Politika

Kurtiju nije data reč na proslavi Dana nezavisnosti SAD u američkoj ambasadi u Prištini

Komentari

Autor: Fonet

07/07/2023

-

08:27

Kurtiju nije data reč na proslavi Dana nezavisnosti SAD u američkoj ambasadi u Prištini
Kurtiju nije data reč na proslavi Dana nezavisnosti SAD u američkoj ambasadi u Prištini - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Američka ambasada u Prištini organizovala je sinoć proslavu povodom Dana nezavisnosti SAD, na kojoj su se obratili ambasador Džefri Hovenijer i kosovska predsednica Vjosa Osmani, dok kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju nije data reč, što je na prethodnim proslavama bio običaj, objavio je Reporteri.

Hovenijer je poručio da Priština nije uvek poštovala ideale postavljene u Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

On je na svečanosti pročitao deo deklaracije u kojem se navodi da "Kosovo proglašava demokratsku, sekularnu i multietničku Republiku, vođenu principima nediskriminacije i jednake zaštite u skladu sa zakonom" i da će "zaštititi i promovisati prava svih zajednica na Kosovu i stvoriti neophodne uslove za njihovo efektivno učešće u političkim procesima i procesima donošenja odluka".

"Ovaj tekst je deo obećanja Kosova i osnova njegove nezavisnosti, a nadam se da možemo da se složimo da Kosovo ponekad nije ispunilo obećanja", kazao je Hovenijer.

Istakao je da su SAD ponosne na podršku koju su dale narodu Kosova u osmišljavanju, a potom i ostvarenju vizije nezavisnosti, i poručio da će u tome ostati nepokolebljive.

"U tom duhu, želim da potvrdim da SAD i naši partneri stoje uz narod Kosova u unapređenju i ostvarivanju njegove osnivačke vizije: demokratske, suverene, sekularne, multietničke države", rekao je Hovenijer.

Naglasio je da SAD i zapadni partneri podržavaju Kosovo davanjem saveta i da traže "stvari koje izgledaju ili su zaista teške da se urade", ali da to čine u skladu sa "dugoročnim opredeljenjem da podrže narod Kosova da se približi veoma ambicioznim idealima koje su sami sebi stvorili".

Govor američkog ambasadora u tom duhu dolazi u trenutku kada su odnosi između Kosova i drugih međunarodnih partnera na niskoj tački zbog tenzija na severu, konstatuje Reporteri, prenosi Kosovo onlajn.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija