Politika

Mijačić: Kaznene mere protiv Prištine neće dati očekivane rezultate u kratkom vremenskom periodu

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

22:57

Mijačić: Kaznene mere protiv Prištine neće dati očekivane rezultate u kratkom vremenskom periodu
Mijačić: Kaznene mere protiv Prištine neće dati očekivane rezultate u kratkom vremenskom periodu - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić rekao je danas da će najavljene mere evropskih zemalja protiv Prištine, zbog odbijanja da deeskalira situaciju na severu, sasvim sigurno pogoditi Kosovo, ali da u kratkom vremenskom periodu neće dati očekivane rezultate. 

Mijačić je komentarišući današnje zaključke Evropskog saveta, rekao za Tanjug, da nije prvi put da Evropa od Beograda i Prištine traži desekalaciju situacije na severu KiM.

"Još 3. juna je usvojen plan od tri tačke za deeskalaciju. Kurti mesec dana nije odgovorio pozitivno na te zahteve i sada je Evropski savet ponovo potvrdio šta se traži od obe strane", rekao je Mijačić.

Dodao je da je najveći akcenat plana za deeskalaciju na vlastima u Prištini i da se od njih se traži povlačenje specijalnih snaga kosovske policije iz administrativnih objekata u opštinama na severu Kosova i povlačenje gradonačelnika na alternativne lokacije.

"Ukoliko se to ne desi uslediće jedan set mera koji će svakako pogoditi kako kosovsku vladu tako i građane Kosova. Imam utisak da mere neće dati konkretne rezultate u kratkom vremenskom periodu", ocenio je Mijačić.

Objasnio je da međunarodna zajednica nema instrumente da rešava ovakve situacije u kratkom vremenskom periodu.

"Na duže staze one će imati uticati na tzv. Kosovo i na građane, na ekonomiju i kvalitet života. Potrebno je izvršiti snažniji pritisak na Aljbina Kurtija, a ovaj paket mera je samo inicijalna kapisla", rekao je Mijačić.

Istakao je da, iako je naglašeno da će mere biti povučene čim do deeskalacije dođe, period povlačenja može da potraje.

"Jednom kada se uvedu, a one se jako teško uvode, njihovo trajanje zaista može da bude jako dugo. A ja iskreno ne verujem da će dati efekta u nekom kratkom vremenskom periodu", naveo je Mijačić.

"Svi partneri Prištine stali iza plana u tri tačke"

Naglasio je da su svi međunarodni partneri Prištine, uključujući SAD, EU, Veliku Britaniju stali iza plana u tri tačke.

"Svi su rekli Kurtiju šta se očekuje od njega. Razgovarao je sa sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, razgovarao je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i sa mnogim drugim zvaničnicima. Svi su mu rekli istu stvar 'primeni plan u tri tačke, inače ćeš biti suočen sa merama'. I to se upravo dešava ovih dana, uvode se mere Prištini jer ne ispunjava ono što se od nje traži", rekao je Mijačić.

U zaključcima Evropskog saveta, u kojima je Kosovo označeno zvezdicom, navodi se da strane treba da stvore uslove za vanredne izbore u sve četiri opštine na severu , kao i da će neuspeh deeskalacije tenzija imati negativne posledice.

"Od suštinske je važnosti da se nastavi dijalog uz posredovanje EU koji vodi visoki predstavnik i brza implementacija Sporazuma na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom", navodi se u dokumentu.

Istovremeno, Evropski savet podseća na Deklaraciju sa samita EU-Zapadni Balkan u Solunu od 21. juna 2003, kao i naknadne deklaracije iz Sofije, Zagreba, Brda Brioni i Tirane i svoje prethodne zaključke, posebno one od 23. do 24. juna 2022. godine i ponavlja punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU i njenu podršku ubrzanju procesa pristupanja zasnovanog na zaslugama i srodnim reformama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija