Politika

Borelj o situaciji na Kosovu: Ukoliko strane ne doprinesu miru, to će imati svoju cenu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2023

-

14:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da će jedna od tema na samitu Evropskog saveta biti i Kosovo, kao i da će obe strane snositi posledice ukoliko ne dođe do smirivanja situacije.

"Radimo na tome da se izbegnu tenzije i da se stanje vrati u normalu. Zemlje članice su odlučile, na poslednjem sastanku Evropskog saveta, da se preduzmu mere, ekonomske i političke, kako bi stranama bilo jasno da će, ako ne budu doprinele miru, to imati svoju cenu", rekao je Borelj novinarima uoči početka samita Evropskog saveta.

Rekao je i da će glavne teme na samitu biti situacija u Ukrajini i Rusiji, Kina, odnosi sa Južnom Amerikom i krijumčarenje ljudi.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je naveo da podržava napore koje ulaže visoki predstavnik Žozep Borelj.

"Želim da kažem i da podržavamo ideju da se što pre održi konferencija sa nekim zemljama članicama koje su veoma aktivne u tome da podrže napore za medijaciju, u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama, zato što osećamo da smo u prethodnim mesecima videli neke poteškoće, kako postaju razlozi za eskalaciju. Mislim da je došlo vreme da imamo globalni pristup, a onda da napravimo jasne korake u smislu normalizacije. I to je veoma važno - želimo da pokušamo da uradimo najbolje za Zapadni Balkan, zajedno sa Zapadnim Balkanom", poručio je MIšel. 

 

Šta piše u zaključcima za koje se očekuje da će biti usvojeni?

Podsetimo, Euronews Srbija je imao uvid u tekst zaključaka za koje se očekuje da će biti usvojeni večeras. U njima, između ostalog, evropski predsednici i premijeri osuđuju nedavno nasilje na severu Kosova i pozivaju na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu elemenata izloženih u planu Evropske unije koje je od 3. juna 2023. godine.  

"Strane treba da stvore uslove za prevremene izbore u četiri opštine na severu Kosova. Neuspeh deeskalacije tenzija imaće negativne posledice", navodi se u tekstu zaključaka.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

Dalje se navodi  kako je neophodan "nastavak dijaloga pod okriljem EU i brza implementacija dogovora o putu kao normalizacijii i aneksa o implementaciji", što, kako se navodi, uključuje i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Stoltenberg pozvao na deeskalaciju: NATO radi zajedno sa EU

U međuvremenu je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao sve strane na Kosovu da deeskaliraju situaciju i uzdrže se od akcija koje mogu još više da povećaju tenzije.

On je u zajedničkom obraćanju novinarima sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, a uoči sednice Evropskog saveta rekao, da bi i Beograd i Priština trebalo "u dobroj veri" da se vrate dijalogu uz posredstvo EU.

Tanjug/AP/Sergei Grits

 

"NATO zajedno sa EU radi na brojnim pitanjima, jedno od njih je Kosovo. situacija na Kosovu pokazuje koliko je neophodna saradnja NATO i EU. Mi snažno podržavamo napore EU u vođenju dijaloga", rekao je Stoltenberg.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija