Politika

Kurti sa Ruteom i Betelom: Potrebna bezuslovna implementacija sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2023

-

09:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da je na sastanku sa premijerima Holandije i Luksemburga Mark Ruteom i Gzavije Betelom jasno stavio do znanja da je Priština za normalizaciju odnosa sa Srbijom, da želi evropsko rešenje i da je neophodna puna primena Ohridskog sporazuma, javlja dopisnica Euronews Srbija sa KiM.

"Što se tiče dijaloga za normalizaciju odnosa sa Srbijom, naglasio sam da je Kosovo posvećeno dobrosusedskim odnosima. Mi želimo evropsko rešenje i za to imamo osnovni sporazum od 27. februara i aneks implementacije za koji želimo da se primeni u potpunosti, bez odlaganja i bez uslova", rekao je Kurti na zajedničkoj konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se intenzivizira implementacija sporazuma i izneo tvrdnju da je nepoštovanje sporazuma od strane Srbije velika greška, jer je na taj način otvorila put njegovom kršenju i nesprovođenju.

"Postigli smo dogovor, on je modelovan po nemačkom modelu, to je pristup de fakto priznavanja. Međutim, prošao je bez potpisa obe strane, što je bila velika greška jer je otvorila vrata kršenju dogovora. Potrebna je brza implementacija svih tačaka, bez preduslova i odlaganja", rekao je on.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Istovremeno, on je potvrdio da će se danas u Prištini sastati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a taj sastanak je, kako je rekao, nastavak telefonskog razgovora sa visokim komesarom EU Žozepom Boreljom koji je imao u nedelju.

Premijeri Holandije i Luksemburga Mark Rute i Gzavije Betel su nakon sastanka sa Kurtijem pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije i prihvatanje evropske mape puta.

Prema rečima Rutea deeskalacija situacije i povratak dijalogu su od suštinskog značaja za obe strane, kao i da je Holandija spremna da pomogne "ako može".

"Verujem da je to najbolje rešenje, da se korak po korak vratimo dijalogu, što može izgledati dosadno, ali sporazum mora da se implementira pedantno i ispravno. Važno je da mapu evropskog puta treba da prihvate obe strane. Optimista sam da će hladniji um preovladati, a video sa u Beogradu i ovde u Prištini da svi žele da deeskalaciju", rekao je Rute.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Betel je rekao da obe strane treba da pređu sa reči na dela.

"Na taj način ćemo videti želju za unapređenjem i deeskalaciju situacije. Kada donosite dobre odluke, to je za dobro ljudi. Podrška naroda je važna, ali u politici je važna i za naredne generacije. Stabilnost je u interesu svih, a ja mogu da podržim i Aljbina Kurtija i Vjosu Osmani, kao i Anu Brnabić i Aleksandra Vučića da se pridržavaju vodiča Evropske unije", poručio je Betel, dodajući da ne može biti pobednika ako postoje sukobi.

Osmani: Priština pokazala volju za deeskalacijom

Sa premijerima Norveške i Luksemburga se prethodno sastala i kosovska predsednica Vjosa Osmani koja je iznela tvrdnju da je Priština pokazala volju za deeskalacijom nudeći nove izbore na severu Kosova i Metohije i dodala da je potrebno "uspostavljanje reda i vladavine prava na celoj teritoriji" pokrajine.

Osmani je izrazila posvećenost prištinskih institucija da sa partnerima i saveznicima prevaziđu izazove, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona smatra da napadi na tzv. kosovsku policiju, Euleks, Kfor, građane i novinare od strane, kako je navedeno, "nelegalnih i kriminalnih struktura na severu", ne bi trebalo da prođu nekažnjeno.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Osmani tvrdi da Priština nastavlja da bude konstruktivna strana u procesu dijaloga sa Beogradom, a da Beograd, kako je navela, "odbija da primeni postignute sporazume, kao i da krši poslednji briselski sporazum postignut u Ohridu".

Osmani je naglasila da je zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope i EU strateška orijentacija i ocenila da je potrebno podržati i ubrzati članstvo tzv. Kosova u te dve organizacije.

Rute i Betel juče su posetili Beograd, gde su se sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

 

Komentari (0)

Srbija