Politika

Ministri spoljnih poslova EU o situaciji na Kosovu: Borelj predstavio izveštaj o razgovorima, fokus na deeskalaciji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/06/2023

-

14:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih poslova EU zasedali su u Luksemburgu na redovnom sastanku, tokom kojeg su, pored ruske agresije na Ukrajinu, razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je posle sastanka da ponovo moraju da se održe izbori na severu Kosova uz učešće Srba, što je jedan od koraka evropskog plana za smirivanje situacije na terenu.

 

Kako javlja dopisnica Euronews Srbija iz Luksemburga, Borelj je istakao da su ministri spoljnih poslova zemalja članica rekli da su zabrinuti zbog situacije na severu ksoova, da pozivaju na hitnu deeskalaciju, ali da su isto tako svi spremni da preduzmu određene mere ukoliko do te deeskalacije ne dođe.

Što se tiče mera, pitanje koje je postavljeno Borelju jeste šta one zapravo podrazumevaju, da li će se one odnositi i na Beograd i na Prištinu i koliko dugo će zemlje članice čekati da se ispuni ono što se traži, a to je prvenstveno održavanje izbora za gradonačelnike u četiri opštine na severu, Borelj nije mnogo precizirao ni na koga će se odnositi, ni kada će stupiti. Rekao je da će se u narednim danima o tim merama razgovarati.

"Mere su političke i finansijske. Zemlje članice i EK mogu da razmotre preduzimanje političkih mera, da ograniče političke kontakte, kao i da preuzmu finansijske mere kako bi se naša saradnja uskladila sa njihovim ponašanjem. Rekao sam i zemljama članicama kada su u pitanju mere, one moraju da budu proporcionalne i reverzibilne", rekao je Borelj. 

Borelj je inače rekao da će situacija na Kosovu biti treća tema danas na sastanku, na kome će dominirati situacija u Ukrajini  

"Eskalacija se nastavlja, nećemo to tolerisati"

Podsetimo, u četvrtak su u Briselu bili kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Oni su došli na poziv Žozepa Borelja i razgovarali su sa njim i sa Lajčakom, ali nije bilo trilateralnog susreta.  

Samo dan nakon tog susreta ponovo su narasle tenzije. U Kosovskoj Mitrovici je uhapšen još jedan Srbin, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović je od KFOR-a zatražio preduzimanje hitnih mera u zaštiti srpskog naroda na Kosovu.  

Tanjug /AP/Virginia Mayo

 

Tog dana se oglasio Žozep Borelj na tviteru. "Veoma smo uznemireni zbog situacije na severu Kosova: vansudska hapšenja kosovskih Srba i marš Kosovskih bezbednosnih snaga u južnoj Mitrovici, a sve to praćeno teškom retorikom iz Srbije. Uprkos jučerašnjem kriznom sastanku, eskalacija se nastavlja i postaje opasna. Nećemo to tolerisati", napisao je on na Tviteru. 

Fajon: Tema kako da se deeskaliraju tenzije 

Uoči današnjeg sastanka u Luksemburgu, ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon je rekla da će tema biti šta je neophodno za deeskalaciju tenzija i bezbednost građana". 

Ona je istakla i da je 20 godina od samita u Solunu važno da se pošalje snažan politički signal "u svetlu proširenja i partnerstva sa prijateljima na istoku". 

Istakla je da EU mora blisko da sarađuje sa Zapadnim Balkanom i da se vodi računa da se niko ne izostavi. 

"Situacija je izuzetno zabrinjavajuća i tenzije rastu, mladi odlaze", rekla je ona. 

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je da je EU zabrinuta zbog situacije i nedavnih dešavanja na Kosovu i Metohiji. Kada se radi o proširenju EU, on je rekao da bi taj proces morao da ostane visoko na agendi EU.   

Lajčak: Ostajemo u kontakstu sa obe strane i pratićemo razvoj na terenu 

Podsetimo, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i prištine Miroslav Lajčak je uoči dolaska Vučića i Kurtija u Brisel boravio u SAD. On je izjavio da je nedavno imao produktivne razgovore u Vašingtonu o situaciji na Zapadnom Balkanu i zajedničkim naporima SAD i EU za deeskalaciju stanja na severu Kosova. 

"Bilo je veoma važno otići u SAD i uporediti zabeleške sa mojim kolegama tokom osetljivog vremena. Sreo sam se sa podsekretarom SAD Viktorijom Nuland i specijalnim savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom. Podelili smo zajedničku procenu o situaciji na severu Kosova. Naglasili smo značaj momentalne deeskalacije i povratka dijalogu pod okriljem EU", naveo je Lajčak sinoć na Fejsbuku. 

Tanjug/AP/Fred Sierakowski

 

On je dodao da je sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom razmenio utiske o situaciji u regionu, kao i da je pričao  sa još nekim američkim zvaničnicima. 

"Naša bliska saradnja i snažna podrška Amerike je vrlo značajna. Ovi razgovori su uglavnom usmereni na bezbednosnu situaciju, neophodne korake ka deeskalaciji i smeru kojim će ići dijalog i Zapadni Balkan, generalno", istakao je Lajčak. 

On je dodao da se vratio u Brisel kako bi pomogao visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju u sazivanju kriznog menadžmenta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. 

"Naš cilj bio je da nađemo izlaz iz situacije na severu Kosova, koja je nastavila da bude napeta. U ime EU, predstavili smo jasna očekivanja obema stranama, koja se zasnivaju na tri elementa: deeskalaciji, novim izborima i povratku implementaciji sporazuma iz Ohrida. Narednih dana, ostaćemo u bliskom kontaktu sa obe strane, dok ćemo paralelno pažljivo pratiti razvoj na terenu", rekao je Lajčak. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija