Politika

Kancelarija EU u Prištini: Proglašenje "terorističkih" organizacija na severu nije usaglašeno sa EU

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

19:18

Kancelarija EU u Prištini: Proglašenje "terorističkih" organizacija na severu nije usaglašeno sa EU
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija Evropske unije u Prištini potvrdila je danas za portal Kaldžo da odluka privremenih prištinskih vlasti da dve organizacije "Civilna zaštita" i "Severne brigade" proglasi terorističkim nije usaglašena sa njima, iako je ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao da su u vezi sa ovim pitanjem u Prištini koordinisali s međunarodnim partnerima, uključujući i EU.

Odluka prištinske vlade o proglašavanju "Civilne zaštite" i "Severne brigade" za terorističke organizacije nije doneta u koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima, navedeno je prethodno u odgovoru Stejt departmenta "Glasu Amerike".

"Trebalo je da bude usaglašena sa najbližim međunarodnim partnerima, uključujući one čija je primarna odgovornost da obezbede stabilnost Kosova. Ponovo pozivamo Kosovo da se uzdrži od jednostranih poteza u trenutku dok sa svim stranama radimo na rešavanju trenutne krize", navedeno je u odgovoru.

Ukazano je i da SAD osuđuju, kako je naznačeno, neprihvatljivo nasilje nad Kforom.

“Odgovorni za napade treba da budu procesuirani - poštujući propisane procedure i uz punu transparentnost”, precizirano je u odgovoru Stejt departmenta.

Nemačka ambasada u Prištini: Odluka nije doneta u koordinaciji sa Nemačkom

Nemačka ambasada u Prištini, takođe, je saopštila da odluku o proglašavanju "Civilne zaštite" i "Severne brigade" za terorističke organizacije, Priština nije donela u koordinaciji sa Nemačkom.

"Odluka nije doneta u koordinaciji sa Nemačkom, niti je nemačka vlada unapred obaveštena od strane kosovskih vlasti o ovom potezu", rečeno je portalu Kljan Kosova u ambasadi.

Dodaje se da bi bliska koordinacija sa međunarodnim partnerima bila korisna za prištinske vlasti, u svetlu aktuelne krize na severu KiM.

"Važno je da svaka odluka ovog tipa mora da poštuje relevantne zakone i princip proporcionalnosti. Ponavljamo poziv Vladi Kosova da se uzdrži od bilo kakvog jednostranog delovanja koje bi moglo da dovede do dodatne eskalacije situaciju u severnim opštinama", navodi nemačka ambasada u Prištini.

Vlada privremenih prištinskih institucija u četvrtak je terorističkim proglasila "Civilnu zaštitu" i "Severnu brigadu ", tvrdeći da su njihovi članovi odgovorni za nemire na severu KiM i da predstavljaju pretnju "ustavnom poretku i bezbednosti".

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja je posle sednice vlade izneo tvrdnju da je Priština odluku da Civilnu odbranu i Severnu brigadu proglasi terorističkim organizacijama koordinisala sa međunarodnim partnerima.

"Mi kontinuirano koordiniramo sa svim našim saveznicima, ponekad se slažemo, a ponekad se ne slažemo. Bez sumnje smo koordinisani za ovaj korak", rekao je Svečlja i dodao da će vremenom sa strateškim partnerima podeliti detalje tog procesa, preneo je portal Kaldžo.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija