Politika

Brnabić o povratku dijalogu: Lopta je u dvorištu Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2023

-

17:07

Brnabić o povratku dijalogu: Lopta je u dvorištu Prištine
Brnabić o povratku dijalogu: Lopta je u dvorištu Prištine - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Briselu da je "lopta u dvorištu" Prištine kada je reč o povratku dijalogu o KiM, kao i da je neophodno da se, pre svega, prestane sa maltretiranjem i hapšenjem Srba na KiM bez ikakavih dokaza.

Brnabić je istakla i da je potrebno sprovesti povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa KiM.

Na pitanje novinara da li je bilo zahteva od evropskih zvaničnika danas u Briselu za hitnu deeskalaciju i povratak dijalogu i da li su pominjani rokovi za nove izbore na severu KiM, premijerka je, nakon učešća na panel  diskusiji u organizaciji medijske platforme "Euractiv Srbija", na temu "DA, ALI…: Vizija budućnosti Srbije u Evropskoj uniji", rekla da su se čuli ti zahtevi, ali da je to nešto o čemu se još priča.

"Zato i dolazi Lajčak u Beogradu i o tome je i predsednik Vučić  razgovarao sa premijerima Ruteom i Betelom. Razgovarali smo o tome i još nemamo ništa finalno, niti neke vremenske odrednice ili tačno šta je sve potrebno da se uradi, ali svakako je lopta u dvorištu Prištine", istakla je Brnabićeva.

Istakla je da je pre svega, neophodno da prestane maltretiranje i progon Srba na KiM i arbitrarna hapšnja i privođenja bez ikakvih dokaza, kao i maltetiranja i torture nad ljudima koji su potpuno nevini.

Premijerka je naglasila da svi imaju dokaze da su Srbi koji se privode i hapse potpuno nevini, pa čak i Euleks i Priština.

Brnabić je rekla da je potrebno na severu KiM dovesti situaciju u normalu i civilizacijske okvire.

"Jedina opcija za održivu budućnost Srbije je članstvo u EU"

Premijerka smatra da je jedina opcija za održivu i prosperitetnu budućnost Srbije da postane članica Evropske unije, ističući da je to glavni strateški prioritet Srbije kada je reč o spoljnoj politici.

"Mi smo ekonomski već deo Evropske unije. Kulturološki, geografski i istorijski smo deo evropskog kontinenta i evropske porodice nacija. Na kraju krajeva, ne mislim da imamo plan B", rekla je Brnabić na panelu koji je organizovao Euractiv.

Ona je navela da je 65 odsto direktnih stranih investicija u Srbiji iz EU, kao i da 65 do 70 odsto izvoza Srbije ide u zemlje Evropske unije.

Kazala je da je to put kojim je Srbija odlučila da ide, te da je to najbolji mogući put za nju. 
Brnabić je dodala da Srbija ima otvorena dva od pet klastera, kao i da se nada da će do kraja godine biti otvoren još jedan.

"Moram da kažem, put je često bitniji od same destinacije. Promene koje implementiramo, kako bismo postali deo EU, uvodimo na prvom mestu jer su one dobre za naše građane, ekonomiju i društvo", istakla je premijerka.

Ona je navela da je Evropska unija najuspešniji mirovni projekat u istoriji čovečanstva.

"Ukoliko neko treba da bude deo tog mirovnog procesa, to je svakako Balkan", rekla je Brnabić.

Naglasila je da je prisutpni proces veoma kompleksan i birokratski posao, kao i da se sada govori o klasterima, a ne o poglavljima kao ranije.

"Ja više volim da pričam o pristupnom procesu kroz tri ključna stuba, a to su javna uprava, vladavina prava i ekonomija", rekla je premijerka, poručivši da se reformisanjem ta tri ključna stuba postiže reformisanje zemlje i društva.

Prema njenim rečima, Srbija je najviše napredovala kada je reč o ekonomiji i navela da javni dug trenutno iznosi 51,4 odsto, da je nezaposlenost ispod devet odsto, kao i da će budžetski deficit najverovatnije biti 2,8 odsto.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

 

Istovremeno, navela je da prosečna plata u Srbiji polako sustiže standard Evropske unije.

Govoreći o javnoj upravi, Brnabić je rekla da Srbija "dobro stoji" kada je reč o transparentnosti i efikasnosti uprave.

"Uradili smo mnogo u poslednjih sedam godina, a posebno je značajno uvođenje eUprave jer sada imamo vladu koja je u potpunosti transparetna i dostupna građanima 24 sata, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini, kao i vladu koja se bori protiv korupcije", poručila je premijerka i dodala da ima još stvari koje treba uraditi u toj oblasti.

Govoreći o vladavini prava, navela je da je tu ostalo još dosta reformi koje treba sprovesti, među kojima su potpuna implementacija medijske strategije, borba protiv korupcija, ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

"Moram da istaknem da smo one reforme, koje sam ja smatrala najkompleksnijim, u potpunosti sproveli. To je reforma pravosuđa. Promenili smo naš Ustav, uz podršku Evropske unije, Saveta Evrope i Venecijanske komisije, kako bismo bili sigurni da je naše pravosuđe u potpunosi nezavisno od bilo kakvog političkog uticaja", rekla je premijerka Srbije.

Kako je navela, sada je na pravosuđu da pokaže da radi u interesu građana i da je efikasnije nego što je bilo u prošlosti.

Naglasila je da postoje još dva pitanja, koja stoje između Srbije i njenog članstva u Evropskoj uniji, a to su normalizacija odnosa sa Prištinom i neuvođenje sankcija Rusiji.
Govoreći o kosovskom problemu, premijerka je istakla da je to jedan od najvećih izazova, koji ne zavisi samo od Srbije.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

 

"Za tango je potrebno dvoje. Nažalost, u poslednja 24 meseca i posebno prošle godine, imali smo konstantnu tenziju, provokacije i nestabilnost. Vlada se, uz veliku podršku predsednika Aleksandra Vučića, trudi da situacija bude mirna i stabilna, koliko god je to moguće", navela je Brnabić.

Prema njenim rečima, to su pitanja koja uvek "iskoče" i izvor su "konstantne frustracije".

"Ali sve u svemu, ako želite da postanete deo kluba, klubu je dozvoljeno da pomeri stativu. Možete da budete frustrirani i nezadovoljni zbog toga, ali ako želite da postanete deo kluba, morate da poštujete njegova pravila", poručila je Brnabić.

 

Komentari (0)

Srbija