Politika

Priština proglasila terorističkim organizacijama "Civilnu zaštitu" i "Severnu brigadu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

29/06/2023

-

12:44

Priština proglasila terorističkim organizacijama "Civilnu zaštitu" i "Severnu brigadu"
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Kosova proglasila je "Civilnu zaštitu" i "Severnu brigadu" terorističkim organizacijama. Radi se o organizacijama koje, kako je naveo u predlogu kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, navodno deluju na severu Kosova. On je takođe rekao da su pripadnici tih organizacija odgovorni za tenzije u četiri opštine na severu.  

Članovi vlade su usvojili Svečljin predlog na jutrošnjoj sednici, a protiv je glasao jedino ministar za povratak i zajednice Nenad Rašić.

"Na osnovu procena bezbednosnih institucija Republike Kosovo, civilna formacija 'Civilna zaštita'  i njena komponenta 'Severna brigada'  predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju ustavnom poretku i bezbednosti Republike Kosovo“, zaključio je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kurti je pomenuo akcije koje su, po njegovim rečima, preduzele ove grupe, kao što su napadi na KFOR, novinare i druge građane.

"Napadi na građane i vojnike Kfora, opasno oštećenje javne i privatne imovine, prinuda na nasilne proteste itd., akcije su koje preduzimaju ove grupe. Dakle, civilna odbrana i severna brigada su proglašene terorističkim organizacijama", zaključio je Kurti.

On se na početku današnje sednice, osvrnuo i na najavljene mere Evropske unije, rekavši da zbog toga nema ogorčenja na Kosovu, ni među narodom, ni u vladi.

“Povremeno smo bili kritični prema EU, ali nikada cinični ili ogorčeni. Nismo ni danas. Kada smo podneli prijavu za prijem u decembru prošle godine, to smo učinili verujući da zaslužujemo da budemo deo ove organizacije u dogledno vreme, jer verujemo u EU. I danas imamo istu veru“, istakao je Kurti, dodavši da je Kosovo u svim izveštajima Evropske komisije ocenjeno kao pozitivan primer u regionu.

Pravnik iz Kosovske Mitrovice Marko Jakšić kaže za Euronews Srbija da organizacije "Severna brigada" i "Civilna zaštita" ne postoje formalno, već samo samo u Kurtijevoj glavi i navodi kako odluka Prištine da ove organizacije terorističkim mogu da dovedu u opasnost ljude na Kosovu, pošto je sada svako potencijalni terorista.

"Očigledno je da su uplašeni otporom koji vide na severu pa pokušavaju da ga kriminalizuju. Izmišljaju protivnike koji ne postoje da bi sutra krenuli u neka razračunavanja sa ljudima sa severa. Otpor ovih ljudi je miran, zbog čega se izmišljaju terorističke organizacije kako bi se opravdalo hapšenje ljudi", rekao je Marko Jakšić.  

Dodaje kako je namera Prištine da ovime kriminalizuje Srbe na Kosovu tako što će ih povezivati sa organizacijama koje ne postoje.

"Premijer Kurti ne razumeve političke zahteve Srba sa Kosova, pokušava da ih uguši silom, specijalnim jedinicama, hapšenjima. Svaka noć u Mitrovci liči na noć u Srbici tokom 90-ih godina i to je strašno. To nije normalno za Evropu, da se tako nešto radi", rekao je Jakšić. 

Što se tiče EU, smatra da ona ne vodi proces, već samo u njemu učestvuje i da nema aktivu ulogu.

"EU ne razume stanje na terenu i vidi izlaz iz problematike samo u izborima. Pre nekoliko meseci mi smo napustili institucije i bojkotovali izbore zato što ne želimo da se vratimo na stanje koje je bilo u tom trenutku. Oni i dalje žive u uverenju da bez novih rešenja mogu da normalizuju stvari. Mi se na nažalost na Kosovu sada nalazimo kao u periodu sukoba 1999. godine", kaže jakšić

Komentari (0)

Srbija