Politika

Marš pripadnika KBS u Južnoj Mitrovici uznemirio Srbe na Kosovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Kosovo online

23/06/2023

-

16:28

Marš pripadnika KBS u Južnoj Mitrovici uznemirio Srbe na Kosovu
Marš pripadnika KBS u Južnoj Mitrovici uznemirio Srbe na Kosovu - Copyright Telegram/@buntcg

veličina teksta

Aa Aa

Snimak velikog broja pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga koji marširaju Južnom Mitrovicom uznemirio je Srbe na KiM. Snimak se pojavio na društvenim mrežema u danu kada su pripadnici kosvske policije uhapsili još jednog Srbina, Nenada Orlovića iz Kosovske Mitrovice. Autentičnost snimka, kao i to da je nastao danas, potvrdio je kosovski ministar odbrane Armend Mehaj.

On je, naime, saopštio je da je takzovani Treći puk danas izveo marš koji je krenuo iz kasarne u Južnoj Mitrovici do sela Svinjare i nazad, ali tvrdi da to nema veze sa situacijom na severu Kosova. 

"Danas je Treći puk izveo kondicioni marš koji je bio planiran za naših 215 vojnika. Marš u Južnoj Mitrovici je krenuo od kasarne "Minatori" do sela Svinjare u okolini i vratio se u kasarnu. Ovakvi marševi su redovni, ova vežba je takođe bila deo godišnjeg plana i realizovana je danas. Apelujemo sve da ovakvim aktivnostima ne daju druge konotacije, jer marš nema veze sa bezbednosnom situacijom na severu Republike", napisao je Mehaj na Fejsbuku.

Dodao je da odgovornost za bezbednost građana na Kosovskoj policiji. 

"Odgovornost za bezbednost naših građana ima Kosovska policija, koja je zadužena za to i vrlo uspešno obavlja svoj posao. Molim vas ne verujte dezinformacijama i lažnim vestima", istakao je Mehaj. 

SL: Dužnost Euleksa i Kfora je da zaštite građane bez obzira na nacionalnost

Srpska lista ocenila je danas da se neosnovana i arbitrarna hapšenja koriste kao metod progona svega srpskog sa Kosova i Metohije, pred očima čitave međunarodne zajednice koja je "svojim ćutanjem dala prostor Kurtiju da se obračuna sa Srbima".

Istovremeno Srpska lista zahteva od Euleksa i Kfora, a imajući u vidu nameru da se neosnovanim hapšenjima zastraše Srbi na Kosovu i Metohiji, posebno na severu, da najhitnije rasporede svoje snage i garantuju mir i bezbednost svim građanima, i na taj način spreče Kurtija da izazove haos i odvede čitav Balkan u sukobe. 

"Njihova je dužnost i obaveza da zaštite građane bez obzira na nacionalnost jer je institucionalno nasilje koje Kurti sprovodi neizdrživo", navodi se u saopštenju.

To je saopšteno povodom hapšenja Nenada Orlovića, za koga se navosi da je  otet na radnom mestu u Kosovskoj Mitrovici od strane Kurtijevog režima, svega, ističe se, nekoliko sati nakon razgovora visokog predstavnika Evropske unije sa Kurtijem u Briselu.

"Nenad koji je porodičan čovek, otac četvoro dece je honorarno radio u auto perionici, da bi ostao na svom Kosovu i Metohiji i othranio svoju decu. Njegovim hapšenjem nastavlja se Kurtijev plan po kome pola Srba treba proterati a pola uhapsiti", navodi Srpska lista.
 

Komentari (0)

Srbija