Politika

Paprene posledice rampe na srpsku robu: Penali prištinskim privrednicima, Kosovu prete poskupljenja, gubici i za Beograd

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/06/2023

-

07:10

Paprene posledice rampe na srpsku robu: Penali prištinskim privrednicima, Kosovu prete poskupljenja, gubici i za Beograd
Paprene posledice rampe na srpsku robu: Penali prištinskim privrednicima, Kosovu prete poskupljenja, gubici i za Beograd - Copyright Euronews/Enes Radetinac

veličina teksta

Aa Aa

Zabrana uvoza srpske robe na Kosovo traje od 15. juna, a prema procenama Alijanse za biznis Kosova, vrednost ugovorene ili blokirane robe je oko 30 miliona evra. Pored direktne štete od zabrane uvoza koju trpe svi, pa i kosovska poslovna zajednica i građani, Evropska unija najavila je i blokadu evropskih fondova i projekata koje je podnela Priština, zbog odbijanja da deeskalira situaciju.

Kosovska vlada je sredinom juna zabranila uvoz robe poreklom iz Srbije, kao i ulazak kamionima sa srpskim registarskim tablicama. Takva odluka doneta je kao odgovor na hapšenje trojice kosovskih policajaca na teritoriji centralne Srbije. Kosovski policajci pušteni su u međuvremenu da se brane sa slobode, ali rampa na srpsku robu ostala je spuštena. Nije precizirano do kada će to tako ostati. 

Kako je za Euronews Srbija rekao Safet Grdžaliju, bivši predsednik Privredne komore Kosova, problem sa ovakvim blokadama je u više dimenzija. Nije reč, kako kaže, samo o ekonomskim dimenzijama, već i političkim, socijalnim, pa i psihološkim. 

"Dok se razvijeni svet danas takmiči sa inovacijama, mi se bavimo blokadama od prošlog veka. U tom kontekstu, zbog ovakve blokade gube svi, a najviše su pogođeni građani Kosova i poslovna zajednica Kosova. Ono što me najviše boli je ta gorka istina da je stvoreno takvo mišljenje da mi na Kosovo iz Srbije uvozimo pretežno keks i neke čokolade. Kada detaljnije gledate šta čini suštinu uvoza nećete verovatni, negde 70 odsto su to sirovine i materijali", rekao je on.

Podsetimo, i savetnik predsednika Privedne komore Srbije Nenad Đurđević rekao je ranije za Euronews Srbija da se procenjuje da srpska privreda svakog dana trpi direktnu štetu od milion do milion i trista hiljada evra zbog blokade, a da je indirektna šteta mnogo veća. 

Vrednost blokirane robe

Na osnovu proračuna Alijanse za biznis Kosova, cifra dostiže 30 miliona evra. Predsednik ove organizacije Agim Šahini je 21. juna na konferenciji za novinare rekao da su kompanije dužne da plaćaju kamatu prevoznicima koji su blokirani na granici.

Predsednik Privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna smatra da je kosovska vlada trebalo da se konsultuje sa privrednicima, ili da ih upozori na prekid uvoza robe iz Srbije, odnosno ulazak kamiona sa srpskim tablicama.

"Ne mogu da uđu u našu zemlju, a imaju velike troškove zbog međunarodnog transporta koji su ugovorili za uvoz iz Srbije, ili zbog plaćanja srpskim kompanijama", rekao je on ranije za Radio slobodna Evropa.

Međutim, kako objašnjava Grdžaliju, na Kosovu dominira takva politička agenda da ima malo prostora za razmišljanje o ekonomskim procesima. Građani su, dodaje on za Euronews Srbija, svesni toga da cene svakog dana rastu.

Euronews

"Bilo koja roba iz Srbije može da se zameni, istina je to, ali samo prevoz kao jedan ekonomski parametar, ako se analizira ova roba koja se dovozi iz Srbije se plaća nekih 500 evra transport, a iz bilo koje države EU iz koje dolazi transport košta 4.000-4.500 evra i onda se postavlja pitanje gde je tu konkurentnost, gde je tu rentabilnost i kako jednostavno mogu da budu niže cene na Kosovu", rekao je on.

On napominje da se na Kosovo uvozi i motorno ulje, gvožđe, iverica za nameštaj i dodaje da "ovo ludilo mora proći jer se ovako guši ekonomski razvoj i perspektiva".

Inače, Kosovo najviše robe uvozi iż Srbije, odnosno vrednost uvezene robe na dnevnom nivou je oko milion evra. U poslednjih pet godina Kosovo je iz Srbije uvezlo robu u vrednosti preko 1,3 milijardi evra, dok je Kosovo na srpsko tržište izvezlo oko 215 miliona evra.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da bi, ukoliko se situacija oko blokadę na granici ne promeni, moglo doći do poskupljenja na Kosovu.

EU najavljuje suspenziju fondova

I pored poziva međunarodne zajednice, pre svega EU i SAD, da dođe do deeskalacije na terenu, blokad i dalje nije okončana. Istovremeno, zvaničnik Evropske komisije Jan Gert Kopman izjavio je da će to telo predložiti listu sankcija vlastima u Prištini zbog nepoštovanja zahteva za deeskalaciju na severu Kosova.

"Sankcije obuhvataju zaustavljanje rada tela u okviru Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanju, suspendovaćemo planiranje finansija za Kosovo i predloga u okviru investicija za Zapadni Balkan", izjavio je Kopman na sednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET).

Generalni direktor Generalnog sekreterijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Kopman izjavio je da će prema Kosovu biti obustavljane i podrška kroz proces javnih nabavki i potpisivanje novih ugovora kao i posete na visokom nivou.

"Ja sam uvek mislio da je dijalog najveće oružje i najbolje oružje za rešavanje problema. Mislim da ovaj dijalog gubi više smisao jer bukvalno 20 godina da se dogovaraju i da ne dođe ni do kakvog konačnog rešenja, mislim to nije bruka samo za Kosovo, za Srbiju nego za celi Zapadni Balkan. U tom kontekstu mislim da svi moraju da budu ozbiljniji, da učestvuju, da se ide ka tome da se nađe neko rešenje jer moraju shvatiti da Zapadni Balkan nikada neće imati neku ekonomsku perspektivu ako ne rešava taj zajedniki imenik koji ih guši, a taj zajednički imenik je početna stabilnost. Kako ćemo mi imati političku stabilnost ako se bavimo ovakvim stvarima koje se događaju u poslednje vreme", rekao je Grdžaliju.

Kako dodaje, negativne posledice su tu, i biće ih i dalje.

"Problem je u tome što i pored toga što ima takvih najava (sankcija), to nije od nekog značaja, ljudima u vlasti to izgleda kao da je ništa. Posledice svega ovoga će biti u tri vremenske dimenzije - kratkoročne, srednjoročne i dugoročne, a naše generacije će platiti skupo ceo eksperiment koji se događa na ovim prostorima", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija