Aktuelno

Sud u Kraljevu potvrdio optužnicu protiv uhapšenih kosovskih policajaca i ukinuo im pritvor, braniće se sa slobode

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/06/2023

-

10:25

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Kraljevu je potvrdio optužnicu protiv kosovskih policajaca koji su uhapšeni na teritoriji Srbije i doneo je rešenje kojim je okrivljenima ukinut pritvor. Oni će se braniti sa slobode, a nakon odluke suda su dovedeni automobilom do administrativnog prelaza Merdare i peške su prešli na kosovsku stranu. Tamo su ih sačekala dva automobila kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, javlja reporterka Euronews Srbija. 

U saopštenju Višeg suda u Kraljevu se navodi da im je vanpretresno veće "ukinulo pritvor nakon što je pokrenut postupak i nakon što je podignuta opštužnica od strane Višeg javnog tužioca u Kraljevu protiv osumnjičenih lica B.S., R.Z. i Š.M., zbog jednog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materijala".

"Vanpretresno veće Višeg suda u Kraljevu je potvrdilo optužnicu protiv navedenih okrivljenih i donelo rešenje kojim je okrivljenima ukinut pritvor", navedeno je.

Ranije danas je sekretar Kancelarije za vezu Prištine u Beogradu Fatmir Hadžoli objavio da je na putu za Kraljevo gde se očekuje pojavljivanje pred sudom trojice kosovskih policajaca koji su uhapšeni na teritoriji centralne Srbije 14. juna. 

"Na putu za Kraljevo, gde se očekuje da se trojica policajaca Rifat Zekja, Bećir Sefi i Mustafa Šemi ponovo pojave pred sudom", naveo je Hadžoli na Fejsbuku.

Prethodno je na predlog Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu sud 16. juna odredio do 30 dana pritvor za Sefija (58), Zekju (48) i Šemija (62), koji su uhapšeni 14. juna u selu Gnjilica.

Tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenu istrage protiv trojice osumnjičenih zbog sumnje da su izvršili po jedno krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i ekspolozivnih materija.

Sva trojica uhapšenih su bili pod punom ratnom opremom, naoružani sa tri automatske puške, municijom, mapama, GPS uređajima i drugom opremom.

"Orban visoko ceni potez koji je preduzet u vreme ozbiljnih izazova"

Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije danas obavestio mađarskog premijera Viktora Orbana da će, prema zahtevu formulisanom na njihovom sastanku prošle nedelje, Srbija ''pustiti iz pritvora trojicu uhapšenih kosovskih specijalaca''.

''Viktor Orban visoko ceni potez koji je srpski predsednik preduzeo, u vreme ozbiljnih izazova, i čija odluka je jasan dokaz dubokog prijateljstva srpskog i mađarskog naroda i strateške saradnje dve zemlje'', napisao je Sijarto na svom nalogu na Fejsbuku.

Kurti potvrdio da su kosovski policajci pušteni

Kosovski premijer Aljbin Kurti je potvrdio da su trojica pripadnika kosovske policije puštena iz pritvora.

''Iako smo radosni što su se vratili svojim porodicama, ova otmica predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i mora biti ukorena. Agresija srpske strane mora da se smatra odgovornom'', napisao je Kurti na svom Tviteru.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani zahvalila je danas SAD na, kako je navela, "svemu što je ta zemlja uradila kako bi bila puštena trojica kosovskih policajaca, koja su držana u pritvoru u Kraljevu".

Osmani je na konferenciji za novinare, posle sastanka sa guvernerkom države Ajove Kim Rejnolds, ponovila tvrdnje da su trojica kosovskih policajca "držani kao taoci", prenela je Koha. 

Komentari (1)

Rale

26.06.2023 10:57

To su oni kosovski specijalci? Teroristi? 62g, 58 g?

Srbija