju o nepoverenju Gašiću, nastavak sednice parlamenta u sredu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/06/2023

-

20:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras rad, a raspravu o izglasavanju nepoverenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću nastaviće u sredu, 21. juna, u 10 časova.

Premijerka Ana Brnabić rekla je tokom rasprave o predlogu za glasanje nepoverenja članu Vlade, da neće predložiti smenu Gašića, jer je, kako je navela, radio ozbiljno i posvećeno, i, kako je dodala, nema odgovornosti za tragedije koje su se dogodile.

Brnabić je rekla da zahtev jednog dela opozicije koji se tiče Gašića, ima veze sa kontrolom nad celokupnim medijskim tržištem u Srbiji. Opoziciji je poručila da se na vlast ne dolazi nasiljem na ulici, već na izborima i da je za njih uvek spremna. 

Ovlašćeni predlagač Miroslav Aleksić iz Narodne stranke govorio o tome zašto bi trebalo, prema njegovim i tvrdnjama dela opozicije, izglasati nepoverenje Gašiću. 

U više navrata ponovio je kako postoji razlika između krivice i odgovornosti i da apsolutna vlast nosi i apsolutnu odgovornost. Rekao je i da niko ne tvrdi da je Gašić kriv za ono što se dogodilo u Srbiji početkom maja, ali da je sistem zakazao i da se kroz mnoge primere vidi ne samo odgovornost Gašića, već i šefa BIA Aleksandra Vulina. Pozdravio je odluku sada već bivšeg ministra prosvete Branka Ružića da podnese ostavku na ovu poziciju.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je danas da je policija postigla istorijske rezultate u akciji vraćanja oružja i da je do sinoć u 19.00 sati vraćeno 94.000 komada oružja i 3,2 miliona komada municije.

"MUP radi revnosno svoj posao i kada je kontrola oružja i streljana u pitanju nisu napravili nijednu grešku. I ja stojim iza njih", rekao Gašić tokom  sednice Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o inicijativi za njegovu smenu, koju je podneo 61 poslanik opozicije.

Poslanici vladajuće većine su danas više puta ukazivali i na problem sa nedostatkom kvoruma, zbog čega je početak sednice u sredu dva puta odlagan, a danas jednom.

Brnabić je poručila opoziciji da ova sednica, koju su inače tražili opozicioni poslanici, ne bi ni bila održana da vladajuća koalicija nije najpre glasala za dnevni red sednice, a potom i obezbedila kvorum za rad.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

Aleksić je danas u razgovoru za Euronews Srbija rekao da svi poslanici opozicije koji su danas mogli da dođu u Skupštinu su bili tu, navodeći da oni sami ne mogu da obezbede kvorum.

"Okupila se cela opozicija, svi poslanici su bili unutra. Opozicija ima ukupno 84 poslanika, a da je 85 potrebno za krorum, da se jedna žena porodila, da je dvoje ljudi bolesno. Matematički je nemoguće da opozicija obezbedi kvorum. To su sada manipulacije kojima se služe. Bukvavno su bili predstavnici svih poslaničkih klubova, ali neki nisu bili u sali. Kvorum nikada ne zavisi od nas, već od vlasti", rekao je Aleksić.

On je objasnio da je stekao utisak da nakon njegovog današnjeg obraćanja u Skupštini premijerka Brnabić ne razume koji su tačni zahtevi i predlozi jednog dela opozicije koja nedeljama unazad šeta ulicama glavnog grada.

"Premijerka ništa ne razume, šta je odgovornost Vulina, Gašića i cele Vlade u ovde dve tagedije. Ona ne razume, nije ni čula naše predloge ili zahtevi. Kaže da nismo dali predloge, stotine hiljade građana je dalo to i stoji iza toga", rekao je Aleksić.

Međutim, poslanik iz redova SNS Vladimir Đukanović kađe za Euronews Srbija da je za problem kvoruma, koji se pojavljivao proteklih dana odgovorna isključivo opozicija.

"Elementarni red ako si ti nešto inicirao je da obezbedniš kvorum da se o tome raspravlja. Pokaži minimum zainteresovanosti za tu temu. Te teme su nama važne, ali mi ne možemo da im pomažemo ako su oni nešto predložili", rekao je.

Na konstataciju da su neki poslanici iz redova opozicije opravdano odsutni, rekao je da je onda odgovornost prisutnih da predsedniku Skupštine ukažu na taj problem.

"Onda se dođe do predsednika parlamenta, i kaže se kakva je situacija i da se dogovorimo da pomognemo oko kvoruma. Nije trećina na porodiljskom, mislim u slučaju Milice Đurđević Stamenkovski pošto se porodila", rekao je.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija