Politika

DAN NAKON KRIZNE RUNDE U BRISELU Nova akcija kosovske policije u Zvečanu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/06/2023

-

08:06

DAN NAKON KRIZNE RUNDE U BRISELU Nova akcija kosovske policije u Zvečanu
Euronews/Vladislav Ćup/FoNet/EU - Copyright Euronews/Vladislav Ćup/FoNet/EU

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nedavnih dešavanja na severu Kosova, u Briselu je u četvrtak održana krizna runda dijaloga u Briselu, ali se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti nisu sastajali. Nakon susreta sa evropskim zvaničnicima, Vučić je naveo da je upozorio evropske posrednike da su Srbi u teškoj poziciji "zbog terora kosovskog premijera", dok je sa druge strane Kurti poručio da su policijske akcije na severu "reakcije na nasilne ekstremiste". Šef evropske diplomatije Žozep Borelj zatražio je organizovanje novih izbora na severu što je pre moguće, uz učešće Srba i naveo da je neprihvatljivo protivpravno hapšenje i maltretiranje zatvorenika. Za to vreme, prevoznici sa srpskim tablicama i dalje čekaju na administrativnim prelazima. U međuvremenu, uhapšen je još jedan Srbin u Severnoj Mitrovici.

Ključni događaji:

  • Održana krizna runda sastanaka u Briselu, bez susreta "oči u oči" Vučića i Kurtija
  • Uhapšen još jedan Srbin na Severu
  • U Južnoj Mitrovici održan marš Kosovskih snaga bezbednosti
  • Borelj: Nećemo tolerisati dalju eskalaciju
  • Radoš Petrović pušten iz pritvora
  • Osmorica Srba uhapšena od dolaska albanskih gradonačelnika u zgrade opština na severu KiM
  • Prevoznici sa srpskim tablicama i dalje čekaju na administrativnim prelazima
  • Priština dozvolila ulaz onima koji prevoze stranu robu bez obzira na talice, dok roba iz centralne Srbije i dalje ne može u pokrajinu

23.27 RTS: Borelj će u ponedeljak izvestiti ministre spoljnih poslova EU o stanju na Severu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj u ponedeljak će izvestiti ministre spoljnih poslova EU o stanju na severu Kosova i zatražiti podršku za evropski plan za smirivanje tenzija, objavila je danas Radio-televizija Srbije, pozivajući se na diplomatske izvore iz Brisela.

Diplomatski izvori ne isključuju mogćnost da bi na sastanku moglo da bude reči o dodatnim merama, u slučaju da ne dođe do deeskalacije tenzija.

Borelj će evropske ministre obavestiti o rezultatima razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ali i o daljim koracima u rešavanju krize.

21.55 Svečlja: Sprečili smo teroristički napad

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja navodi da je akcija policije u Zvečanu organizovana radi "sprečavanja terorističkog napada".

"Identifikovan je automobl beogradskih tablica, udaljen oko 100 metara od opštine Zvečan, u kojem su bile veće količine naoružanja, eksploziva i razne municije, uključujući zolju, osu, eksploziv, automatsko oružje, šok bombe, vojne uniforme i torbe. Sva ova sredstva su bila namenjan i služe za izvođenje terorističkih napada na građane i institucije Republike Kosovo", naveo je Svečlja u objavi na Fejsbuku i nastavio:

"Ovo je još jedan dokaz da Srbija kroz ovakve grupe i organizacije ima za cilj da destabilizuje našu zemlju. Kosovska policija, zajedno sa svim drugim bezbednosnim agencijama, nastavlja sa svojim angažovanjem da sprečavanju svakog mogućeg dela u cilju ugrožavanja bezbednosti naše zemlje. Ovaj slučaj potvrđuje informaciju dobijenu od bezbednosnih institucija da su poslednjih nedelja sa teritorije Srbije automobili i druga vozila sa vojnim oružjem ušli na Kosovo", zaključuje u objavi.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković zakazao je vanredno obraćanje javnosti sutra u 10 časova.

20.11 Nova akcija kosovske policije u Zvečanu

Veliki broj kosovskih specijalaca trenutno se nalazi u Zvečanu, saznaje Euronews Srbija. U Zvečanu je blokirana glavna ulica, a specijalci se nalaze na nekoliko raskrsnica u samom gradu.

Građani su vidno uznemireni zbog prisustva velikog broja naoružanih policajaca, a kako saznajemo, najveći broj specijalaca se nalazi u naselju Kolonija, koje se nalazi u blizini zgrade opštine.

Kako nezvanično saznajemo, razlog za pojačano prisustvo kosovske policije u Zvečanu je sumnja da se u jednom automobilu nalazi veliki broj eksplozivnih sredstava.

Podsetimo, danas su kosovski specijalci uhapsili Nenada Orlovića u severnom delu Kosovske Mitrovice, a kako je ranije najavio kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, nastaviće se dalja hapšenja.

19.27 Petković: Puštanje Srbina iz Zvečana na slobodu je pobeda pravde

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas povodom puštanja na slobodu Srbina Radoša Petrovića koji je prvi uhapšen u Zvečanu da je pobedila pravda i poručio da svih osmoro Srba koji su uhapšeni moraju biti oslobođeni.

''Pravda je pobedila, Radoš Petrović je pušten na slobodu! Zašto je bio utamničen 26 dana, kad svi znaju da nije bio kriv o čemu postoje i dokazi?  Osmoro Srba je uhapšeno na pravdi Boga i svi moraju da budu oslobođeni! Borićemo se za sve njih dok ne budu opet sa svojim porodicama!'', napisao je Petković na svom nalogu na Tviteru.

18.56 Borelj: Veoma smo uznemireni zbog situacije na Severu

Šef diplomatije EU oglasio se dan nakon kriznog sastanka u Briselu koji je odvojeno održao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

"Veoma smo uznemireni zbog situacije na severu Kosova: vansudska hapšenja kosovskih Srba i marš Kosovskih bezbednosnih snaga u južnoj Mitrovici, a sve to praćeno teškom retorikom iz Srbije. Uprkos jučerašnjem kriznom sastanku, eskalacija se nastavlja i postaje opasna. Nećemo to tolerisati", napisao je on na Tviteru.

18.54 Pušten Srbin koji je prvi uhapšen na severu Kosova i Metohije

Radoš Petrović koji je uhapešen 29. maja na protestu u Zvečanu zajedno sa Dušanom Obrenovićem, pušten je uz plaćeno jemstvo, potvrdila je za za Euronews Srbija njegova supruga Jelena Petrović.

Kosovske vlasti teretile su Radoša Petrovića za napad na lica pod međunarodnom zaštitom, međutim, na snimcima koje su lokalni mediji, dostavili advokatima, vidi se da su Petrović i Obrenović privedeni pre početka sukoba. Petrović je u pritvoru proveo 26. dana.

16.33 Priština: Podignuta optužnica protiv Srbina M. Đ. zbog navodnog ratnog zločina

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova podiglo je optužnicu protiv Srbina M. Đ. iz sela Vitomirica u opštini Peć na Kosovu i Metohiji zbog navodnog ratnog zločina protiv civilnog albanskog stanovništva. M. Đ. je optužen da je navodno za vreme rata na KiM od januara 1998. do 21. juna 1999. godine, u selu Ozrim u opštini Peć, kao pripadnik srpskih policijskih i vojnih snaga, 7. maja 1999. najpre učestvovao u opkoljavanju sela, a zatim pucao na civilno stanovništvo kada je ubijeno 19 albanskih civila, objavila je Koha. Kako se navodi, M. Đ. se nalazi u pritvoru.

16.28 Marš pripadnika KBS u Južnoj Mitrovici uznemirio Srbe na Kosovu

Snimak velikog broja pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga koji marširaju Južnom Mitrovicom uznemirio je Srbe na KiM. Snimak se pojavio na društvenim mrežema u danu kada su pripadnici kosovske policije uhapsili još jednog Srbina, Nenada Orlovića iz Kosovske Mitrovice. Autentičnost snimka, kao i to da je nastao danas, potvrdio je kosovski ministar odbrane Armend Mehaj. Opširnije u posebnom tekstu.

16.08 Mojsilović: Obavestili smo KFOR da sa zebnjom pratimo događaje na KiM i zahtevamo hitne mere u zaštiti srpskog naroda

Načelnik generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je danas da je obavestio komandanta KFOR-a da sa velikom zebnjom prate događaje na Kosovu i Metohiji i da "zahtevamo preduzimanje hitnih mera u zaštiti srpskog naroda i prava na opstanak". Opširnije u posebnom tekstu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

12.51 Treći dan protesta u Gračanici zbog hapšenja Dragiše Milenkovića

U Gračanici već treći dan se održavaju protesti zbog hapšenja Dragiše Milenkovića iz Kišnice, koga vlasti u Prištini terete za navodni ratni zločin. Veliki broj ljudi okupljen je i danas ispred policijske stanice u Gračanici, a građani traže da se prestane sa progonom i hapšenjima srpskog naroda. Dragiša Milenković uhapšen je 21. juna u Kišnici, a na teret mu se stavlja da je počino ratni zločin na KiM u periodu od 1998. do 1999. godine kada je radio kao čuvar u zatvoru. Juče je Dragiši Milenkoviću određen pritovor od 30 dana.

12.29 Najnoviji izveštaj reporterke Euronews Srbija sa Kosova

Euronews

11.18 Kancelarija za KiM: Hapšenje nije slučajno tempirano jutro posle dijaloga

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su pripadnici "Kurtijeve specijalne policije uhapsili su danas Srbina Nenada O. iz Kosovske Mitrovice i to samo dan nakon dijaloga u Briselu koji na svaki način sabotira Kurti i uprkos porukama vidokog predstavnika za spoljnu politiku Žozepa Borelja da Priština mora da prestane sa neosnovanim i arbitrarnim hapšenjima".

Kako se navodi, ovo hapšenje koje nije slučajno tempirano na jutro posle dijaloga u Briselu, jasno pokazuje da Aljbin Kurti neće smirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije, neće deeskalaciju već hoće nove krize i tenzije na terenu.

"Nenad, inače radnik komunalnog preduzeća iz Kosovske Mitrovice i otac četvoro dece, uhapšen je jutros kada su ga u autoperionici opkolili pripadnici Rosu, sa uperenim automatskim oružjem. Njemu će odmah preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju biti obezbedjen advokat i pravna pomoć, a o novom hapšenju odmah su obavešteni i predstavnici medjunarodne zajednice. Nenad je osmi Srbin koji je uhapšen od izbijanja krize na severu Kosova i Metohije čime Kurti i njegova eskadroni nasilja žele da slome otpor mirnog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i proglase ih kriminalcima samo zato što pružaju miran i nenasilan otpor teroru Prištine.Evidentno je da Kurti neće dijalog ni mir, već želi da pohapsi sve Srbe i izazove sukobe i zapali ne samo prostor Kosova i Metohije već i čitav region", navodi se u saopštenju.

10.28 Novo hapšenje u Severnoj Mitrovici

U Severnoj Mitrovici uhapšen je još jedan Srbin, saznaje Euronews Srbija. Kosovska policija je potvrdila hapšenje N.O. iz Kosovske Mitrovice zbog, kako navode u saopštenju, napada i ugrožavanja osoba pod međunarodnom zaštitom. On se sumnjiči da je, po policijskim dokazima, učestvovao u napadu, kako  tvrde, na vojnike Kejfora 29. maja ove godine.

Hapšenje se dogodilo u blizini autobuske stanice, kad su specijalci kosovske policije u oklopnim vozilima opkolili i zatim priveli muškarca N. O. Za sada nije poznat razlog njegovog hapšenja.

Podsetimo, od dolaska albanskih gradonačelnika u opštine na severu Kosova, uhapšeno je osmoro Srba, a meštani Gračanice i Raniluga juče su protestvovali zbog hapšenja Dragiše Milovanovića.

Protesti ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zvečanu i Zubin Potoku ušli su u 26. dan kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog prisustva kosovskih specijalaca, nametanja nelegitimnih albanskih gradonačelnika i neosnovanih hapšenja sunarodnika koja su se dogodila u proteklim nedeljama.

Euronews/Anđelka Ćup

 

10.13 Odluka o sankcijama u ponedeljak?

Ukoliko ne dođe do dogovora o smirivanju situacije na severu Kosova, očekuje se da će EU u ponedeljak doneti odluku o uvođenju sankcija stranama u dijalogu, piše Gazeta ekspres.
Prištinski portal navodi da će odluka o sankcijama biti doneta na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije, koji će biti održan 26. juna.

Unija je pre nekoliko dana predložila svoj plan u tri tačke, koji podrazumeva da gradonačelnici četiri opštine na severu svoje dužnosti obavljaju u alternativnim objektima, povlačenje kosovske policije sa severa i odustajanje Srba od protesta, kao i organizovanje novih izbora.

10.02 Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija iz Gračanice

Euronews

09.56 Janjić: Mora da se reši razlog zbog kog su Srbi izašli iz institucija, pa da se priča o izborima

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je za Euronews Srbija da se sada bavimo posledicama incidenata i aktivnosti Prištine, ali da to nije suština krize.

"Taj problem mora da se reši, razlozi zbog kojih su Srbi izašli iz institucija da bi tek onda pričali o izborima i drugim tehničkim i političkim pitanjima", rekao je on.

Kada je reč o posledicama koje bi mogli da snose Beograd i Priština ukoliko se situacije ne deeskalira, Janjić kaže da je za sada jasno sa kakvim se sankcijama suočava Priština.

"Prvo vas ne zovu na sastanke, onda vam ne dolaze više u posetu, zatim prestaju da vas podržavaju,e vo u ovom slučaju za izbnor u Savet Evrope, i onda na kraju dođu finansijske sankcije, to je što se tiče Kosova već jasno šta će se primenjivati dok ne promeni politiku, a i kad promeni, sankcije će neke ostati. Lako je uvesti sankcije, teško je suspendovati. Srbija je u riziku od sankcija takođe i to dvostrukih. Prve su ove EU, a drugo je naši odnosi sa NATO, taj vid sankcija bi bio mnogo jači nego što može EU, barem u prvim mesecima da primeni. Na kraju krajeva to su one sankcije sa kojima su upoznati Vučić i Kurti kad su prihvatali sporazum o putu ka normalizaciji.

Euronews

 

08.46 Pogledajte uključenje dopisnice Euronews Srbija iz Brisela

Euronews

07.44 Nastavljeni protesti

Nastavljeni su protesti Srba u Gračanici i Ranilugu zbog hapšenja Dragiše Milenkovića - sedmog Srbina uhapšenog od dolaska albanskih predsednika u zgrade opština na severu pokrajine. Milenkoviću je određen pritvor do 30 dana.

Blokada na administrativnim prelazima za kamione sa stranom robom je završena, ali je ulaz na Kosovo i Metohiju i dalje zabranjen za kamione koji prevoze srpsku robu, prenosi RTS.

07.33 Kurti: Policijske operacije na Severu reakcije na nasilne ekstremiste

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u obraćanju medijima nakon drugog sastanka sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom saopštio da su "policijske operacije na severnom delu Kosova reakcije na razne nasilne ekstremiste".

To nisu akcije policije nego reakcije zbog toga što kriminalne grupe, nasilni ekstremisti su napali KFOR, našu policiju, i novinare. Zato najpre treba da se rešimo ovih kriminalnih elemenata u tom delu naše države, a potom smo obećali da će biti manje prisustva naše policije u ovim zgradama", rekao je Kurti.

07.29 Šta je potrebno za deeskalaciju na KiM?

Situacija na Kosovu i Metohiji iz dana u dan se sve više komplikuje, a o regionalnom sukobu i krizi koja može dovesti do žrtava ukoliko ne dođe do smirivanja tenzija, govore i strane diplomate. U cilju deeskalacije nasilja predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj danas je u Briselu razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega je rekao da misli da dva lidera "razumeju ozbiljnost situacije". Situacija na Kosovu bila je tema i emisije Direktno sa Minjom Miletić, čiji su sagovornici upozorili da je pritisak međunarodne zajedice jedini ključ za deeskalaciju.

Euronews

07.13 Šta je Vučić rekao nakon sastanka sa predstavnicima EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa evropskim posrednicima povodom deeskalacije situacije na Kosovu i Metohiji da će razgovori biti nastavljeni na dnevnom nivou jer smatramo da su mir i stabilnost od ključnog značaja, ali da su upozorili evropske posrednike da su Srbi u teškoj poziciji zbog terora kosovskog premijera Aljbina Kurtija. 

Upitan da li su evropski posrednici insistirali na trilaterlanom susretu na kome bi se našao zajedno sa Kurtijem na stolu, Vučić je rekao da je uvek došao na svaki razgovor i da smatra da je dijalog blagorodan i lekovit i da je važno da se razgovara da svaki problem prevazilazimo tako. 

"Ali, u ovom trenutku, ne vidim nijedan razlog za razgovor sa čovekom koji svaki dan proizvodi provokacije jer to je njegova fanatična ideologija, i mislim da bi (razgovor utroje) doneo štetu i zato smatram da je to besmisleno", rekao je Vučić. Detaljije o Vučićevom obraćanju u Briselu pročitajte u posebnoj vesti

Euronews Srbija

 

07.00 Borelj: Novi izbori što je pre moguće sa punim učešćem Srba

Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je da je EU bila jasna tokom razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, da do deeskalacije mora doći odmah i bezuslovno. Borelj je izjavio je da su stranama u Briselu predstavljena njihova jasna očekivanja - Kosovu da odmah suspenduje policijske operacije u okolini zgrada opština na severu Kosova i da četiri gradonačlenika privremeno obavljaju svoje dužnosti van tih zgrada, a za Srbija da obezbedi da se demonstranti povuku iz zgrada opštine zajedno sa povlačenjem kosovke policije. 

"Za obe strane zahtev je da se raspišu prevremni izbori u sve četiri opštine sa učešćem kosovskih Srba. Tu je kor problema, pa i rešenja. Novi izbori što je pre mogUće sa punim učešćem i posle kad se situacija normalizuje da se nastavi sa radom na normlizaciji kroz dijalog kojim posreduje EU", rekao je Borelj. 

On je rekao da je situacija sada neprihvtljiva i da tako ne može da se nastavi.

Naglasio je da je pre nekoliko meseci postignut značajan sporazuma i da je delovalo je "da smo na dobrom putu i da napradujemo ka normalizaciji odnosa".

"Moramo da se vratimo implementaciji ovih sporazuma, a to uključuje i da se bez ikakvih daljih odlaganja i preduslova startuje sa pregovorima o formiranju Asocijacije (Zajednice) srpskih opština. Mislim da smo bili jasni da ne može biti abolicije za one koji su sprovodili nasilje, ali ovo pitanje mora biti prepušteno pravosudnim organima da bude sprovedeno  na profesionalan i nepristrasan način", rekao je Borelj. 

Borelj je rekao i da se sastanak fokusirao na to kako da se umiri situacija na terenu u veoma konkrentim koracima i kako da se organizuju novi izborti i vrati dijalogu i ispunjenju dogovora koji su postignuti i posebno dogovora o putu implementacije nedavno postignutog.  

Komentari (0)

Srbija