Politika

Petković: Sudska, a ne politička odluka - borićemo se za oslobađanje svih uhapšenih

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2023

-

12:23

Petković: Sudska, a ne politička odluka - borićemo se za oslobađanje svih uhapšenih
Petar Petković - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je odluka Višeg suda u Kraljevu, da se potvrdi optužnica protiv trojice kosovskih policajaca i da se oni puste da se brane sa slobode, sudska a ne politička odluka i istakao da će se Srbija boriti za sve Srbe uhapšene na KiM.

On je za Tanjug rekao da to znači da se nastavlja sudski proces, "s obzirom na to da su trojica Kurtijevih specijalaca optuženi za krivično delo nedozvoljeno nošenje i posedovanje oružja i eksplozivnih materija u skladu sa krivičnim zakonikom Republike Srbije". 

"Mi ovde imamo odluku suda, bez obzira na to da li smo time zadovoljni ili ne, Srbija je pravna država i ovde sudske odluke moraju da se poštuju za razliku od Prištine gde ne postoje ni sud ni sudije, ni tužilaštvo već sve odluke donose Kurti i Svečlja koji spiskovima hapse Srbe, iznose nepostojeće dokaze i sve ono suprotno od pristupa koji vlada u centralnoj Srbiji", rekao je Petković.

On je rekao da će Srbija nastaviti da se bori za svakog Srbina uhapšenog na severu Kosova i naglasio da razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem neće biti dok svi ne budu na slobodi.

"Problem je što u Prištini nemate vladavinu prava već ludaka Kurtija koji hapsi, iznosi dokaze i drži ljude u privtvoru. U centralnohj Srbiji imate vladavinu prava gde postoji nezavisna sudska grana vlasti i koja sama donosi odluke. To je odlika suda ne politička odluka i nastavićemo da se borimo za svakog našeg čoveka, svakog Srbina", rekao je Petković.

Kako je rekao, u ovom trenutnu poseban pritisak vršiće se na predstavnike međunarodne zajednice koji moraju da učine sve da Srbi budu na slobodi.

"To je uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija