Politika

Ambasadori Nemačke i Francuske u Prištini: Potrebno smirivanje situacije i formiranje ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2023

-

23:41

Ambasadori Nemačke i Francuske u Prištini: Potrebno smirivanje situacije i formiranje ZSO
Ambasador Francuske na Kosovu - Copyright Prinstscreen YouTube/Ministria e Ekonomisë ME

veličina teksta

Aa Aa

Nemački ambasador u Prištini Jurn Rode izjavio je danas da Evropska unija zahteva hitno smirivanje situacije na severu KiM, a potom i primenu sporazuma koja podrazumeva i formalno predstavljanje statuta Zajednice srpskih opština.

"Mnogi partneri i nevladine organizacije, kao i susedni premijer, ponudili su predlog, ali glavni i najvažniji partner ništa nije stavio na sto, a to je Vlada Kosova. Mislim da je veoma važno da se to dogodi", rekao je Rode za TV Kljan Kosova.

Dodao je da postoji "hitna potreba" da Priština nešto stavi na sto jer je "problem ukoliko to ne bude učinjeno".

Francuski ambasador u Prištini Olivije Gero je takođe ukazao da Priština ima obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, dodavši da to još nije urađeno.

To nje ponašanje koje se očekuje "od normalne države koja se ponaša normalno prema drugim državama", rekao je Gero.

"Ova primedba nije upućena samo sadašnjoj vladi, već i prethodnim vladama koje nisu bile aktivne po ovom pitanju. Sada imamo vladu čija je dužnost da uradi nešto po tom pitanju", poručio je francuski diplomata.

On je, međutim, istakao da ne želi da Kosovo bude nefunkcionalna država, već da jasno vidi njegovu budućnost u okviru evroatlantskih institucija i unutar Evropske unije.

Istakao je da postoji mnogo načina za osnivanje ZSO koji ne štete Prištini, kao i da je jedna od takvih opcija predlog albanskog premijera Edija Rame.

Govoreći o merama EU protiv Prištine, Gero je rekao da njih izaziva jedan čovek - gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi.

"Naš zahtev je da, kao i gradonačelnici Zvečana i Zubinog Potoka, nađe drugu lokaciju. Njegov boravak u zgradi je simboličan čin koji komplikuje stvari", naveo je francuski diplomata.

Rode je dodao da gradonačelnici nemaju legitimitet jer je za njih glasalo dva odsto birača, ali je poručio da očekuje učešće Srba sa KiM na sledećim izborima.

Oba ambasadora su istakla da Srbija na kraju mora da prizna nezavisnost Kosova, a Rode je istakao da je na stolu francusko-nemački predlog kojim bi se postiglo "de fakto priznanje".

"Da bi se došlo do de jure priznanja, mora se krenuti brzo, kao u slučaju dve Nemačke", rekao je nemački ambasador.

Gero je istakao da francusko-nemački predlog "nije samo predlog, već evropska diplomatska akcija koja je materijalizovana Ohridskim sporazumom".

Komentari (0)

Srbija